Feature

Bellen met de buren: de beste Belgische en Duitse nieuwkomers volgens Dansende Beren en The Postie


10 februari 2018

De beste Nederlandse nieuwkomers, die ken je wel als je de afgelopen tijd onze site in de gaten hebt gehouden of zelf alle streamingservices en festivalweides hebt afgestreund. Van een aantal Britse of Amerikaanse beloften heb je vast ook wel gehoord via lijstjes van beroemde blogs of de BBC Sound of 2018-competitie. Maar de beste Belgische en Duitse nieuwkomers? Daar heb je je wellicht nog niet zo in verdiept. En dat terwijl acts van Balthazar tot Bazart en van Moderat tot Camera regelmatig de Nederlandse poppodia en -festivals overspoelen. Wie zijn hun opvolgers? Om die vraag te beantwoorden sloegen we de handen ineen met onze buren en belden we met Niels Bruwier van het Belgische Dansende Beren en Yannick Philippe van het Duitse The Postie. Wij raadden hen vijf Nederlandse nieuwkomers aan: op hun sites lees je wie! Op hun beurt tipten zij ons de beste Belgische en Duitse beloftes.

De plezantste Belgische nieuwkomers
volgens Niels Bruwier van Dansende Beren

Gestapo Knallmuzik
Gestapo Knallmuzik bestaat uit drie Duitse vrienden die om bizarre redenen in België terechtkwamen. Hier maakt de band ons gelukkig met zijn muziek die bij iedereen een lach op het gezicht tovert. De band brengt grappige popnummers in het Nederduits en weet met hun shows telkens een gigantisch feest op poten te zetten. Ze steken een beetje de draak met alles wat fout is en net hierdoor is iedereen meteen mee in het verhaal van de groep. Muzikaal is het allemaal zeer aanstekelijk en simpel in elkaar gestoken en net daardoor is hun fanbase ook zeer hecht. Hits als Angela Merkel, Schüren mit ein Schürpapier en Wir Gehen von Grond zitten al in het collectieve geheugen gegrift van menige Belgen, hoog tijd dat hun sympathieke muziek ook buiten de landsgrenzen trekt en vooral in hun land van origine eindelijk wat erkenning krijgt. Over the top, maar net hierdoor is het zo plezant om het allemaal te beluisteren.

 

Shht
Tegenwoordig heb je in België een hanse scene van absurde muziek. Shht is hierbij de nieuwste vaandeldrager in het hardere genre. De invloeden van de groep gaan van Kanye West naar The Beatles tot Jesus Christ, zo zeggen ze toch zelf. Ook hier zijn de liveshows om duimen en vingers van af te likken en dat is vooral te danken aan een heel uitbundige frontman. Deze vindt altijd wel ergens een plafond om aan te hangen en hierdoor krijg je een uitgelaten publiek heel snel mee. Sommigen zouden zeggen dat de vervormde vocals niet zo aangenaam zijn om te beluisteren, maar dat maakt Shht net zo speciaal. Ze zorgen er voor dat autotune terug hip is. Speciaal is een understatement als je over Shht praat, de band heeft er eigenhandig voor gezorgd dat hij het nieuwe absurd zijn en hun muziek zal binnenkort door iedereen omarmd worden.

 

Danny Blue & The Old Socks
“Het is niet omdat er in Antwerpen geen golven zijn, dat je niet kan surfen”, dat moeten de mannen van Danny Blue & The Old Socks gedacht hebben. De groep uit de Scheldestad zorgde er eigenhandig voor dat er nu gesurft wordt op die rivier en dat doet iedereen onder begeleiding van hun songs. Luchtige nummers waarbij je een mix van surf rock en garage kan voorstellen. Het is allemaal zeer opgewekt en positief gebracht en dat komt doordat het allemaal zo simpel in elkaar steekt. Niemand kan niet gelukkig worden van de muziek van Danny Blue & The Old Socks en dat is net hun sterkte. Denk aan Mac DeMarco meets The Drums met een flink scheutje Kurt Vile. Muziek die je het best op een zonnige dag beluistert met een fris biertje in de hand, maar het kan je evengoed ideaal in de mood brengen voor de zomer als die er niet is.

 

Whispering Sons
Whispering Sons is momenteel de beste Belgische postpunk-band. De band bestaande uit vier mannen en één vrouw, die dan meteen ook de zang voor haar rekening neemt, ontstond in 2013 en bracht in 2015 hun allereerste EP Endless Party uit. Een jaar later namen ze deel aan Humo’s Rock Rally, de belangrijkste wedstrijd voor bands in de lage landen, en konden ze de jury van hun talent overtuigen. Ze kwamen door hun winst meteen in hetzelfde rijtje als Belgische grootheden dEUS, Goose en Milow. In de zomer van 2016 mochten ze dan op Pukkelpop spelen en sindsdien zijn ze maar blijven groeien. Ondertussen spelen ze vaker in het buitenland dan in België en krijgen ze er elke dag een groot aantal fans bij. Whispering Sons is een band voor mensen die eens willen ontsnappen aan de normaliteit en willen duiken in de donkere kanten van hun ziel. Nog nooit was dit zo ruig en dansbaar tegelijk. We fluisteren het graag door… hou de band in de gaten!

