New Music

In première: Car Pets zweeft onder de jaren tachtig-discobollen door met nieuwe single Directed


6 december 2018

De Utrechtse heren van Car Pets zijn de laatste tijd lekker door aan het knallen met hun aanstekelijke indierock. Van Le Mini Who? tot shows in Willem Twee en Sugar Factory en het uitbrengen van debuut-EP Drive Without Snake: de band heeft een mooi jaar achter de rug. En vandaag komt via ons ook nog eens een nieuwe videoclip uit bij de single Directed, een liedje over het verstrikt raken in je eigen keuzes.

We hebben ruime voorkennis over deze Utrechters, zo lieten we de band zijn video bij Hell On Earth in première gaan, maar ook de allereerste video van de band bij het ziel reinigende liedje Drive. Toen schreven we al: ‘Met Car Pets heb je er ineens een nieuwe favoriete band erbij. Het drietal heeft iets bijzonders, iets eigenzinnigs en mysterieus over zich heen hangen.’

Bij deze nieuwe openbaring van Car Pets gaat het om het nummer Directed, het eerste voorproefje van nog veel meer werk dat volgend jaar uitkomt. Geproduceerd en gemixt door Simon Akkermans in zijn EpicRainbowUnicornStudio, klinkt het weer als een schoongepoetste klok. Nederpop-drums uit de jaren tachtig van de drummer met de heerlijke haarhoeveelheid: Tijmen Ruizendaal, vale discobol-gitaren van gitarist en zanger Niek Pronk (die een octaaf of twee is gezakt voor dit nieuwe werk) en Ariel Pink-achtige baslijntjes van Paul Rijnbeek. We stelden de band nog wat meer vragen om meer over de single en de video te weten te komen.

Vertel ons wat meer over het nummer Directed dat vandaag het levenslicht ziet!
“De tekst van het nummer beschrijft momenten uit het dagelijks leven: omgaan met je huisdieren, iemand advies geven, surfen op internet. De clou van het nummer is dat je soms het gevoel kan hebben verstrikt te raken in je eigen keuzes. Met name online word je in een bubbel gehouden. ‘How to escape your own behavior?’ Hoe ontsnap je aan je eigen gedragingen? Eén manier is om stukjes van je persoonlijkheid te ‘begraven’. Of dat ook de beste manier is? Geen idee.”

Kun je ons wat meer vertellen over de videoclip?
“De clip is gefilmd op een monumentale woonboot. We hebben voor de boot gekozen vanwege de eigenaardige ruimtes en een apart nautisch en gedateerd sfeertje. We wilden het nummer tegelijkertijd een ongemakkelijke homevideo-vibe en een een vrolijke sfeer meegeven, passend bij het nummer. In de hoofdrol schittert overigens Joep, de hond van Paul.”

Over het artwork bij de single, wat is dat precies?
“De artwork is een preview voor wat het artwork voor de plaat zelf ook gaat worden, namelijk stof en garen. In dit werk zie je Joep in het bootje. Onze zanger Niek doet zoals bij eerdere releases het artwork voor de band. Dit keer keek hij naar middeleeuwse kunst en illustraties en liet hij zich inspireren door de beeldtaal en typografie uit die tijd. Op een zaterdag liep hij over de lapjesmarkt in de stad en zag een mooi stuk stof en vond daar een stuk gouden stof bij. Dat zette hem meteen aan om daar iets mee te doen voor het artwork. Uiteindelijk zijn het zelfs drie stukken geworden die de band kan dragen. Het coverontwerp is geborduurd op een sjerp, een grote versie van de cover is een soort mantel en Niek maakte nog een klein ‘vestje’ dat je over je hoofd aan moet trekken.”

En de nieuwe plaat, wat zijn daarmee de plannen? 
“We brengen ons album uit in dB’s op 2 maart, in samenwerking met jullie! Maar meer info daarover zal snel volgen…”