Feature

Day Job van Lasse Voerman: doordeweeks timmert hij je kast in elkaar, in het weekend mept hij op z’n drumstel voor The Stangs


24 april 2018

Het is hartstikke leuk om muzikant te zijn in Nederland, maar een vetpot? Nee, dat is het niet. De meeste zangers, gitaristen, drummers en toetsenisten hebben daarom ook een andere baan naast het muzikantenbestaan. Redacteur Bram van Duinen blaast onze oude rubriek nieuw leven in en zoekt naar de meest bijzondere jobs van onze favoriete indie-muzikanten.

Muzikanten zijn natuurlijk creatievelingen, voor sommige artiesten houdt de creatiedrift op het podium nog niet op en komt die ook tot uiting op de werkvloer. Zo is daar Lasse Voerman, drummer van de Haagse band The Stangs. Deze band kan al flink wat creativiteit kwijt in het genre dat ze zelf hebben gecreëerd, de Dune Beat, maar voor Voerman houdt het daar nog niet op. Zo treffen we Lasse doordeweeks in de werkplaats, waar hij vooral tikt met een hamer in plaats van een drumstok.

Lasse Voerman
Drummer The Stangs

“We zijn momenteel hard aan het schrijven met de band. We hebben binnenkort wat optredens waar al wat nieuw materiaal naar buiten komt. Na de zomervakantie, rond oktober, komt de nieuwe plaat uit. Het genre kunnen we zelf ook lastig definiëren, het is nog wel de Dutch Westcoast-sound, maar toch iets anders. Het is een soort Simon & Garfunkel meets Curtis Harding. We komen zo’n twee à drie keer per week samen om te repeteren en samen te schrijven, vooral in de avonden want de rest studeert. Pieter studeert bestuurs en organisatiewetenschap, Justin doet rechtsgeschiedenis en Michiel is net klaar bij het Abbey Road Institute voor sound engineering, producen en mixen. We hebben niet per se de ambitie om fulltime met muziek bezig te gaan, aangezien we allemaal al bezig zijn met andere carrières, maar stel er komt ineens een grote hit, dan gaan we er wel voor. Het is niet echt een doel, maar het zou heel leuk zijn als het op ons pad komt. Ik zou het meubels maken dan wel gaan missen, dus dat zou ik er dan nog lekker parttime bij doen.”

 

Lasse ‘Abeltje’ Voerman
Meubelmaker bij eigen meubelbedrijf Abel Meubels

Zowel drummen als meubels maken zijn op het eerste gezicht hele fysieke beroepen, is Lasse zo’n onuitputtelijke bron van energie die iedere mogelijkheid om het kwijt te kunnen aangrijpt? “Eigenlijk is die combinatie gewoon toeval. Vroeger was ik echt een sportjongen, maar nu helemaal niet meer. Drummen is sowieso fysieker dan meubels maken. Iedereen denkt altijd dat meubels maken alleen maar hakken, zagen en schuren is, maar eigenlijk ben je een groot deel van de tijd aan het rekenen en tekenen terwijl je maar tien minuten aan het zagen bent. Oh, en héél veel lijmen. Toch kom ik wel eens moe aan ’s avonds bij een optreden. De werkplaats is namelijk vaak vroeg beschikbaar, vanaf zeven uur. Maar als je zzp’er bent, zoals ik, dan maakt het eigenlijk niet uit hoe laat je begint.” The Stangs is onlosmakelijk verbonden met de zestiger jaren, een tijdperk dat naast bakken met geniale muzikanten ook veel bijzondere meubelontwerpers kende, geldt deze inspiratiebron ook voor Abels meubels? “Ik werk veel in opdrachten, dus de vrijheid is beperkt. Ik hou wel enorm van retro meubels. Toen mijn vader zestig jaar oud werd heb ik voor hem een Steltmanstoel gebouwd van Gerrit Rietveld, een typisch jaren zestig ontwerp. Ook word ik regelmatig door collega-muzikanten gevraagd om vinylkasten voor ze te bouwen. Ik probeer dan altijd zo goedkoop mogelijk te zijn, zodat iedereen kan genieten van een mooi meubelstuk, maar het mag niet ten koste van de kwaliteit gaan.”