 

dirk.
Na twee platen met het door Vampire Weekend geïnspireerde Protection Patrol Pinkerton wou frontman Jelle Denturck (uit het West-Vlaamse Tielt) het over een andere, ruigere boeg gooien. Samen met wat inderhaast bijeengeraapte vrienden startten ze dirk. eerder als mop dan als serieuze carrièreswitch. Maar nu drie jaar en een 3de plaats op de Humo’s Rock Rally later is het meer dan een mop geworden en is dirk. een van de spannendste rockbands van België. Hun debuutplaat album. verschijnt binnenkort en gaat gegarandeerd gaten in uw muren, ramen en deuren slaan. Zo hard kan het er aan toe gaan wanneer de Tieltse kerels zich laten gaan en zich niets aantrekken van wat u of wij denken. Gewoon no nonsense loodzware rock, korte liedjes om helemaal op loos te gaan: dat is dirk. in een notendop.


Die geilste Deutsche newcomer volgens Yannick Philippe van The Postie

LIA LIA
De Berlijnse artiest LIA LIA is cool, kalm en maakt de meest verslavende urban die je je kunt voorstellen. Ze heeft de afgelopen jaren tijd doorgebracht in metropolen als Shanghai, Buenos Aires, Santiago en Keulen en dat hoor je. Haar vocalen zijn ontspannen, maar nummers als Olymp en Kids kennen ook door K-Pop geïnspireerde beats. LIA LIA maakt liedjes voor een generatie die wordt geplaagd door allerlei angsten en verslaving aan videospelletjes, al blijft ze daarin altijd dicht bij zichzelf. LIA LIA is intiem, maar schrikt geen moment af.

 

Search Yiu
Muziek die geïnspireerd is door de jaren tachtig en negentig, die horen we al een tijdje. Maar muziek gebaseerd op de zeroes? Dat móet wel nieuw zijn! De Berlijnse Search Yiu aka Sören Hochberg is een singer-songwriter die donkere R&B maakt. Zijn unieke sound werd geboren in een flat die hij deelde met de heren van Drangsal, maar het was nooit de bedoeling dat de muziek voor altijd in dat appartement zou blijven hangen. Inmiddels heeft Search Yiu dan ook samengewerkt met talentvolle producers als BLVTH en Silkersoft, die recentelijk geprezen werd door niemand minder dan Ryan Hemsworth. Hochberg heeft een solide sound, al kent zijn nieuwe single veel verschillende lagen: God Complex is een nummer dat op zoek gaat naar antwoorden op onzekerheid. Toch weerhoudt dergelijke duisternis Search Yiu er nooit van vooral aanstekelijke muziek te maken.

 

FIBEL
FIBEL is een Duits woord voor het soort boeken dat je op de basisschool leest, maar de muziek van dit collectief heeft daar niets van weg. Het voelt alsof FIBEL zijn eerste stappen in de muziekwereld een paar decennia geleden al zette. Het viertal uit Mannheim maakt namelijk post-wave die rechtstreeks uit de jaren tachtig lijkt te komen. FIBEL neemt je mee op een oprechte reis naar het land van melancholie, waar geen plaats is voor oppervlakkigheid, zelfbedrog of misnoegen. De teksten van het kwartet zijn recht voor zijn raap en passen daardoor perfect bij het rauwe gitaargeluid dat FIBEL voortbrengt. Dat alle lyrics in het Duits zijn, draagt slechts bij aan de authenticiteit van deze belofte. Vorig jaar speelde FIBEL al een explosieve en uitverkochte liveshow op het prestigieuze showcasefestival Reeperbahn. Voor dit jaar staat al een grote show op Maifeld Derby in thuisstad Mannheim op de kalender, al wordt die vast snel aangevuld met meer concerten en meer nieuwe muziek.

 

Der Ringer
Het geluid van Der Ringer is het geluid van de toekomst. Waarom? Nou, heb jij al eerder van indie met autotune gehoord? Dat is precies waaruit het DNA van deze band uit Hamburg bestaat. Jonas en David Schachtschneider, Jakob Hersch, Jannick Schneider en Benito Pflüger bevonden zich vorig jaar al op de radar van veel muziekliefhebbers, maar horen ook thuis tussen de talenten van vandaag. Hun songwriting is zo introspectief en zelfdestructief dat Ian Curtis vast fan was geweest van deze Duitsers. Geen fan van de Duitse taal? Geniet dan gewoon van de experimentele mix van rap, trap, new wave en indie. En die autotune? Die brengt Der Ringer naar een heel nieuw level! Het klinkt bijna alsof ze een nieuw instrument hebben uitgevonden dat perfect bij zijn stijl past. Der Ringer maakt alle genre-gerelateerde clichés die je kent met de grond gelijk.

 

RIKAS
RIKAS bestaat uit vier jonge honden uit Stuttgart, een stad die niet bepaald bekend staat om zijn witte zandstranden. Toch maakt RIKAS zonnige indiepop en levert de band het ene zomeranthem na het andere. De band heeft al in heel Europa getourd en hun Californische janglepop naar de straten van menig stad gebracht. Niet dat RIKAS alleen lief kan lachen, hoor: zijn songs gaan soms dieper dan je denkt. Nummers over eenzaamheid en de vergetelheid, al weet RIKAS altijd een glimlach op je gezicht te toveren. Dus grijp je foutste Hawaii-shirt uit de kast en koop bij de bar de zoetste cocktail die ze hebben! Pas dan ben je helemaal klaar voor RIKAS. De band speelde kort geleden al in Amsterdam en heeft een contract getekend bij een van de grootste boekingskantoren van Duitsland. Kortom, de toekomst ziet er al net zo zonnig uit als zijn geluid.