New Music

Craig Ross & Tim Rutili tekenen met Choke voor de kapotte zomerhit 2018


3 juli 2018

Muzikale artefacten uit de onderstroom verzamelen schetsen, demo’s, klankfragmenten en komen tevoorschijn met misschien wel de meest kapot klinkende zomerhit van 2018: Choke. Artefacten van dienst zijn Craig Ross en Tim Rutili, beiden met decennia aan muziekmeters op zak: Daniel Johnston, Califone, Shearwater, Lisa Germano.

Dan is daar dan dus Choke, een uit rotte aarde ontworsteld stuk muziek. Aangereden, gereanimeerd, opgepoetst en door de honden uitgespuugd. Het zou niet moeten werken, maar je hoort dan toch pure popmuziek, hooguit wat ongelukkig aangekleed. Zuiver radiogoud, met stevige ruis op de lijn.

Je wilter voorzichtig mee zijn, zodat het niet in elkaar dondert, zodat het niet terugkeert naar de rommel waaruit het tevoorschijn is gehaald. Het is een soort geheim, waar je zuinig op bent. Je draait het veel, en veel alleen. Je neuriet: Swollen stars / When I’m lost in your eyes / Choke me a little. Blikken trommels rammelen, de gootsteen zingt falsetto, de brug stort halverwege in en ergens ben je knalhard geraakt door een gouden baksteen met een schijfje citroen.

Het is de kapotte zomerhit van 2018.