New Music

In première: de in nevelen gehulde video Awake van de occulte shoegazer CIEL


23 mei 2017

Geselecteerd voor de Popronde van dit jaar en in september komt de debuut-EP uit via Geertruida en Tree Machine Records. Het gaat direct de goede kant op in het nog korte leven van CIEL. Ook wel het gloednieuwe project van Michelle Hindriks, die je misschien wel herkent als een van de dreampoppers van Sväva. Solo maakt ze diep mysterieuze en in nevelen gevulde liedjes, The Daily Indie geeft je een voorproefje door vandaag de allereerste single Awake in première te laten gaan. 

Laat je eens lekker onderdompelen in de warme synths van CIEL, de sluimerende gitaarpartijtjes, ijle vocalen en klanken die doen denken aan Fever Ray, Still Corners en Blonde Redhead. Haar EP Anxiety (geïnspireerd op het gelijknamige nummer van Preoccupations), komt dus pas later dit jaar, maar dit is een prima zoethoudertje. Ruim vijf minuten kluistert Hindriks je aan het scherm in een onheilspellende video. Toch wilden we nog eerst iets meer weten over de muzikante en haar nieuwe project, dus stelden we haar een paar vragen.

Kun je ons eens iets meer vertellen over CIEL?
“CIEL is begonnen als mijn soloproject. Na een periode van experimenteren met geluiden, het maken van beats en het schrijven van melodieën kwamen langzamerhand de ideeën samen waaruit de nummers van de opkomende EP zijn ontstaan. Live zijn we inmiddels met zijn drieën. De liveband bestaat op dit moment uit Cesar Eisma, Jelmer Terwal en ikzelf. Ik ken de jongens al heel lang omdat we in het verleden samen in Sväva speelden. Nadat Cesar de band verliet hebben we altijd een hele grote muzikale klik gehouden, we deelden een passie voor dezelfde bands en hebben veel muziek uitgewisseld.”

“Toen ik mijn project live uit wilde gaan werken, was het dus een logische keuze om met hem te werken voor bas, synths en drumcomputers. Hij is een grote toevoeging voor de livesound van de band. Later voegde Jelmer zich toe aan de groep als drummer, wat de liveuitvoering een stuk energieker maakte. Het is heel leuk om met een groep van mensen te werken die zo dicht bij je staan en ik heb enorm zin om straks weer samen op het podium te staan.”

Waar gaat de single over?
“Awake gaat over de angst om binnen relaties uit elkaar te groeien en daardoor goede vrienden of geliefden te verliezen. Het is een nummer over frustratie en weerstand, emoties die je helemaal gek kunnen maken wanneer ze diepgeworteld zitten, en over je weg vinden naar acceptatie.”

Hoe is de video ontstaan?
“Voor mij hoeft een video niet een kop-en-staart-verhaal neer te zetten,  ik ben in muziekvideo’s juist op zoek naar een bepaalde sfeer die wordt neergezet. Toen ik de video van het nummer Surf Song van Moon Tapes zag was ik direct erg onder de indruk van de mystieke sfeer. Ik heb toen de regisseur HACHE gelijk benaderd om aan een video te gaan werken. Met nog een kater van het feestje van de vorige nacht, zijn we in een dag tijd heel wat locaties afgegaan. Het regende de hele dag pijpenstelen maar gek genoeg begon de zon elke keer te schijnen op het moment dat we ergens uit de auto stapten om te filmen.”

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
“Eerst staat er op de planning om af te reizen naar een groot natuurgebied in het Zweedse Lapland, helemaal boven de poolcirkel, dus! Daar zal ik een aantal weken tussen de Sami verblijven. Dit geeft alle ruimte en rust tot het opdoen van inspiratie voor nieuw werk. Ik heb altijd wat ruimte en isolatie nodig om echt geïnspireerd te kunnen raken. Zo’n afgelegen gebied waar geen internet, telefoonbereik en andere afleiding is, is daar dus erg geschikt voor. Daarna wil ik mijn debuut-EP uitbrengen en ik ben geselecteerd voor de Popronde, dus ik hoop die periode veel shows te kunnen doen in Nederland.”