Album Review

ALBUM OF THE WEEK: Courtney Barnett – Sometimes I Sit And Think, and Sometimes I Just Sit


23 maart 2015

Jarenlang bestond het leven van Courtney Barnett uit bankhangen en tv-kijken. Ze speelde her en der in wat punkbandjes en bracht enkele solo-EP’s uit, maar haar muzikale carrière wilde verder nauwelijks vlotten. Tot 2013. Na de release van ‘The Double EP: A Sea Of Split Peas’ stonden de Pitchforks en DIY’s van deze planeet te trappelen om die nieuwe singer-songwriter uit Melbourne de hemel in te prijzen.

Nu is de langverwachte en veelbesproken opvolger ‘Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit’ daar, klaar om de torenhoge verwachtingen in te lossen. Nog steeds zijn de teksten nuchter en veelal komisch en worden ze met de nodige nonchalance gebracht, maar verder is er in die anderhalf jaar veel veranderd. In plaats van zwoele zomerliedjes, horen we opeens meeslepende gitaarballades en uptempo slackerrock, inclusief een snoeiharde gitaarsolo op Kim’s Caravan.

 

 

Toch komt de Australische schone overduidelijk het beste uit de spreekwoordelijke verf als de versterkers een tandje lager staan, zonder al te veel ruis. Het aandoenlijke Debbie Downer en de folkpopparel Depreston behoren tot de fijnste nummers van de plaat en ook Barnett zelf lijkt zich hier het best op haar gemak te voelen. Zolang ze de balans weet te vinden tussen té stoer en té soft, komt het wel goed met de muzikante, want dit is een heel fijn album.