Album Review

Cuts That Don’t Bleed van WHITE is misschien wel het beste debuut van het jaar


20 november 2016

De Schotse dancerockband WHITE teaset zijn debuut-EP al een tijdje op social media, maar nu is het lange wachten over: Cuts That Don’t Bleed heeft eindelijk het licht gezien. Toegegeven, erg verrassend is deze EP niet: drie van de vier nummers kenden we immers al, maar het bewijst wel dubbel en dwars dat WHITE een band is om in de gaten te houden. 

Misschien eerst een korte introductie: WHITE is een band uit Glasgow, die klinkt als de liefdesbaby van Franz Ferdinand en The Rapture. Ze hebben een frontman, Leo Condie, met een strot waar je u tegen zegt en de band heeft een wagonlading aan singles met hitpotentie uitgebracht. Dat er daarvan maar vier op deze EP zijn beland is jammer, maar zorgt er wel voor dat de verslavingsfactor extra hoog ligt. Deze vier nummers ga je váák willen luisteren. Het stuiterende Private Lives trapt de boel netjes af, let vooral op de niet te versmaden uithalen van Condie in de climax, waarna het dreigende Recreational TV alle remmen los gooit.

Doe je ogen dicht tijdens het refrein en het is onmogelijk om géén springende menigte voor je te zijn. Die menigte stort zich vervolgens in een kolkende pit bij punkrocker Step Up. Ruimte voor adempauze is er niet, want afsluiter I Liked You Better When You Needed Me knalt  er in met een riff waar menig stadionrockband een puntje aan kan zuigen. Natuurlijk hebben we zin in het debuutalbum van de band, maar met deze EP zijn we voorlopig ook nog wel even zoet.