New Music

In première: een livesessie van Julia, een track van St. Maane over alle vrouwen in het leven die haar gevormd hebben


19 maart 2019

We vonden een tijdje terug zomaar een mailtje van de Rotterdamse muzikante Birgit de Priester in onze mailbox op een woensdagavond, die ons verraste met een aantal livesessies van haar project St. Maane. Klanken die aan Aldous Harding en Joni Mitchell doen denken, gleden langs de muren van onze redactie. Vandaag aan ons de eer om het als eerste aan je te laten zien.

De Priester zelf is niet helemaal nieuw voor ons, wij kennen haar namelijk van de band Laplander, die we in Rotterdam vorig jaar programmeerden op onze TDI-stage bij Eendracht Festival en A Festival Downtown in Rotterdam. Waar het daar meer de Suuns-kant opgaat, is het project St. Maane een stuk landelijker en ‘narratiever’ zoals de muzikante het zelf zegt.

Eerder kwam er onder meer de livesessie bij I Wrote U A Book en Freedom uit, vandaag gaan we het hebben over Julia. Een liedje vol bedwelmende lyrics en Fleet Foxes-achtige noot-trappetjes die omhoog klimmen naar een punt waar je nét een glimp van hemelse glinsteringen op kunt vangen.

Een song die volgens De Priester gaat over het volgende: “Julia gaat over de vrouwen in mijn leven die mij vormen of gevormd hebben. In het lied is Julia mijn aanspreekpunt, ze is eigenlijk een verzameling van deze vrouwen. Vrouwen in mijn directe omgeving, maar bijvoorbeeld ook muzikanten die ik nooit ontmoet heb.”

Voor de mensen die St. Maane nog niet zo goed kennen: kun je ons wat meer vertellen over jouw project?
“St. Maane is mijn soloproject, ik denk het best te omschrijven als indiefolk.
In feite is het een doorlopende zoektocht naar mijzelf en wat mij inspireert. Ik ben opgegroeid met de klanken van Tom Waits en Lou Reed en ik ben daar nog steeds ontzettend geïnspireerd door. Onder meer door Mule Variations van Tom Waits of The Velvet Underground & Nico. De laatste jaren heb ik veel melodische folk geluisterd van artiesten als Laura Marling, Haley Heynderickx en Aldous Harding. Tegenwoordig luister ik veel naar Nick Cave en Timber Timbre, waar ik de spanning en donkerte weer erg inspirerend vind. Al deze invloeden inspireren mij enorm en met St. Maane probeer ik daar vorm aan te geven.”

We kennen je ook van Laplander, maar kennelijk wil je meer kwijt door middel van dit project. Wat wil je vertellen met St. Maane?
“Laplander staat meer op pilaren van moody sferen en groove, waar ik met St. Maane juist meer vanuit het narratief werk. Dat is een fijne afwisseling. Ik vind het interessant om te spelen wat Wouter (van Laplander, red.) maakt, dat heeft ook weer invloed op mijn eigen maakproces.”

Vandaag gaat er een livesessie van het liedje Julia online: waar gaat deze single over voor jou?
“Julia gaat over de vrouwen in mijn leven die mij vormen of gevormd hebben. In het lied is Julia mijn aanspreekpunt, ze is eigenlijk een verzameling van deze vrouwen. Vrouwen in mijn directe omgeving maar bijvoorbeeld ook muzikanten die ik nooit ontmoet heb, die mij als persoon toch ook voor een groot deel gevormd hebben door hun muziek.
Dit stuk gaat bijvoorbeeld over mijn moeder, hoi mam!

“She knows me so well,
I’ve seen wisdom in her eyes,
Heaven knows I’ll be with her,
Only God knows how I love you,
Oh my, Julia.”

Kun je ons wat meer vertellen over de totstandkoming van deze video?
“De video is het tweede deel van een tweeluik, de eerste sessie was van het lied Freedom. Die is opgenomen op locatie Atelier Sjoerd Didden, het pand ligt bij mij op de hoek en Gies, de eigenaresse, was zo ontzettend vriendelijk het aan ons uit te lenen. Het is een bijzonder mooi pand in Rotterdam, met onder andere een sfeervolle huiskamer (Julia) en een iconisch blauw dak dat er uitziet als een levensecht maquette (Freedom). Ik heb de sessies mogen opnemen met een groep hele fijne en getalenteerde vrienden.”

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
“Op dit moment zit ik midden in de opnames voor mijn debuut. Dus dat betekent opnemen en arrangeren, wat ik heerlijk vind om te doen. Het afgelopen jaar heb ik veel live gespeeld en het voelt erg goed nu aan de plaat te werken en alles meer in detail vorm te geven. Bovendien ben ik op dit moment ook bezig met het uitwerken van het artwork rondom St. Maane: foto-series, concepten, video’s. Dit jaar zal er het een en ander gereleased worden.”