Live

Het Rotterdamse Sloopbedrijf AKA De Likt is terug met een poëtische, dystopische en nog altijd stuiterende set


25 februari 2018

In de krant van dit weekend lees ik: ’n het diepst van zijn bestaan is het universum tijdloos.’ Mooie, filosofische gedachten voor in het winterzonnetje dezer dagen, maar twee boys van The Daily Indie waren vrijdagavond gelukkig toch echt op het juiste tijdstip in een uitverkocht Rotown. Tijd, causaliteit en snelheid maakten in de Rotterdamse avond even geen donder uit, er zat bloed aan de muur na de show van De Likt.

Het drietal is na de gebroken nek van voorman Jordy keihard terug. De Likt vierde afgelopen vrijdag het uitkomen zijn nieuwe plaat De Derde tijdens een kolkende Rotterdamse avond die zo goed als direct uitverkocht. De set begint onder meer met bijdragen van Afronaut, die op het nieuwe album voor bijzonder fijne, frisse en funky bijdragen zorgt op Kingston Town en albumopener Net Als Toen. De stuiterende hits heeft De Likt al van zijn eerste plaat, het nieuwe werk geeft de band en zijn show een compleet nieuwe dimensie.

Breedte en diepte
Er wordt de breedte en de diepte ingedoken met gedichten, scheurende woestijngitaren van Vladimir Stevic op Cocaine Cowboy, het gure en dystopische Wilhelminaplein, het walsende Mevr. Bajovic, het nummer Breek Je Nek met De Staat en vrees niet: snoeiharde bangers in de vorm van Zelf Doen, Bad plus Shag & Halve Liters. Ze gaan er allemaal als zoete koek in bij het publiek dat vanavond niet stijl lijkt te kunnen blijven staan. Met een ‘Rotown, laat je horen!!!’, zweept Jordy het publiek nog eens op. We willen niets anders!

Tijdloos
Als er tijdens de releaseshow al iets als tijd bestond, dan vloog het voorbij. Een show van anderhalf uur schoof voorbij in een flits, want zo lazen we ook in dat interview: ’tijdloos is niet hetzelfde als roerloos.’ Het is verdomd goed om De Likt weer terug te hebben in ons muzikale leven: een act die elke venue tot één grote kolkende massa weet om te toveren en je een avond laat beleven waarbij je niet meer weet wat voor en achter is. Zo hebben we ze graag!

Op 19 oktober staat De Likt in de Maassilo, maar niet voordat heel Nederland eraan moet geloven in popzalen en festivals.