Album Review

Geen moeilijkdoenerij maar regelrechte hits op Cende’s nonchalante debuutplaat #1 Hit Single


22 juni 2017

New York is één groot, bruisend, broeierig, gekrioel van creatieve zielen met als kloppend hart de muziekscene, die wij dankzij social media op de voet kunnen volgen. Hierdoor zien we Mac DeMarco van daken duiken op de Instagram van Beach Fossils, of Frankie Cosmos in een winkelkarretje door een straat sjezen op die van Porches. Als ultiem resultaat van deze New Yorkse chemie is er nu het album #1 Hit Single van Cende, een band met leden van Porches en LVL UP. En spoiler alert: aan hitjes ontbreekt het niet.

#1 Hit Single is geen album voor moeilijkdoenerij, maar recht voor z’n raap, in zowel de muziek als de vocalen. “Ik wilde mijn tekst heel letterlijk hebben,” vertelde Cameron Wisch aan The Fader, “alles wat ik voel wil ik vertellen zoals het is.” Allebei deze kwaliteiten springen eruit bij de eerste single van het album: Bed. Waar veel break-up songs walmen van de chaos en het gemis, daar ligt bij Bed de nadruk op een realistische oplossing. Deze boodschap brengt hij met de meest gecontroleerde nonchalance. Zijn vocalen lijken touwtje te springen met de kopstem en falsetstem. Hij kiepert zich vanaf de hese hoogte naar beneden met het grootste gemak.

Op What I Want pakt Cende uit. Want waar elk nummer pakweg een minuut of drie minuten duurt, tikt deze bijna de vijf minuten aan. Het dravende tempo is hier drastisch teruggebracht tot een meer relaxte vibe met zelfs een zooitje synthesizers. Hier voegt Frankie Cosmos’ Greta Kline zich halverwege bij, om het tempo nog wat lager te leggen en wat zoet bij Wisch’ zuur te voegen. Het nummer eindigt in een laatste minuut dat de uitschieter op het album samenbindt tot een track die wij vervolgens nog tien keer opnieuw willen draaien.

De sound van Cende is sinds hun EP uit 2016 getransformeerd van rauwe poppunk naar een iets meer gestileerd geluid, waar de band niet bang is zich soms te waden in een bad van synthesizers en een meer jingly jangly insteek. Cende is onschuldig maar volwassen met een simpele sound die ontzettend strak in elkaar steekt. #1 Hit Single maakt je hooked vanaf de eerste seconde, met haar razendsnelle liedjes die ook voor genoeg adempauzes zorgen. Een constant, dravend tempo dat je binnen de kortste keren van de eerste naar laatste noot van het album slingert. En voor je het weet slingert hij door naar onze eindlijstjes; want dit is een album dat daar niet kan en mag ontbreken.