New Music

In première: She Wants To Be My Valentine van BÄSN, over toxic masculinity en stalken


14 februari 2019

Het is Valentijnsdag en daarom hebben we met BÄSN iets moois opgezet. Aanvoerder van dit project is Sjoerd van Kampen, de Rotterdammer die speciaal de song She Wants To Be My Valentine schreef. “We moeten samen iets doen aan die toxic masculinity.”

Vol glinsterende chorus-gitaartjes, een niet van de wijs te brengen drumcomputer en het orgeltje dat Van Kampen zijn Valentijns-avonturen ondersteunt, is het precies wat je vandaag nodig hebt.

Liefhebbers van Homeshake en Drugdealer raden wij aan om even lekker achterover te leunen voor deze zijdezachte, paarse liefdesverwerking van ruim vier minuten. Om in de tussentijd wat meer over de song te weten te komen en over wat er zich allemaal afspeelt in de wereld van Van Kampen, spraken we hem.

Kun je ons wat meer vertellen over waar je allemaal mee bezig bent op het moment?
“Op dit moment ben ik met veel bezig. Maar wat mij voornamelijk bezig houdt, is mijn opkomende album delen met boekers, promoters en labels. Het is namelijk af en het speelt en is een uitbreiding van At The 103. En als ik niemand kan vinden is het DIY until I die! En ik ben daar best oké mee eigenlijk. Daarnaast ook veel met public speaking bezig (lees daar hier meer over, red.), ik heb namelijk pas ontdekt dat muziek ontiegelijk kan helpen met het ontwikkelen van sociale skills bij mensen met autisme. Dit doe ik omdat het scholen kan helpen om beter om te gaan met die vaardigheden en er bewustheid mee te creëren.”

Wie is jouw Valentijn vandaag?
“Mijn Valentijn ben ik zelf vandaag. Van jezelf houden is soms ook best belangrijk. Misschien wel het belangrijkste wat er is. En als je van iemand houdt kun je dat los van Valentijnsdag ook laten merken.”

Wat vind je het mooiste aan de liefde?
“Het kan soms zo onverwacht zijn. Je kunt soms een ontmoeting met iemand hebben en het is zo fijn, zo vertrouwd, zo warm en teder. Je voelt je helemaal thuis. Na afloop moet je helemaal shaken. Want het was totaal niet wat je verwacht had, maar het voelde enorm vertrouwd.”

Wat was het idee achter de track?
“Het idee was eigenlijk een beetje anti-Valentijns-lied eerst, toen keerde het om en werd het een soort anti-stalker-lied. Je hoort vaak dat vrouwen gestalked worden door mannen die altijd verwachtingen hebben, dat is niet echt fijn en we moeten samen iets doen aan die toxic masculinity. Dus toen dacht ik: ‘Hoe zou je het vinden als iemand jou opeens op Valentijnsdag nou stalkt?’ Met dat idee heb ik dus een nummer geschreven.”

Wat heb je de komende periode allemaal op de planning staan?
“Valentijnsdag als vrije dag gebruiken, wat public speaking doen en veel plannen maken voor de opkomende release.”