TDI Tipt

TDI TIPT: London Calling (28 & 29 oktober 2016)


16 september 2016

Paradiso staat het laatste weekend van oktober weer in het teken van indie, tijdens London Calling. Bands over de hele wereld reizen af om te spelen op het showcasefestival, waar bands als Franz Ferdinand en Blur ook in hun begindagen stonden. We kunnen je alvast vertellen: de line-up dit najaar is ijzersterk. Wij doken er alvast in, en geven je tips voor het festival.

We zijn trouwens duidelijk niet de enigen die er zo over denken: de passe-partouts voor het weekend van 28 en 29 oktober gingen als warme broodjes over de toonbank en het festival is al stijf uitverkocht. Terwijl de vorige editie een zeer Australisch tintje had, zijn nu de bands uit de Verenigde Staten volop vertegenwoordigd op de line-up. Opvallend zijn de headliners, die ook alleen gemakkelijk de grote zaal van Paradiso hadden kunnen uitverkopen: bovenaan het affiche prijken postrockband Explosions in the Sky, Allah-Las en Silversun Pickups. Maar ook op het gebied van kleinere namen zien we interessante bands geprogrammeerd staan. De New Yorkse rockers van Drowners bijvoorbeeld. Zij brachten twee jaar geleden een debuut uit met daarop de catchy single Luv, Hold Me Down. Na een tour die nooit leek te stoppen, bracht de band in juni zijn tweede album On Desire uit. Opvallend: Drowners heeft nog nooit een clubshow gespeeld in Nederland.

Ook Porches valt op: de band rondom New Yorker Aaron Maine gooide hoge ogen met zijn tweede album Pool, dat door verscheidene media de hemel in werd geprezen. De ijzersterke livereputatie en het repertoire vol catchy songs belooft veel voor de show eind oktober in Paradiso. Ook voor de liefhebbers van de wat hardere muziek is er op London Calling het een en ander te zien. Zo is er de uit Chicago afkomstige garagerockers Twin Peaks. Shoegazeband Flyying Colours is momenteel een next best thing in Australië en een van de favorieten van radiostation Triple J, dat doorgaans als een goede graadmeter geldt voor al het veelbelovende moois uit down under dat altijd zo lekker scoort op London Calling. Ook de onderkant van het affiche is de moeite waard: Gold Class uit Australië maakt vernuftige indierock met garage-invloeden. En ga ook zeker langs Scott & Charlene’s Wedding: slackerpop uit New York in het straatje van Pavement, Happyness en The Velvet Underground.

London Calling vindt plaats op 28 en 29 oktober in Paradiso Amsterdam. Dagkaarten zijn nog beschikbaar en kosten €35

» www.londoncalling.nl