Feature

Fontaines D.C. is de opwindende ode aan Dublin City


12 oktober 2018

London Calling Festival
Vrijdag 26 & zaterdag 27 oktober

De intellectuele indiepunkers van Fontaines D.C. hebben overduidelijk hun roots in Dublin liggen. Een stad die ze zelf bestempelen als poëtisch en levendig, maar waar eveneens een hoop problemen voorkomen. Dakloosheid, drugsverslavingen, armoede, een onderdrukkende kerk… Niet zo gek dat de Ierse pubs volstromen en menig inwoner reageert door, naast drinken, ook een liefde voor sarcasme te ontwikkelen. 

De heren van Fontaines D.C.? Zij uiten hun liefdesdrama met Dublin door middel van hun rauwe en authentieke muziek. ‘You know I love that violence, that you get around here’, klinkt door de speakers. ‘That kind of ready steady violence.’ Het vijftal ontmoet elkaar vijf jaar geleden op de universiteit van Dublin. Dankzij een gezamenlijke liefde voor de stad en interesses in dezelfde schrijvers en kunstenaars zoals W.B. Yeats en James Joyce, hebben ze gelijk een klik. Enthousiast delen ze hun werk en de literatuur die ze ontdekken. Tel daar een gelijkluidende muzieksmaak bij op en de uitkomst is in dit geval een nieuwe indiepunkband die al gauw lovende kritieken krijgt vanwege de aanstekelijke liveoptredens.

Beïnvloed door The Pogues, The Rolling Stones en de obsessie voor traditionele Ierse muziek heeft Fontaines D.C. dit jaar acht nummers uitgebracht, allemaal over de glorie en de gebreken van de stad. Zo is de band zijn debuutsingle Liberty Belle een ode aan de lokaal beroemde working class-wijk The Liberties. En ook op de cover pronkt een Dubliner met de naam Bang Bang, een man uit Ierse verhalen die deed alsof zijn oude kerksleutel een pistool was en daarmee op voorbijgangers ‘schoot’. Bang Bang staat daarmee symbool voor het korte maar krachtige rock-‘n-roll nummer dat een beetje doet denken aan The Strokes en The Stooges.


Johnny Fortycoats
Op de cover van de daaropvolgende release Hurricane Laughter staat het personage Johnny Fortycoats, een dakloze man uit de jaren dertig en veertig. Hij zou door de stad Dublin geslenterd hebben met meerdere jassen aan, de zakken gevuld met krantenknipsels vol strips en grappen die hij uitdeelde aan kinderen. Volgens de band is hij het perfecte embleem van de single die bestaat uit onsamenhangende stukjes informatie die samenkomen tot één geheel.

En met de laatste releases van Chequeless Reckless en Boys In the Better Land lijkt de band alleen maar beter te worden, dankzij toevoegingen van hypnotische krautrock en poëtische teksten met een heerlijk Iers accent. Inmiddels heeft Fontaines D.C. bij Partisan Records (Dilly Dally, Eagulls, The Black Angels) getekend en speelde de band onder meer met Girl Band, The Lemon Twigs, IDLES en binnenkort met Shame.


WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS