Live

Een avond vol bier, vage psychedelische visuals en weirde skateboard-battles in Skatepark Sweatshop in Den Haag


20 april 2018

Op vrijdag 13 april begaven we ons naar uithoeken van Den Haag voor een bezoek aan skatepark Sweatshop. De jongens achter The Womb en Torii zijn bezig met het oprichten van een nieuwe studio in een nieuw olympisch skatepark en laten vanavond zien hoe tof deze locatie is en tegelijkertijd belangrijke partijen mee te nemen. Het skatepark was het decor voor een avond vol bier, vage psychedelische visuals, weirde skateboard-battles en optredens van Torii, Kūlóu en Stig Figs. Een lekkere combi, al zeggen we zelf. 

 

Hypnotiserend
Met een blik bier in de hand treden we binnen in een flinke hal. Achterin razen een handvol skateboarders langs elkaar, terwijl Torii zich klaar aan het maken was om te gaan spelen. De hal raakt langzaamaan steeds voller en door de gedempte rode lampen en een live VHS-projectie veranderde het ondanks de grootte in een intieme plek. Torii zette in en vanaf dat moment zijn je ogen en oren vastgeplakt aan wat er zich voor je afspeelt. Met zijn superstrakke performance creëert de band een aangename en mellow sfeer, samen met het geluid van indroppende skateboards op de achtergrond is dit bijna hypnotiserend. Het Haagse publiek is aandachtig en een steady set explodeert uiteindelijk in een climax waar de frontman als een beest tekeer gaat op de pedalen van de gitarist.

 

Flinke dosis testosteron
Dezelfde kwaliteit werd gedurende de hele avond aangehouden door niet alleen Torii, maar ook Kūlóu en Stig Figs. Waardoor het bijna noodzakelijk voelt om buiten even een hap lucht te nemen en bij te komen voordat je je laat overspoelen door de volgende portie. Kūlóu en Stig Figs weten de climax van Torii door te zetten met een vastberaden en intense, natuurlijke drift. Het rood van de lampen wat eerder voor intimiteit zorgde, is nu een afspiegeling van de furie waarmee de muziek op het publiek afgeschoten wordt. De tedere rust die Torii eerder in de hal tevoorschijn had getoverd maakt nu plaats voor voorhoofdzweet en een flinke dosis testosteron. Een vibe die de hal net zo goed lijkt te passen en zeker iets wat de bands overtuigend over weten te brengen met hun driftige performance.

 

Genoeg te beleven
Toch hield de gemoedelijke, open sfeer de hele avond aan. Skatepark Sweatshop is een relaxte, gezellige plek die moeiteloos muziek en skateboarden in elkaar over laat vloeien. Er was genoeg te zien, genoeg te horen en meer dan genoeg leuke mensen om mee in gesprek te raken om vervolgens samen de bands weer op te zoeken. En hoe cliché het ook klinkt, het enige nadeel was dat de avond tot een einde moest komen.