Album Review

ALBUM REVIEW: Wand – Golem


30 april 2015

Ongeveer een jaar geleden bracht Wand zijn debuutpareltje ‘Ganglion Reef’ uit op God? Records en waar we nog steeds in de ban van zijn. En we zijn ook meer dan blij dat er zo snel een vervolg op is gekomen, in slechts twaalf dagen gemaakt. Dit geeft aan dat de psychrockers niet alleen graag vertoeven op het strand van Los Angeles, maar ook productieve muzikanten zijn.

‘Ganglion Reef’ was een ijzersterk debuutalbum dat goed geconstrueerd was: de overgangen van tracks zijn logisch, soms zelfs voorspelbaar omdat de tracks muzikaal op elkaar aansluiten, zoals een debuutalbum hoort te klinken. In tegenstelling tot ‘Golem’, dat geen vaste structuur heeft. De plaat schudt je flink heen en weer met vocalen die soms niet te decoderen zijn omdat de overstuurde gitaren ze platdrukken. Dit zorgt voor totale chaos, maar chaos is fijn op ‘Golem’. De track Melted Rope zorgt echter voor rust en adempauze en brengt ons in een eutopische zone waar we Pink Floyd voor vier minuten en elf seconden tegenkomen.

Een album in twaalf dagen creëren lijkt absoluut geen probleem  te zijn geweest voor Wand. De tracks op ‘Ganglion Reef’ waren psychedelisch georiënteerd, maar ‘Golem’ laat een duisterder kant van Wand zien die ons ook bevalt. Het klinkt fucking vreemd, maar de bipolaire staat van dit album biedt ook rust.