Feature

Feature London Calling. Het mysterie van de gemaskerde cowboy Orville Peck


10 oktober 2019

London Calling Festival
Vrijdag 25 & zaterdag 26 oktober

Cowboys zijn in dit jaar! Mitski probeerde ons de levensstijl al aan te smeren op het album Be The Cowboy en Mac DeMarco volgde met Here Comes The Cowboy. Met hun voorspellende gaven waarschuwden deze orakels ons voor de komst van Orville Peck. De Canadese countryzanger deed heel wat stof opwaaien toen hij onder dit pseudoniem dit voorjaar zijn debuutalbum Pony uitbracht. Hij bedekt zijn gezicht à la Zorro en The Lone Ranger, alleen is zijn masker van leer en hangt er een chique rijtje franjes aan. Dat is een goede opsomming voor de stijl van Orville Peck: typisch Western, but make it queer.

Net als bij gemaskerd lotgenoot Jonathan Bree, die afgelopen mei op London Calling speelde, zorgt zijn mysterieuze stijl voor de charme van Orville Peck. De cowboy-look is geen gimmick, maar tot in de details uitgewerkte high fashion. Leer, glanzend latex, stukken ontblote huid en héél veel franjes. In Old Town Road, de pop-hit van 2019 rapt Lil Nas X nog over: ‘Cowboy hat from Gucci. Wrangler on my booty.’ Kijk: That’s Orville Peck for you

De country-norm
Country is een traditioneel Amerikaans genre dat soms redneck-achtige stereotypes oproept. Maar de countrymuziek van 2019 gaat niet meer alleen over meisjes in korte spijkerbroekjes die in een pickup-truck door West Virginia scheuren. Ja, Dolly Parton is al decennialang een gay icon, maar er waren tot voor kort weinig lhbt’ers met een countryplaat op hun naam. Dit jaar kwam Lil Nas X uit de kast na het uitbrengen van zijn hit met country-gigant Billy Ray Cyrus en sinds 2017 tourt RuPaul’s Drag Race-winnares Trixie Mattel de wereld rond met haar country. Op Instagram deelt Orville Peck zijn vriendschap met de bekende dragqueen, die hij ‘a true country star and a very tall woman’ noemt. Queer-artiesten als hen deconstrueren de norm van country. 

Orville Peck schrijft prachtige lofredes over de symbolen van het Wilde Westen. Zijn nummers gaan over rodeostieren, rennende buffalo’s en ja: er staat zelfs een ode aan de staat Kansas op zijn debuutplaat. Ondanks dat blijven de nummers persoonlijk en beschrijven ze bijvoorbeeld ook de verschrikkelijke hartepijn van liefdesverdriet. Muzikaal gezien herkennen we hier en daar een Ennio Morricone-fluitje en een banjo, maar toch overstijgt de muziek Orville Peck de standaard-soundtrack van een spaghetti-western. De donkere en mysterieuze kanten van zijn voorkomen, sijpelen door in zijn sound. Naar eigen zeggen mengt hij zijn country met een vleugje shoegaze en dat is terug te horen op nummers als Dead of Night en Turn to Hate. Keer je rug naar hokjesdenken en laat je verrassen door Orville Peck.

Orville Peck is live op zaterdag te zien tijdens London Calling.


WEBSITE LONDON CALLING | FACEBOOK-EVENT | TICKETS