New Music

In premièr: FULCO brengt met Grensdorp een optimistische en poëtische kijk op onbegrensdheid


12 augustus 2019

Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze hun allereerste show meteen op een festival speelden. Laat staan dat dat festival Down The Rabbit Hole is. En van het een komt vervolgens het ander, want ook Pukkelpop verwelkomt FULCO dit jaar, die voluit Fulco Ottervanger heet. Daarvoor gaat eerst zijn derde single Grensdorp bij ons in première.

FULCO heeft echter nu al een indrukwekkende schare fans, waaronder de bassist van Jameszoo, die met hem meespeelt. Die plugde het nog niet verschenen album bij Mojo en zo belandde de Nederbelg in Beuningen. Eerste single De SMS’ende Mens was al op weg om een culthitje te worden en werd op Down the Rabbit Hole nogmaals aangevraagd terwijl het al gespeeld was. Nieuwe single Grensdorp doet absoluut niet onder voor die plaat. Ottervanger mag namelijk ook Spinvis en Eefje de Visser tot zijn fanbase rekenen en ook zij zullen Grensdorp ongetwijfeld graag op repeat zetten.

Filosofie en dromerig minimalisme
De stadscomponist van Gent onderzoekt in Grensdorp waar hij vandaan komt. Hij bezingt grenzen en speelt ermee. ‘Grensdorp groet u, waar u ook bent, u voelt zich verwant met het ene, maar aan het andere bent u gewend’, zingt Ottervanger. We dromen bij de filosofische vraagstellingen weg in de tekst en denken aan wat er allemaal mogelijk is in de wereld als alles binnen handbereik is. Als alles mogelijk is, hoe weet je dan nog waar je naartoe moet? ‘Iedereen is op zoek naar waar hij nog nooit is geweest’, dicht de Nederbelg verder.

Maar hoe klinkt Grensdorp? Als je Ottervanger al kende van De Beren Gieren en STADT, verwacht je mogelijk heel andere muziek. Bij FULCO komt echter geen snufje jazz kijken. De dromerige indie (hadden we al ‘Spinvis’ gezegd?) zoekt het eerder in de hoek van BeraadGeslagen. Minimalistisch en veel meer dan dromerige synths, een beat en twee gitaarakkoorden is het niet.

FULCO brengt een optimistische blik op besluiteloosheid en vanuit die invalshoek speelt Ottervanger met beeld en geluid. In de clip bij Grensdorp is dat niet anders, van achter de geraniums kijkt Ottervanger stuurs naar buiten. Het regent. Er hangt een schotelantenne naast het raam. Alles ademt jaren zeventig, van de fietstassen op zijn fiets tot de kleur van de video. Maar Ottervanger zou Ottervanger niet zijn als er geen gelaagdheid in deze clip zat. Zo ontdek je ook de wolkenkrabbers van Rotterdam in de video en liggen er op een van de rijtjeshuizen wel zonnepanelen. FULCO speelt daardoor in deze clip met nuances en – verrassend – grenzen tussen oud, nieuw, vintage en modern.

Grensdorp is vanaf nu te beluisteren op alle digitale kanalen, maar er is meer: er komt een limited edition uit met een oplage van maar vijftig stuks. Deze zijn alleen te koop bij de Music Mania-stand op Pukkelpop, waar hij op 18 augustus om 11.20 speelt op De Lift. Debuutplaat FULCO verschijnt op 18 oktober op SMALL ART/NEWS.