New Music

De intergalactische video Another Horse van The Hubschrauber schieten wij vandaag de lucht in


13 juni 2017

Geselecteerd voor de Popronde, een speciale ‘Twin Peaks-release’ bij Kroese Records en de band zijn nieuwe album wordt naar de ‘andere kant van de maan’ geschoten met een Chinese ruimtemissie (true story). Ja, de heren van The Hubschrauber uit Nijmegen zijn er maar druk mee. En dan gaat er vandaag ook nog een spiksplinternieuwe video in première via The Daily Indie.

Onder een eigen soundtrack van hevig vervormde gitaarriedeltjes en badkamerechoënde vocalen, lopen de bandleden in gelijkgeschakelde pakjes heen en weer voor analoog draaiende camera’s. De video bij de single Another Horse – afkomstig van het eerder dit jaar uitgebrachte album Kepler-186f – ademt in alles een bedwelmend en vreemd soort spacegrunge uit. Er hangt iets Space Odyssey-achtigs over alles heen, alsof er allerlei mysterieuze zaken onder het oppervlakte borrelen. Om wat concrete informatie te verzamelen uit de sterrenstof van het Hubschrauber-stelsel, cirkelden wij om de band heen om meer over ze te weten te komen.

Voor onze lezers die zich afvragen: ‘waar is The Hubschrauber momenteel allemaal mee bezig?’ Waar zijn jullie allemaal mee bezig?
“We zijn vooral bezig om heel bewuste stappen vooruit te maken. Afwegen wat nodig en belangrijk is voor de band. Afgelopen februari hebben wij ons debuutalbum uitgebracht, genaamd Kepler-186f. Op dit moment spelen we goed wat shows en bereiden we ons voor op de Popronde. Daarnaast vragen we fondsen aan om naar China te gaan en voor de nieuwe plaat die gepland staat voor februari 2018. We gaan videoclips pluggen en we schrijven nieuw materiaal dat we momenteel ook opnemen. We werken nu met name intensief samen met onze boeker Pieter Kwant van AUC Bookings, de videomakers van GUAP en de Arnhemse Nautamix Studio, van onze geluidsman Robert Nauta.”

Hoe zit het precies met jullie album dat naar de maan wordt geschoten…?!
“Ons album gaat over de eerst ontdekte planeet waar wellicht een atmosfeer, en dus leven, mogelijk zou zijn. Wij dachten dat het daarom tof zou zijn om de plaat de ruimte in te schieten. We schreven diverse ruimtevaartorganisaties aan, waaronder een brief aan NASA, die natuurlijk niet reageerde. Wel reageerde het Radio2-programma Staat van Stasse, toen wij een foto van de brief op Instagram zetten. Wij werden uitgenodigd om in het programma te vertellen over onze wens. Dit werd op zijn beurt weer opgepikt door Marc Klein Wolt, directeur van het Radiolab van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Op dit moment zijn zij bezig met de voorbereiding van een ruimtemissie, in samenwerking met Chinese ruimtespecialisten. Het Radiolab bouwt een meetinstrument dat met de Chinese Chang’e-missie meegaat naar de andere kant van de maan. Klein Wolt vond het een goed idee om onze muziek op een chip mee te nemen. En zo geschiedde.”

“We kregen vrij veel aandacht op lokale en nationale radiozenders, de kranten en NOS op 3 nam een heel tof item met ons op, bovenop het dak van de Radboud Universiteit. Ergens in mei 2018 wordt het album dan echt de ruimte in geknald vanuit China. Wij zijn nu bezig om fondsen te verzamelen om daarheen te gaan, de lancering bij te wonen en een paar optredens te doen.”

Vandaag gaat Another Horse in première bij ons, waar gaat dit nummer over?
“De song gaat over het omarmen van de waarschijnlijk eindeloze zoektocht die we doormaken om kennis te verwerven. Er is zoveel dat we niet weten en het lijkt soms een kunst om daar vrede mee te hebben en het niet in te vullen met wenselijke gedachten waar we niet verder mee komen. Als we op dezelfde pagina kunnen komen over wat onze grootste uitdagingen zijn, kunnen we als geheel een stuk beter wetenschap bedrijven en antwoorden najagen.”

Hoe kwam de video tot stand? 
“De video is geschoten door filmmakers-collectief GUAP, waarmee wij al lange tijd samenwerken. Zij maakten de video’s bij onze eerdere EP, de videoclip van Kepler (de single van Kepler-186f) en nu dus ‘Another Horse’. De clip is gebaseerd op de video van House Of The Rising Sun van The Animals en is geschoten op tape. Er ligt nog één video op de plank, die komt later nog. ”

En hoe zit het met die Twin Peaks-connectie?
“Toen het album net uitkwam, werden wij benaderd door Kroese Records. In het kader van het nieuwe seizoen van Twin Peaks dat nu uitgezonden wordt, wilde Kroese Records op Record Store Day een dubbelsingle uitbrengen. De Nijmeegse band Taxidermist en ook wij werden gevraagd om een nummer aan te dragen. Another Horse past het best bij de Twin Peaks-vibe.”

Dit jaar doen jullie mee aan de Popronde. Wat verwachten jullie daarvan?
“We zijn erg blij met de selectie en uiteraard verwachten en hopen we op een druk najaar waarin we, mede dankzij de Popronde, door het hele land veel gaan optreden. We gaan ons uiterste best doen om in veel steden te spelen, want via de uitstraling en het concept van de Popronde kunnen we landelijk wat meer naamsbekendheid krijgen. We willen rond de Popronde er dan ook voor zorgen dat ons nieuwe album en de geplande ruimtemissie begin volgend jaar nóg meer aandacht krijgen.”