Feature

De Day Job van Alexandra Alden: terwijl ze in Nederland doorbreekt tijdens de Popronde, beoordeelt ze gelijkgestemden als jurylid bij X Factor Malta


4 oktober 2018

Het is hartstikke leuk om muzikant te zijn in Nederland, maar een vetpot? Nee, dat is het niet. De meeste zangers, gitaristen, drummers en toetsenisten hebben daarom ook een andere baan naast het muzikantenbestaan. Redacteur Bram van Duinen zoekt naar de meest bijzondere jobs van onze favoriete indie-muzikanten. 

Na kok Bas Prins van Niko, radiodiagnostisch laborant Niek van Nouveau Vélo, meubelmaker Lasse van The Stangs en natuurkunde PhD-kandidaat Karindra Perrier is deze editie voor zangeres Alexandra Alden. In deze editie kijken we eens over de grens. Nou ja, een beetje dan. Want hoewel de van Malta afkomstige zangeres en gitarist Alexandra Alden tegenwoordig in Rotterdam woont, waar ze afstudeerde in jazz aan het CODARTS Conservatorium, gebruikt ze haar muzikale talent niet alleen voor zichzelf. Hiervoor moeten we wel weer wat zuidelijker kijken: Alden is vanaf oktober namelijk te zien als jurylid bij de Maltese versie van X Factor.

 

Alexandra Alden
Zangeres en gitarist, deelneemster Popronde 2018

Alsof het wonen in Nederland en ondertussen werken op Malta nog niet genoeg is, blijkt Alden op het Gotland-eiland in Zweden te zijn op het moment dat ik haar bel. Ze zit midden in haar eerste Scandinavische tour, wat ze precies kon combineren met de ook al zo drukke Popronde. Toch klinkt ze ontspannen. Ze gebruikt de dagen op het rustige eiland namelijk ook om aan haar muziek te werken.

Met haar jazz-diploma in het achterhoofd zul je verbaasd zijn wanneer je de muziek van de Maltese op zet en een dromerig folkgeluid uit je speakers klinkt. Over dit verschil vertelt ze: “Het was niet echt een bewuste keuze om deze kant op te gaan. Toen ik open stemmingen leerde kennen op mijn gitaar werd ik verrast door het diepe geluid. In jazz speel je vooral met een standaard-stemming, dat voelde op dat moment niet goed. Vooral het gitaarspelen heeft mij dus in deze richting geduwd, meer dan de zang eigenlijk.”

 

Alden gaat verder: “Toch luisterde ik altijd al veel naar artiesten als Nick Drake en Joni Mitchell, dus zij hebben mij zeker beïnvloed. Ik geef hun klassieke folkgeluid mijn eigen twist dankzij mijn mediterraanse achtergrond, gecombineerd met de inspiratie die ik heb uit alle andere plekken die ik in mijn leven heb bezocht. Ik haal veel inspiratie uit verschillende landschappen en culturen. Specifiek in Nederland ben ik vooral erg gevormd door het conservatorium en de volledige zelfstandigheid die ik hier heb. Doordat de constante uitdaging op het conservatorium ben ik een sterker persoon geworden, maar heb ik ook veel geleerd over de muzikale richting die ik op wil. Als iets niet goed voelt, ga ik zelf op zoek naar iets wat op dat moment beter bij mij past. Nu heeft mij dat dus wat meer richting de folk gebracht.”

Foto: Ella Zwierzchowska

 

Met twee nummer 1-hits in Malta is Alexandra Alden daar al een gevestigde naam. In Nederland moest ze helemaal opnieuw naam maken, iets waar ze nu druk mee bezig is tijdens de Popronde. Vond ze het moeilijk om weer van onder af te beginnen? “Ik vond het helemaal niet moeilijk. Het was namelijk precies wat ik wilde, uit mijn comfortzone komen. Ik wil mijn muziek altijd blijven verbeteren en nooit blijven stilstaan met het succes dat ik heb, hoewel ik daar natuurlijk wel heel erg blij mee ben. In Malta had ik het gevoel dat ik niet meer verder kon groeien, dus was het tijd voor een nieuwe uitdaging.”

 

Alexandra Alden
Jurylid bij het eerste seizoen van X Factor Malta

Foto: X Factor Malta

Terwijl Alden in Nederland zelf deelnemer is bij Popronde, met een beetje inbeeldingsvermogen ook te zien als talentenjacht,  neemt ze in Malta plaats aan de andere kant. Als jurylid beoordeelt ze alle deelnemers die vol spanning hun eerste stapjes in de muziekscene zetten. Hoe is de zangeres daar terechtgekomen? “Heel toevallig eigenlijk. Ik hoorde via-via over het plan om X-Factor naar Malta te halen en was nieuwsgierig wie er bij betrokken zouden zijn. Ik vroeg aan iemand waarvan ik het gevoel had dat hij er iets mee te maken zou kunnen hebben, wie de juryleden zouden worden – volledig uit interesse voor het concept en de Maltese muziekscene in het algemeen. Hij zei toen: ‘Oh, we zijn net op zoek naar ons laatste jurylid en jij lijkt me wel geschikt. Je moet dit nummer eens bellen.’ Zo gezegd, zo gedaan en here I am.”

De zangeres vond het niet raar om ineens aan de andere kant te staan en om als artiest ineens andere artiesten te moeten beoordelen. “Het voelde niet raar, omdat ik het zelf heel erg gewend ben om feedback te krijgen vanuit mijn studie aan het conservatorium. Daar had ik ook altijd een panel van juryleden tegenover mij. Het beoordelen bij X-Factor voelt gewoon als een constructieve feedbacksessie. Het lastige is natuurlijk wel dat je veel tijdsdruk hebt. Daardoor is het nodig om je feedbacksessie heel erg to the point en duidelijk te houden. Soms was iemand ook gewoon heel slecht, dat maakt het natuurlijk moeilijker. Muziek maken is iets waar zij blij van worden, en die blijdschap wil je niet wegnemen. Toch moet je soms realistisch zijn en zeggen dat iemand leuk is voor op de lokale karaokeavond, maar een platencontract bij Sony te hoog gegrepen is. Mijn consevatoriumstudie en de constante feedback daar maakt mij zelf ook tot een betere coach.”

Foto: X Factor Malta

 

X Factor Malta, uitgezonden vanaf oktober 2018 op de Maltese televisie, wordt het tv-debuut van Alden – eigen optredens die uitgezonden werden daargelaten – is dit het begin van een grootse televisiecarrière? “Ik vond het opnameproces heel erg leuk. Alles ging heel efficiënt en de hele crew was super gemotiveerd. Het cliché dat je door het intense proces echt in een soort familie veranderd, is helemaal waar. Ik zou dan ook graag vaker op tv komen na dit project, maar het moet wel gerelateerd blijven aan muziek en kunst. Ik zie mezelf niet in een realityshow verschijnen. Ik hou het graag inhoudelijk en interessant voor mezelf.”