Feature

De grote Fête du Nouveau Vélo Luistertest: Marnix Visscher van Korfbal


18 december 2017

Op zaterdag 27 januari viert Nouveau Vélo een feestje in de Effenaar. De band mag de avond cureren, dus de line-up zit vol met artiesten die de jongens tof vinden: Pip Blom, Eerie Wanda, Victor Toendra en Jaap van der Velde. Gastredacteur (en Nouveau Vélo-kompaan) Tim Leenders schuift bij deze artiesten aan en onderwerpt ze aan een Luistertest: een interview aan de hand van een rits nummers die volgens hem iets met de artiest te maken hebben. In de eerste editie: Korfbal.

Aan het einde van de middag kom ik aan op het 3voor12 Song van het Jaar Festival. Een bonte mix mensen loopt rond, hangt, drinkt. Een mengelmoes van mensen die ik niet vaak zie op concerten of festivals. Er zijn opvallend veel scholieren, met hier en daar een ouder in de buurt. Waarom? Ik krijg er de vinger niet helemaal achter. Waarschijnlijk is het de aanwezigheid van enkele jonge Nederlandse rappers.

Wat ik wel zeker weet, is dat ik ernaar uitkijk om Korfbal weer live te zien. Het optreden in de Pandora-foyer is kort, maar krachtig, venijnig en strak. De zelfverklaarde ‘nihilist all-male vegan college rock outfit/supergroup’ zorgt sinds ruim een jaar voor opwinding in zalen door het hele land. Het bracht de band mooie supports (onder meer Thee Oh Sees, Omni en Cosmonauts), een paar toffe festivals en een vol Popronde-programma. Ander wapenfeit: hun Hitkant EP kwam dit jaar uit op Subroutine Records. Ik spreek zanger/gitarist Marnix in een hoek van de vijfde etage. Zijn bandleden Jaap, Jesper en Leon zijn dan al gevlogen, dus Marnix zal de Luistertest op eigen kracht moeten doorstaan.


 

INTERSTELLAR OVERDRIVE
Camper Van Beethoven
(Camper Van Beethoven, 1986)

Marnix: “Dit is Interstellar Overdrive. Het is een rare versie. Het is niet de versie die op plaat staat.”

Het is een cover door Camper van Beethoven. Jullie begonnen je set voorheen met Interstellar Overdrive, tegenwoordig niet meer.
“Klopt. Toen Jaap en ik begonnen te schrijven voor Korfbal was er een handjevol platen waar we heel veel naar luisterden. De eerste van Pink Floyd was er een van. Ik ging heel erg hard op Syd Barrett. Eerst was ons idee om de set te beginnen met een hele lange jam, maar toen we alle nummers rond hadden, leek het ons vet om te starten met die riff van Interstellar Overdrive. Dat vonden we namelijk een sicke intro voor ons nummer Sfinx. Interstellar Overdrive eindigt in E, Sfinx begint in E. Een hele lekkere overgang. We zijn daarmee gestopt toen we Doom hebben geschreven, want dat vonden we een goede opener. We jennen de mensen eigenlijk een beetje met een repetitief stuk, en als we opeens overgaan op dat cockrocky pingelgebeuren, dan schrikt iedereen op.”


 

POCAHONTAS
Ping Pong Tactics
(Ping Pong Tactics, 2011)

Marnix: “Geen idee. Wat is dit? Het klinkt fucking dope.”

Deze is niet makkelijk. Het is een Vlaamse band: Ping Pong Tactics. Die speelde wat jaren terug een paar keer in Nederland, maar zijn inmiddels niet meer samen.
“Dit mag je wel naar mij sturen!”

De band heeft net als jullie een sport in de bandnaam en daarnaast hadden ze die doe-het-zelf-mentaliteit.
“Wij ook wel, in dat opzicht is er een overeenkomst. Het klinkt echt supergoed. Dit kent Jaap ook niet denk ik. Hij is wel een crate digger, meer dan ik. Over het algemeen zuig ik altijd een bandje helemaal op. Ik ga dan de hele discografie door om te luisteren wat de liedjesschrijver voor transitie doormaakt. Dat interesseert mij heel erg. Ook kan het zijn dat ik maandenlang steeds hetzelfde nummer opzet. En dan vraag ik mij af waarom precies dat nummer mij raakt. Na zo’n periode ben ik vaak echt klaar met zo’n band.”

Waar zit je nu middenin?
“Ik kom net uit een White Fence-periode. Een bizar goede songwriter, met een super goede backing band. Dat laatste hoor je goed op Live In San Fransicso, die is echt goed en moet je zeker checken. De plaat van vorig jaar, onder zijn eigen naam uitgebracht, is me dan net wat te avant-garde. En nu zit ik midden in de laatste plaat Plum van Wand.”


 

PILLAR OF SALT
The Thermals
(The Body The Blood The Machine, 2006)

Marnix: “Oh man, ik ken dit nummer. Maar ik weet niet hoe het heet. (zingt): we were born to sin. Ik ken het uit mijn hoofd, maar heb geen flauw idee van wie het is.”

Toen ik vorige week naar de intro van Scully luisterde moest ik aan dit nummer denken.
“Jesper kent dit sowieso ook, dat komt omdat dat nummer in de soundtrack van Skate 3 zit. We hebben dat spel helemaal kapot gespeeld. Bijna elke dag kwamen we bij elkaar. Joints roken en gamen tot diep in de nacht. Dit was zo’n nummer waarbij je dacht: “Even harder zetten”. Het is wel gladder dan wat wij doen, vooral die leadpartij en die maakt een beetje het nummer. Echt toevallig man.”

Zijn er bands die jullie allemaal heel vet vinden? Bands die de reden waren om zelf een band te beginnen?
“Mijn eerste show met Creepy Karpis was in een woonkamer van een vriend van mij. Daar leerde ik Jaap kennen. Vanaf dat moment trokken we met elkaar op, gingen samen naar platenzaken. Er was een muzikale klik. Met Creepy was ik heel erg bezig met garagerock. Ik speelde nog niet zo goed gitaar, ik speel pas sinds een jaar of drie. Jaap zei tegen me dat ik Monomania van Deerhunter moest luisteren. “Da’s cool”, zei ik. “Dan moet jij de eerste plaat van The Strokes luisteren.” Hij moest eerder niet zoveel van The Strokes hebben. Maar hij kwam heel erg in die eerste twee platen. Daarna kwamen we erachter dat we allebei weg waren van de band Balkans, en was het zo van: “Nu moeten wij ook dat soort shit gaan maken”. Jaap leerde mij dingen en kwam met stukjes waar ik dan weer iets op bedacht. Dat hebben we een halfjaar gedaan voordat ons eerste nummer eruit rolde.”


 

EMPTY BAR
Vox Von Braun
(Something Ain’t Wrong, 2008)

Marnix: “Ik ken dit niet.”

Jullie drummer speelde eens bij deze band. Vox Von Braun.

“Ja, in persberichten staat dat vaak, maar Leon heeft misschien maar twee of drie shows met de band gespeeld.”

Ik heb het vooral uitgekozen omdat de plaat op Subroutine is uitgekomen.
“Ik ben hartstikke blij dat we bij Subroutine zitten. Als bandje moet je gewoon iets op Subroutine uitbrengen, dat vond ik altijd. Koen en Niek zijn hele aardige gasten, met beide kan ik goed opschieten. Ik neem alleen ook dingen op, dat breng ik uit via Bandcamp en dan koopt Niek dat. Je kan het daar ook gratis downloaden, maar hij geeft er dan toch wat geld voor. Fucking lief.”