Interview

Het Nijmeegse geheim van Valkhof Festival en de ins en outs van programmeur Jonatan Brand


11 juli 2017

Eigenlijk is Valkhof Festival een compleet bizar festival: 120 (inter)nationale crème de la crème-artiesten worden rondom de Vierdaagse naar Nijmegen gelokt, het evenement duurt een hele week en het is ook nog eens allemaal gratis(!) toegankelijk. Daarmee is het absoluut een van de meest interessante festivals van het land. Hoog tijd voor The Daily Indie om daar eens dieper in te duiken.

Je gelooft het niet, maar van zaterdag 15 juli tot en met vrijdag 21 juli zijn onder meer Amber Arcades, Bruxas, Iguana Death Cult, Meatbodies, Canshaker Pi, The Homesick, Spidergawd, The Amazons, The Moonlandingz, Altin Gün, J. Bernardt, Golden Dawn Arkestra, Declan McKenna, Anne Meredith, 45ACIDBABIES, The Mauskovic Dance Band, HER en IDLES te zien in Nijmegen. Afijn! Daarmee hebben wij ons punt al wel gemaakt denk ik (onze TDI Redactietips lees je trouwens hier). Het is ook niet de eerste keer dat het festival het flikt om zo’n kwalitatief brede line-up neer te zetten. Daarom besloten we te bellen met Jonatan Brand, om eens te vragen naar de hoed en de rand van Valkhof Festival dat hij samen programmeert met Robert Meijerink.

 

 

De kern van Valkhof 
“Wij zetten tijdens de Vierdaagse spannende muziek neer uit binnen- en buitenland, waarbij ook nieuwe bandjes een groot podium krijgen. Het belangrijkste onderdeel is bij ons simpelweg de inhoud en daardoor blijft het elke editie vanzelf fris”, zegt Brand. “Maar goed, het zit natuurlijk niet alleen in de inhoud. Het festival moet uiteraard ook een fijne plek zijn om lekker te hangen en wat dat betreft zitten we op de mooiste plek van Nijmegen. Het is hier natuurlijk altijd een ontzettend drukke week tijdens de Vierdaagse, in het Valkhofpark stap je echt even een ander wereldje in. Dat gevoel zijn we steeds verder door aan het ontwikkelen.”

 

“We willen veel nieuwe en spannende acts boeken en de diepte in gaan, maar we willen ook mensen op het veld hebben staan.”

 

Voor nog meer diversiteit werkt het festival veel samen met andere partners, van onder meer Cultuur op de Campus tot Literair Productiehuis Wintertuin, Blauwdruk, Extrapool, Brotherhood, Planet Rose en COUTURE. “Het is tof dat we met al die partijen werken, dat maakt het nog interessanter. Extrapool om er een eentje uit te pikken, dat is in Nijmegen een plek voor wat meer experimentele muziek, maar daar worden ook dingen met kunst en print gedaan. Zij hosten drie dagen een programma op een eigen plek bij de Kapel, een beetje buiten het feestgedruis. Daar zetten zij een line-up neer met acts waar je net even wat meer aandacht voor moet hebben en dat kan daar heel goed. Op die manier breiden we het festival inhoudelijk uit en benutten we ook nog eens alle mooie plekken van het park.”

 

 

Gratis festival: pros en cons
Valkhof is een gratis festival dat toegankelijk en tegelijkertijd toch alternatief, verrassend en vernieuwend is: een van de moeilijkste opgaves voor een muziekprogrammeur. “Dat is inderdaad de precies de uitdaging die wij hebben. We willen veel nieuwe en spannende acts boeken en de diepte in gaan, maar we willen ook mensen op het veld hebben staan”, vertelt Brand. “Natuurlijk zijn wij wel gezegend met de Vierdaagse, want daar komen al 1,2 miljoen mensen op af. Bovendien hebben we een goede basis, want Nijmegen is een muzikale stad, waar veel muziekliefhebbers wonen en er een goed muziekklimaat heerst. Toch moeten we ons als festival verhouden tot de week waarin we plaatsvinden en dat zijn de Vierdaagsefeesten. Er lopen uiteraard ook mensen rond die op voorhand mogelijk iets minder met onze line-up hebben, maar die we toch willen en kunnen verrassen”, zegt Brand. “Maar ook voor bezoekers die voor een specifieke band komen is er volgens mij genoeg te ontdekken.”

