New Music

In première: een elektronische orgie van beats en synths op nieuwe single One van UMM


18 april 2018

Vers uit Gent hebben we vandaag een gloednieuwe track van UMM. De band brengt vandaag de eerste single One uit, van een later dit jaar te verschijnen EP. Wij vielen al snel voor de Wild Beasts- en Warpaint-referenties van het vijftal en zonder twijfel ben jij de volgende die voor de bijl gaat.

Een gek getimede synthlijn die overgaat in een glinsterende orgie van beats, een vervormde klarinet en zelfs een harp die zich een weg door het nummer heen tokkelt. Ondertussen sleept de kraakheldere zang van frontvrouw Lise Daelemans je door de vele shifts van het nummer heen en je van de ene spanningsboog in de andere trekt. Bijna vier minuten lang houdt UMM je in de houdgreep met een stevig geproduceerde track.

Voor degenen die nog niet zo bekend zijn met deze Belgische band, hebben we de bandleden een paar vragen voorgelegd om ze wat beter te leren kennen.

Wie zijn jullie allemaal?
“Wij zijn een vijfkoppige indiepopband uit Gent. Eerder brachten we de singles Papercut en This Day, mocht je ze willen checken.”

Hoe kwamen de opnames van deze single tot stand?
“Vorige zomer leerden we producer Jeff Claeys (oa. Admiral Freebee, Millionaire, The Jon Spencer Blues Explosion, red.) kennen tijdens het spelen op Theater aan Zee, een festival in Oostende. Het klikte meteen, zodat de vraag om samen te werken voor onze eerste EP niet lang uitbleef.”

Hoe zag het schrijfproces van de nieuwe EP eruit?
“Lise schreef de muziek en de lyrics van een zestal songs die ondertussen opgenomen werden en vervolgens gemixt worden in elstudio, de studio van Jeff Claeys in Costa Rica. De EP brengen we in het najaar uit, maar vandaag hebben we dus al een fijne voorproever.”

Waar gaat de song over?
“One is de meest elektronisch klinkende song van de komende EP en staat als een fris nummer naast de andere vinden we. Het energieke in de muziek versterkt de tekst die het ontdooien en ontluiken van de lente als metafoor gebruikt, verder is de tekst vrij te interpreteren. De bevreemdende gesamplede klarinet en harplijnen zorgen voor een bepaalde ongeduldigheid, de synths en drums voor een statische spanning in de lucht die alles op barsten zet.”