Feature

Podcastserie: het verhaal van The Black Panther Party for Self-Defense (aflevering 6)


5 augustus 2022

In tien afleveringen licht The Daily Indie het verhaal van The Black Panther Party for Self-Defense uit, de politieke organisatie die de Verenigde Staten in de jaren zestig en zeventig op hun kop zetten. Veertig jaar geleden kwam er een einde aan de partij, maar haar gedachtegoed en invloed hebben hun sporen achtergelaten in de maatschappij.

Even berucht zijn hun community services zoals gratis ontbijtprogramma’s, hun gewapende opstand tegen racistische politieagenten en verzet tegen het bevooroordeelde juridische systeem in Amerika. En nog altijd relevant is het ideologische tienpuntenprogramma van de partij, met thema’s die nog steeds spelen. Het verhaal van deze partij is er een vol helden, boeven, schoonheid, geweld, tranen, liefde, moorden, trots, moed, onrecht, racisme, strijd, community en revolutie. Bovenal is het een verhaal dat, eigenlijk, niet te geloven is.

Luister hier de eerste aflevering van de serie: ‘Policing the police‘.
Luister hier de tweede aflevering: Zwarte Panters in het Capitool van Sacramento
Luister hier de derde aflevering: ‘The long, hot summer’ en de oprichting van een eigen partijkrant
Luister hier de vierde aflevering De schietpartij in oktober 1967 die alles verandert
Luister hier de vijfde aflevering Moord, brand en demonstraties


Ieder hoofdstuk begint met een punt uit het tienpuntenprogramma van de partij:

6. We want completely free health care for all Black and oppressed people. 
We believe that the government must provide, free of charge, for the people, health facilities which will not only treat our illnesses, most of which have come about as a result of our oppression, but which will also develop preventative medical programs to guarantee our future survival. We believe that mass health education and research programs must be developed to give all Black and oppressed people access to advanced scientific and medical information, so we may provide ourselves with proper medical attention and care.

In de rechtszaal gaat de strijd door en zet de partij zich bedoeld en onbedoeld stevig op de kaart met de ‘Huey Newton Defense Committee’. Naast financiële steun, media-aandacht en nieuwe leden, scanderen er dagelijks grote groepen voor het gerechtshuis: ‘Free Huey! Roast the pigs! Free Huey! Off the pigs! Free Huey!’ Ondanks het rammelende bewijs wordt Newton schuldig bevonden aan ‘vrijwillige doodslag’ op de agent tijdens zijn aanhouding en niemand is het met de straf eens. Twee agenten zijn zo boos dat ze lukraak op het kantoor van de partij schieten. Een veel helderder voorbeeld van waar de Panters tegen strijden is haast niet denkbaar en het wordt alleen maar erger wanneer Nixon tot president verkozen wordt.

De FBI duikt met man en macht op de partij en directeur J. Edgar Hoover noemt The Black Panther Party in 1969 zelfs de ‘grootste bedreiging voor de binnenlandse veiligheid’. In deze podcast zien we een aantal van de vuile en illegale tactieken die de FBI gebruikt en waarbij al snel slachtoffers vallen. Er is een oorlog ontketend tegen de partij en de gevolgen hebben serieuze consequenties.

Disclaimer
Voor iedereen die denkt: waar komt dit precies vandaan, The Daily Indie is toch een muziekplatform? Neen. Wij richten ons sinds dit jaar op ieder verhaal dat met kunst en cultuur te maken heeft en bovenal: dat interessant is. Een bijzonder verhaal is een bijzonder verhaal. En het verhaal van The Black Panther Party is dat zonder meer.