New Music

In première: de Roemeense roadtrip-avonturen van de Amsterdamse band Klink op Stillborn Breaker


1 september 2017

Eerder dit jaar leerden we Klink kennen door de release van de EP They Don’t Know Yet. Een piekfijne rockplaat die in de verte doet denken aan de lome, groovende rock van bands als Black Rebel Motorcycle Club en Black Mountain. En daar houden wij wel van, daarom zijn we extra blij dat we vandaag de nieuwe videoclip bij het nummer Stillborn Breaker in première kunnen laten gaan van Klink.

Naast een nieuwe single heeft de band nog veel meer grote plannen. Binnenkort start de band namelijk zijn nieuwe webserie They Don’t Know Yet, waarvoor de muzikanten zich lieten volgen tijdens een muzikale zoektocht in Roemenië. Voor degenen die de Amsterdammers nu al wat beter willen leren kennen: goed nieuws! Wij interviewden de heren namelijk over de band, de EP en hun nieuwe video.

Even voor de lezers die Klink nog niet zo goed kennen: wie zijn jullie precies?
“Na het schrijven van enkele teksten tijdens een reis in het noorden van Californië, wilde Tjeerd (zanger, red.) deze graag een keer opnemen. En dus heeft hij het initiatief genomen om een groep bevriende muzikanten bij elkaar te brengen voor dit nieuwe project. De band bestaat uit Tjeerd Blom (zanger/schrijver), producer/gitarist Merlijn Verboom (Teus Nobel Kwintet, red.) en de getalenteerde muzikanten: Ivar Vermeulen (Kraak & Smaak, red.),  Harm Timmermans (Projekt Rakija, red.) en Frank Duindam (Sugarboy & The Sinners, red.).”

Jullie hebben eerder dit jaar een nieuwe EP opgenomen: kunnen jullie ons wat meer vertellen over die plaat? 
“Dit alles gebeurde in de studio Het Gemengd Bedrijf in Limmen. De studio is een oude Noord-Hollandse stolpboerderij, waar je ook kunt overnachten, kortom de ideale plek om je als nieuwe formatie helemaal af te zonderen. In de nummers namelijk zit een verlangen naar een reis of ontwikkeling, dat samenkomt aan de hand van de muziek. De eindbestemming was nog onduidelijk voor de band, daarom zijn we een week ‘op reis’ gegaan in de studio en hebben de plaat tot in de puntjes kunnen uitwerken. We zijn heel erg tevreden over het resultaat, omdat het ook echt een reisplaat is geworden, ideaal om in de auto af te spelen.”

Wat gaat er allemaal gebeuren met de nummers?
“Via Spotify zal er vanaf 1 september elke week een nieuw nummer van de EP verschijnen. Te beginnen met Stillborn Breaker op 1 september. De vinyl is te verkrijgen via onze website: www.klinkband.nl.

Voor de context: waar gaat ’t nummer over?
“De single Stilborn Breaker gaat over iemand die kansarm is en dat wil doorbreken. Of diegene daarin de juiste weg volgt, dat laten we aan de luisteraar over.”

Vandaag gaat bij ons jullie nieuwe video in première: hoe is deze tot stand gekomen?
“De video bij het nummer is opgenomen in Roemenië, hier hebben we eigenlijk alle video’s van de EP opgenomen. Omdat de EP voor ons al een soort reis was en de muziek ook perfect reismuziek is, zijn we een roadtrip door Roemenië gaan maken. Deze hele reis hebben we vastgelegd in een webserie waarbij in vier delen onze worstelingenals nieuwe band zijn te zien in een vreemd land. Waarbij we met man en macht probeerden op de meest uiteenlopende en creatieve manieren door heel Roemenië contact te maken met mensen, door middel van muziek. Het is echt een muzikale ontdekking, waarin je meegenomen wordt door prachtige kleurrijke landschappen en karakters, vol avonturen en verrassende situaties. We dachten dat deze omgeving mooie beelden op zouden leveren, maar het heeft onze verwachtingen echt overtroffen.”

Wat zijn jullie verdere plannen voor de nabije toekomst?
“Nu we weer terug zijn van onze muzikale zwerftocht en vol inspiratie zitten, willen we dit najaar een nieuwe EP gaan opnemen.”