Feature

Hoe de geesten van de natuur doorleven in de transcendentale voodoo-ritmes van Vaudou Game


7 november 2018

Vaudou Game
Vrijdag 16 november

 

Misschien ligt het aan ons, maar alleen door de bandfoto’s wil je alles al weten over deze band: Vaudou Game. Een Frans-Togolese band die afrofunk, blues en soul in een brandend vuur gooit en er een soort voodoo-ceremonie van maakt. Frontman en voodoo-ambassadeur Peter Solo stuurt dit gezelschap aan, dat de scherpe new wave van bands als Talking Heads combineert met soul die uit de wijde pijpen van Sly Stone en James Brown lijken te rollen. Spiritueel, mysterieus en authentiek: Vaudou Game is een bijzonder muzikaal toverdrankje.

Het is zeker niet de eerste keer dat het zestal naar Nederland komt, maar het zou wel zomaar kunnen dat je ze gemist hebt. Dat zou niet alleen erg zonde zijn, we willen vooral voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Van Into The Great Wide Open, Down The Rabbit Hole, Valkhof Festival, Zwarte Cross en Metropolis Festival: één-voor-één gingen ze voor de bijl. Het laatste album Otodi is live opgenomen op apparatuur uit de jaren zeventig in de legendarische Studio OTODI in hoofdstad Lomé van Togo. Daarover vertelt de band dit prachtige verhaal:

“No one had been through those doors in years. Unchanged, seemingly untouched, just a guard watching over it- one wondered whether the place would ever see the light of day again. Built in the 70s by Scotch, there were only twenty such places in the entire world. Twenty studios, all identical. Most had undergone a digital makeover in the 80s, but not this one – situated in Lomé, this studio had stayed true to its original form. Silent and uninhabited but waiting for one thing, and one thing only: for the sacred fire to be lit once again. That of the Togolese Recording Office. Studio OTODI for those in the know.”

 

De band baande zich een weg door dikke lagen stof om de mengtafel te vinden.  Het apparaat ‘zoemde’ nog een beetje en zat vol ongeduld om weer aangezet te worden. En ja, hij deed het nog en daar kwam precies dat analoge geluid uit waar de band naar op zoek was. Het originele ‘Lomé-geluid’ resoneert op een bijzondere en unieke manier in de studio. De spirituele en religieuze band voelde een soort elektrische en mystieke ‘aanwezigheid’ door de ruimtes suizen en door alle warme en analoge buizen die het geluid van andere werelden vervoerden vanuit de instrumenten naar de opnameband. In de grote studio had Vaudou Game bovendien de ruimte om de voodoo-geesten op te roepen die waken over mensen en natuur en waar Peter elke dag mee converseert (daarover later meer).

En die opnames? Die klinken echt precies zoals ze moeten klinken. Kijk Anniversaire hieronder maar eens aan en je weet waar we het over hebben.

 

Voodoo, vodun, vodou, winti of voodoo
Voodoo is – mocht je het nog niet door hebben – het overkoepelende thema van de band. Het woord heeft toch een occulte bijsmaak heeft in het westen, dat komt waarschijnlijk omdat velen van ons vaak geen idee hebben wat het nou precies inhoudt. Zo vertelde Solo, van wie zijn moeder een voodoo-priesteres was en zijn vader Katholiek, eerder tegen Heaven dat: “Voodoo draait om leven in harmonie, met je voorouders, met de plek waar je bent. Mensen, het universum en alles daarbinnen, vormen samen het grote geheel.” Dus niet al die poppetjes met naalden erin en andere beelden die in de westerse popcultuur regelmatig naar voren komen. Het is iets groters, dat het individu overstijgt, iets transcendentaals en vredigs.

Ontstaan in het in West-Afrika gelegen Benin, verspreidde het zich via de slavenhandel naar Amerika en het Caribisch gebied, waarvan de Haïtiaanse voodoo misschien wel de bekendste is. Ook al zijn er wel wat griezelige uitstapjes die richting de zwarte magie gaan, bij voodoo gaat het in de basis om het geloof in schepper Bondye (oftewel Bon Dieu, goede god in het Frans), die wordt bijgestaan door goden en godinnen, voorouders en geesten die in alles leven, ofwel animisme. Waarbij er wordt geloofd dat er zielen huizen in onder meer planten, dieren, in de lucht, in de aarde, vuur, rivieren en spullen die door mensen zijn gemaakt. Alles binnen het universum hangt aan elkaar vast en geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. De ceremonies draaien om de eenwording met goden die Loas worden genoemd en met muziek en dans kunnen de aanwezigen overgenomen worden door de goden in een openbaring, een soort trance. Die laten je uitgeput en zonder herinnering van de gebeurtenis achter, maar helen en zegenen je wel tijdens de overname.

 

Funky goden
Naast Vaudou Game zijn er een stuk meer artiesten onder invloed van voodoo dan je misschien denkt. Zo was de jazz van Louis Armstrong, de afrobeat van Fela Kuti en de duivelse blues van Robert Johnson er ‘niet geweest’ volgens Leendert van der Valk, die vorig jaar nog het boek Voudou uitbracht. Een verhaal waarin hij het spoor van de voodoo-goden volgt en terechtkomt in New Orleans, Haïti, Curaçao, Suriname, Benin en ook in Togo. Hij schrijft op zijn site: ‘In de Afrikaanse diaspora van de 21ste eeuw hoorde ik de invloed van de meest funky goden die er bestaan. Ik ontdekte hoe zij door de eeuwen zijn verboden en onderdrukt, hoe ze uit het zicht verdwenen, maar nooit uit het gehoor. Muziek is hun schuilkerk.’ Er hoort overigens ook een toffe Spotify-playlist bij, die luister je hier.

 

The earth is alive!
Vorig jaar speelde Solo met Vaudou Game nog op Voodoo To Go Festival in TivoliVredenburg, waar hij uitgebreid sprak met Afropop.org en uitlegde waar hij vandaan komt en dieper ingaat op voodoo en zijn beleving van de religie: “Yeah, our ancestors say we should consult those elements that were here before us, like the earth, water, fire and air. These elements, for our ancestors, were living, vibrating elements, which is to say: The earth is alive! Water is alive! Fire is alive! Air is alive! The earth, nature, was here before mankind.”

Kortom: die show van Vaudou Game gaat een bijzondere worden. En hoe dat live ongeveer klinkt? Check dan hieronder de livesessie tijdens Where The Wild Things Are uit 2015.


 

WEBSITE DE HELLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS