New Music

Bill Callahan is boos: woonkamer-blues en TV op nieuwe single Protest Song


24 juli 2020

Net als ieder mens kijkt Bill Callahan af en toe televisie. Soms zingt hij er zelfs over, zoals op het van Apocalyps afkomstige Riding For The Feeling. ‘With the TV on mute / I’m listening back to the tapes / On the hotel bed / O my my my apocalypse.

Als onderdeel van het onlangs gevonden huiselijk geluk gaat de TV nog steeds zo nu en dan aan. Nu, op nieuwe single Protest Song, ook met geluid. Na een lange dag hard werken, op de bank, Late Night Show.

‘His songs are lies’
Een zanger verschijnt op het podium en zingt een zogenaamd protestlied. Het is niet Bill Callahan zelf, die zit nog altijd op de bank en begint zich langzaam op te winden: ‘Oh my God / his songs are lies.’ Boos op de televisie, nog bozer op de protestzanger. Later reageert Bill praat-zingend met: ‘I protest his protest song.’ De man ontsteekt niet volledig, het is onderdrukte verontwaardiging. Een ingehouden blues. Minimale begeleiding, meer uitgekleed dan Shepherd in a Sheepskin Vest.

Het is al even geleden dat de zanger zo uit de hoek kwam: in opstand. Daar eindigt dan de scène. Na Pigeons, Another Song en 35, is Protest Song de vierde single van het op 4 september te verschijnen Gold Record. Iedere week in aanloop naar het album verschijnt er een nieuwe single.