 

“Het zijn met name de accenten die per editie verschuiven. Dit jaar zie je bijvoorbeeld allerlei warmbloedige en ongelooflijk funky en soulvolle bands opduiken.”

 

“Het zit in ons DNA dat we een breed festival willen zijn, het zijn met name de accenten die per editie verschuiven. Dit jaar zie je bijvoorbeeld allerlei warmbloedige en ongelooflijk funky en soulvolle bands opduiken. Op dinsdagavond zie je dat terug in het programma met J. Bernardt, HER en Janka Nabay & The Bubu Gang. Die bands hebben dat allemaal in zich, maar wel heel erg op hun eigen manier, dan is het tof als je dat op één avond bij elkaar krijgt”, vertelt Brand. “Verder zie je dat hiphop blijft groeien. Dit jaar hebben we een avond bij Club Voerweg, dat de rest van de week meer in het teken van dance staat, toegewijd aan Nederlandstalige hiphop met Kevin, Victoire & Festus en Yung Internet . En verder hebben we natuurlijk weer veel gitaren, want op dat vlak blijven er altijd maar weer vette dingen komen.”

 

 

De absolute insidertips
Logischerwijs vindt de programmeur alles de moeite waard wat hij heeft geboekt met zijn collega, toch vragen we Brand een paar acts uit te lichten. “Ja poe, dat is toch wel een lastige vraag. Om zomaar even dwars door het programma heen te gaan, dan ben ik wel erg blij dat The Moonlandingz komt. Een spraakmakende band met onder meer leden van Fat White Family die de boel altijd op stelten zetten. Ook inhoudelijk is het bijzonder interessant en ontzettend spannend. Die band hebben we mooi in het programma weten te krijgen, want The Moonlandingz speelt op één dag met Meatbodies, The Homesick en Iguana Death Cult”, vertelt Brand over de garage-lineup van zaterdag 15 juli. Inclusief twee Nederlandse bands, die altijd goed vertegenwoordigd zijn op het festival. “Er wordt hartstikke veel toffe muziek gemaakt in Nederland en een hoop daarvan komt bovendrijven. In België evengoed, bijvoorbeeld Tamino die op de zondag staat, daar verwacht ik veel van.”

 

“De afsluiter van de zondag (16 juli, red.) wil ik ook absoluut niet missen: Shobaleader One. Misschien nog wat onbekend, maar dat is dus de band van Squarepusher. Dat zou weleens heel indrukwekkend kunnen gaan worden.”

 

“Op de donderdag (20 juli, red.) hebben we ook een bijzonder programma, met Gaye Su Akyol, Golden Dawn Arkestra en als afsluiter op het hoofdpodium: Satori & The Band From Space. Satori is een producer uit Nijmegen die elektronische wereldmuziek maakt, in de richting van house en techno. Ik vind dat wel heel bijzonder en typerend voor het festival. Hij is een lokale en muzikaal spannende artiest die in een rijtje artiesten is geprogrammeerd die goed bij hem passen. Maar tegelijkertijd is het een samenstelling die absoluut niet voor de hand ligt. Dat vind ik cool. En ook wel heel spannend om te zien hoe dat gaat werken”, zegt de programmeur. “Verder ben ik toch ook wel erg nieuwsgierig naar Anna Meredith, Mister & Mississippi, lokale trots Jo Goes Hunting, Spidergawd voor de rockfans, maar ook naar Karen Elson en de liveshow van haar indrukwekkende plaat die ze heeft gemaakt. De afsluiter van de zondag (16 juli, red.) wil ik ook absoluut niet missen: Shobaleader One. Misschien nog wat onbekend, maar dat is dus de band van Squarepusher. Het is jazz op een soort elektronische en poppy manier, het heeft wat weg van Battles en het is visueel ook erg aantrekkelijk met toffe kostuums en een op de muziek getriggerde lichtshow. Dat zou weleens heel indrukwekkend kunnen gaan worden.”

 

 

De Vierdaagse
En de laatste, maar geheel niet onbelangrijke vraag: doet Brand zelf nog mee aan de Vierdaagse? “Nee, dat zit er niet in”, lacht de programmeur. “Ik ben natuurlijk wel zeven dagen over dat veld aan het lopen, dat zijn wel genoeg kilometers.”

 

WEBSITE FESTIVAL | FACEBOOK-EVENT