New Music

In première: de allereerste indiejazz-single van Slack Attack, Not All My Friends Are Friends


11 augustus 2017

Een paar maanden geleden verloor de indiescene nog een zeer leuk en aantrekkelijk bandje in de vorm van The Super Soakers. Toch kruipt het bloed uiteraard weer waar het niet gaan kan en uit de as van de vorige band is Slack Attack herrezen: het nieuwe project van oud-frontman Mart Boumans.

Vandaag gaat bij ons de allereerste single in première, dus je kunt wel spreken van een gloedje-gloedje nieuw project! De frontman pakt het ook direct goed aan, want naast een single en een video, verschijnt vandaag ook nog eens de debuut-EP The Difference Between Hearing And Listening.

Een plaat waarop zeker een andere richting is te horen: het klinkt jazzier, meer uitgesponnen en samen met de blazers(!) ligt er een prettige warmte over het nummer, die vervolgens subtiel in wordt gekleurd door de jangly gitaarriffjes. Om deze band eens wat beter te leren kennen, hebben we Mart aan zijn jasje getrokken en een paar vraagjes gesteld.

Voor degenen die Slack Attack nog niet kennen, vertel eens: wat is het grote verhaal achter deze nieuwe band?
“Toen we in maart stopten met The Super Soakers, ben ik eigenlijk heel andere muziek gaan luisteren. Veel meer naar dingen als jazz, wereldmuziek en elektronische indie. Visueel en audio zijn voor mij altijd al even interessant geweest en daarom besloot ik om deze beide centraal te zetten in m’n volgende project. Aangezien ik visueel al onder de pseudoniem Slack Attack werkte leek me het een logische stap om onder deze naam door te gaan.”

Je begint niet zomaar een nieuwe band: wat zijn de ambities?
“Allereerst wil ik een eigen wereld scheppen zoals Tyler, The Creator dat ook doet, dat alle aspecten voelen als een geheel. Daarnaast hoop ik in de loop van de tijd een melting pot te creëren van al m’n invloeden, die voelen als een fris gebalanceerd geluid.”

Kun je ons eens wat meer vertellen over deze eerste single Not All My Friends Are Friends? Hoe die tot stand kwam, waar het over gaat?
“Het is eigenlijk een van de eerste liedjes die ik ooit geschreven heb. Vooral het laatste jaar was ik een beetje het spoor bijster met het schrijven ervan, ze moesten alsmaar gecompliceerder worden. Daardoor raakte ik een beetje kwijt wat ik belangrijk vind aan muziek: dat het in de basis een goed liedje is. Toen ik op mijn telefoon wat oude simpele ideeën terugluisterde heb ik er een aantal van deze uitgewerkt. Tekstueel gaat het meer over de individualisering en de toename van narcisme in de samenleving. Misschien weerspiegelt het ook wel een beetje de aspecten van leven in een dorp.”

Wat is het idee achter de video en met wie hebben jullie ‘m gemaakt?
“In eerste instantie was ik geïnteresseerd in het werk van fotograaf Jeff Wall en ben ik er daarom ingedoken.  Hij ensceneert zijn foto’s van top tot teen en probeert zijn beleving zo realistisch mogelijk te visualiseren. Ik vind het achteraf vreemd dat we herinneringen vaak als de waarheid beschouwen. Als je er over nadenkt vormen ze meer een troebele collage van verschillende gebeurtenissen, fantasieën en tijd.” 

“Bovendien vind ik het altijd aandoenlijk als mensen al hun persoonlijke gegevens inruilen voor bijvoorbeeld een gratis pakje Bastogne-koeken, vandaar de verwijzing midden in het beeldscherm.”

Er komt ook een cassette uit, waar is die allemaal te koop voor de liefhebbers?
“Bij het mooiste labeltje van Rotterdam: Coaster Records. Shoutout naar Jente en Jasper.”

Wat zijn de plannen voor Slack Attack de komende tijd?
“In het weekend van de release beginnen ook de opnamen van de volgende weer. Tevens werk ik aan een publicatie van m’n illustraties en wordt de muur die bij de EP hoort eind augustus gepresenteerd in Merleyn in Nijmegen. Zodra mijn handen weer volledig hersteld zijn ga ik op zoek naar een band om live te spelen. Hopelijk vindt ik dan ook een percussionist, achtergrondzangeressen en blazers.”