Feature

Podcastserie: het verhaal van The Black Panther Party for Self-Defense (aflevering 5)


29 juli 2022

In tien afleveringen licht The Daily Indie het verhaal van The Black Panther Party for Self-Defense uit, de politieke organisatie die de Verenigde Staten in de jaren zestig en zeventig op hun kop zetten. Veertig jaar geleden kwam er een einde aan de partij, maar haar gedachtegoed en invloed hebben hun sporen achtergelaten in de maatschappij.

Even berucht zijn hun community services zoals gratis ontbijtprogramma’s, hun gewapende opstand tegen racistische politieagenten en verzet tegen het bevooroordeelde juridische systeem in Amerika. En nog altijd relevant is het ideologische tienpuntenprogramma van de partij, met thema’s die nog steeds spelen. Het verhaal van deze partij is er een vol helden, boeven, schoonheid, geweld, tranen, liefde, moorden, trots, moed, onrecht, racisme, strijd, community en revolutie. Bovenal is het een verhaal dat, eigenlijk, niet te geloven is.

Luister hier de eerste aflevering van de serie: ‘Policing the police‘.
Luister hier de tweede aflevering: Zwarte Panters in het Capitool van Sacramento
Luister hier de derde aflevering: ‘The long, hot summer’ en de oprichting van een eigen partijkrant
Luister hier de vierde aflevering De schietpartij in oktober 1967 die alles verandert


Ieder hoofdstuk begint met een punt uit het tienpuntenprogramma van de partij:

5. We want education for our people that exposes the true nature of this decadent American society. We want education that teaches us our true history and our role in the present-day society. 
We believe in an educational system that will give to our people a knowledge of self. If you do not have knowledge of yourself and your position in the society and the world, then you will have little chance to know anything else.

In aflevering vijf draait het onder meer om de rechtszaak tegen partijleider Huey Newton, die ervan wordt beschuldigd een agent dood te hebben geschoten. De rechtszaak van Newton begint half juli 1968, verandert met de dag meer en meer in een soap en rammelt aan alle kanten. Niet lang nadat de rechtszaak van start is gegaan, staat het land in de fik als het ongelofelijke gebeurt. Of misschien ook wel niet. Op 4 april 1968 ontploffen er door het hele land steden als zelfs de vredesprediker Martin Luther King wordt doodgeschoten. Er lijkt maar geen eind aan de gruwelijkheden te komen, want twee dagen later worden de Panters in hun hart geraakt als hun allereerste rekruut, Lil’ Bobby Hutton, neer wordt geschoten. Op 17-jarige leeftijd, door de politie van Oakland.

Het jaar 1968 is zo explosief dat de vernietigende vlammen overslaan naar de ‘witte ghetto’s’ zoals Stokely Carmicheal ze noemt: de campussen. Ondertussen beginnen New Journalism-schrijvers als Joan Didion en Tom Wolfe zich in de kringen van de Zwarte revolutionairen te bewegen en blijft de strijd op straat ondertussen doorgaan. Met nog meer doden tot gevolg.


Disclaimer
Voor iedereen die denkt: waar komt dit precies vandaan, The Daily Indie is toch een muziekplatform? Neen. Wij richten ons sinds dit jaar op ieder verhaal dat met kunst en cultuur te maken heeft en bovenal: dat interessant is. Een bijzonder verhaal is een bijzonder verhaal. En het verhaal van The Black Panther Party is dat zonder meer.