New Music

In première: de indiefolkers van Wooden Soldiers gaan met Spot on Sound een akoestische live-uitdaging aan


2 oktober 2018

We hebben een bijzondere primeur vandaag, met het laatste deel van de nieuwe Spot On Sound-serie. Het is niet alleen maar een livesessie-rubriek met een aantal mooie bands, maar eentje die is gebaseerd op de akoestiek van het gebouw waarin er wordt opgenomen. De bedenker van het project is Yeppe van Kesteren en hij vroeg zich af wat omgevingen doen met het geluid en de performance en vroeg vier bands al wandelend door gebouwen hun sound te verkennen. We spreken eerst met Spot on Sound-chef Van Kesteren, waarna we je de laatste video van de serie laten zien met Wooden Soldiers.

In die video zien we de band door verschillende ruimtes heen wandelen en spelen, met inderdaad telkens die grote klankverschillen die ze opwekken door niet alleen in andere ruimtes te spelen, maar ook door met verschillende instrumenten en bezettingen het gebouw te verkennen. Het geluid wordt als het ware een extra instrument van de band.

Eerder waren Faarjam, Gayle Skidmore en Charmony te zien in de serie. Deze video met Wooden Soldiers is voorlopig het slotstuk van dit project. Om daar nog wat meer over te horen, spraken we Van Kesteren en vroegen we hem naar het volgende.

Hoe ontstond dit project?
“Ik vroeg mij af hoe we unieke muziek blijven maken als iedere muziekproducer dezelfde plug-ins gebruikt. Vanuit de vraag waarom we zoveel digitale versies van effecten die gewoon om ons heen voorkomen gebruiken ontstond Spot on Sound. Een project van vier opnames op locatie, gefilmd door filmmaker Benjamin Kamps en gegoten in een originele muziekvideo. In het project Spot on Sound staat akoestiek centraal. Iedereen ervaart weleens de prachtige akoestiek van ruimtes en ik heb die geprobeerd te vangen als instrument in de muziek van de verschillende muzikanten die meewerkten aan het project. Die muzikanten en bands zijn het Iraanse Faarjam, de Amerikaanse Gayle Skidmore, close harmony zangroep Charmony en indiefolkband Wooden Soldiers. Er is bij voorkeur gekozen voor heel verschillende genres, om zo de proef op de som te nemen: zou een live-effect écht mooier zijn dan een digitaal effect?”

Hoe verliepen de sessies met de bands?
“Het toffe aan deze video is dat het volledig gebaseerd is op de geluiden van het gebouw en de akoestiek. Ik zoek met dit project naar nieuwe manieren om context te geven aan een muziekvideo. Door beweging en verschillende ruimtes te combineren hoor je letterlijk wat de invloed van akoestiek kan zijn en hoe dit de performance versterkt. De muzikanten hebben in de opname ook grotendeels op blote voeten gelopen om voetstappen en klikgeluiden niet te horen in de opname. Aan het einde van de dag liepen ze met zwarte voetzolen. Het was op de opnamedag 35 graden in het gebouw en de muzikanten vergelijken het nu met Bikram Yoga.”