Live

Get Into The Groove: het hyper-intrigerende Madensuyu laat je 31 maart voelen dat je leeft in Sugarfactory


23 maart 2018

Madensuyu & Bonne Aparte
Zaterdag 31 maart

“Wat moet een mens doen om weer eens te voelen dat hij of zij leeft? Naar een concert van Madensuyu gaan, zo bleek donderdag in een uitverkochte Handelsbeurs, waar het Gentse duo zijn vierde plaat Current presenteerde.”

Dat schreef De Morgen vorige maand nog over deze Belgische one-of-a-kind-band. Sinds 9 februari is het duo na vijf jaar (gelukkig) weer terug met een nieuw album. Een grootse, intense mix van met vol overgave gespeelde neo-klassieke noise waarbij er geen enkele rem op de krachten en energie van de band zit, alle registers moeten open.

Een avond voor fans van bands als Sonic Youth, zZz, , Shellac, Radiohead, Mogwai en SUUNS

De band zette ook deze keer een grote stap en besloot de gitaren helemaal in te ruilen voor de piano. En juist dat maakt de band bijzonder: het weigert keer op keer hetzelfde album te maken en verkent liever onbekende, muzikale terreinen. Dat ze dan dan ook nog eens op een originele en authentieke manier doen, was vorig jaar te zien tijdens de indrukwekkende show tijdens Le Guess Who? in Utrecht.

 

Madensuyu
Pieterjan Vervondel en Stijn De Gezelle richten Madensuyu alweer in 1992 op en zijn inmiddels vier albums verder. De bandnaam betekent ‘mineraalwater’ in het Turks, maar om te zeggen dat je bij Madensuyu aan fris- en helderheid moet denken: mhwoi. Al jaagt de duistere sound op Stabat Mater uit (2013), D Is Done (2008)  en het debuut A Field Between uit (2006) je wel op een verfrissende manier de stuipen of het lijf.

De albums zijn het resultaat van een zoektocht die inmiddels meer dan vijfentwintig jaar duurt. Het is een bijzonder verhaal van de twee muzikanten, Vervondel en De Gezelle beginnen als tieners van een jaar of dertien, veertien met elkaar te spelen. Het duo heeft nooit muzieklessen gevolgd en ontdekt door de jaren heen samen zijn muzikaliteit. Zeggen dat de twee goed op elkaar ingespeeld zijn, is dan ook een behoorlijk understatement.

Niet voor niets dat bands als Dinosaur Jr., Wire en The Jon Spencer Blues Explosion uitgesproken fan zijn van Madensuyu. In België zelf is de band al sinds jaar en dag een begrip, zo noteerde het bekende Vlaamse blog Luminous Dash onlangs nog: “Volgens ons behoort Madensuyu tot het beste wat er in ons Belgenlandje en ver daarbuiten is te beluisteren.” Mocht je nu al de hele tijd denken: “Ja, maar waarom dan?!” Check eens Tread On Tread Light, No Why No Wow, Dolorosa, Share A Lot of een van de singles van de laatste plaat hieronder.

 

Kenmerkende energie
Sommige bands herken je direct aan een sound, een stem of de stijl, bij Madensuyu zit de kracht in de typerende energie. En ook al hebben ze de gitaren ingeruild voor een klavier, achter elke noot zit nog net zo veel energie en met elke nieuwe richting weten ze weer bij de lurven te grijpen. Zelf schreven wij overigens laatst nog over de band: “Wie Madensuyu live meemaakt, wordt (evenals de band zelf) opgezogen in de muziek, getuige ook het optreden in EKKO tijdens Le Guess Who? afgelopen jaar.”

Madensuyu zou waarschijnlijk nog als een orkaan over je heen ruizen met alleen een triangel en stoel. Voor je het weet zit je in het oog van de storm en verzeil je in de ene na de andere draaikolk. Live kom je vanaf de enkels vast te zitten in een modderig oliemoeras, ongeveer zoals de afbeelding op de cover van het laatste album. En voor degenen die houden van het nieuwe werk, maar toch ook nog van het oude werk, tijdens vorige shows stond er voor een paar nummers toch nog een Himalaya-gebergte aan versterkers en gitaren te ronken achter De Gezelle.

 

Bonne Aparte
Madensuyu is een energieklasse apart en moet je vooral lekker over je heen laten komen op 31 maart. Bonne Aparte daarentegen… wajoo! Een noise-categorie waar de woorden ‘manisch’, ‘onrustig’ en ‘intens’ wel heel licht uigedrukt zijn.

Op het onlangs verschenen album Scalps komen er elf nummers binnen 23 minuten over je heen genderderd, de liveshows duren meestal niet veel langer, maar dat is ook nergens voor nodig. Je gaat zonder twijfel al vroeg op de avond tegen de vlakte, don’t worry!


 

WEBSITE SUGARFACTORY | FACEBOOK-EVENT | TICKETS