New Music

Herhaling done right: The Vacant Lots’ Suicide Note, een van de laatste projecten waar de legendarische Alan Vega aan werkte


25 mei 2017

New York in de jaren zeventig was een tumultueuze plek, met onder meer een levendige art scene. Er gebeurde van alles op het gebied van kunst, zowel beeldend als muzikaal. Een van de acts die zich al snel beroemd – of misschien beter: berucht – wist te maken, was Suicide.

Het legendarische synthpunkduo van Martin Rev en Alan Vega schopte graag tegen de heilige huisjes aan en was in het clubcircuit een nogal controversiële naam, mede dankzij de heftige liveperformances. Vorig jaar overleed vocalist Vega, maar in de periode daarvoor werkte hij met de jonge, talentvolle neo-psychedelische band The Vacant Lots aan een song, die nu is uitgekomen als Suicide Note. De band werkte eerder al samen met Peter Kember (alias Sonic Boom, bekend van Spacemen 3) en Anton Newcombe (van The Brian Jonestown Massacre) en met deze nieuwe song kunnen ze dus weer een prestigieuze samenwerking toevoegen aan hun cv.

Inhoudelijk is het ook een perfecte match. TVL speelde altijd al veel met herhaling en mechanische, stuwende beats, en als er één ding is waaraan je de muziek van Suicide kunt herkennen, dan is het dat wel. De band verzorgt de muziek, Alan Vega de vocalen. Hij gromt, kreunt en blèrt zoals in zijn heydays en het resultaat mag er zijn.

Wie een enorm dynamisch nummer verwacht, zal teleurgesteld zijn, maar dat is het punt ook helemaal niet. Zowel The Vacant Lots als Suicide spelen met grooves, met patronen, met het contrasteren van dansbare beats en agressieve lyrics om zo een filmische en stevig voortstuwende sound te creëren.

Het nieuwste album van The Vacant Lots, Endless Night, kwam vorige maand uit via Metropolis Records en is eigenlijk verplicht luistervoer voor de liefhebbers van eerder genoemde invloeden.