Feature

Podcastserie: het verhaal van The Black Panther Party for Self-Defense (aflevering 4)


22 juli 2022

In tien afleveringen licht The Daily Indie het verhaal van The Black Panther Party for Self-Defense uit, de politieke organisatie die de Verenigde Staten in de jaren zestig en zeventig op hun kop zetten. Veertig jaar geleden kwam er een einde aan de partij, maar haar gedachtegoed en invloed hebben hun sporen achtergelaten in de maatschappij.

Even berucht zijn hun community services zoals gratis ontbijtprogramma’s, hun gewapende opstand tegen racistische politieagenten en verzet tegen het bevooroordeelde juridische systeem in Amerika. En nog altijd relevant is het ideologische tienpuntenprogramma van de partij, met thema’s die nog steeds spelen. Het verhaal van deze partij is er een vol helden, boeven, schoonheid, geweld, tranen, liefde, moorden, trots, moed, onrecht, racisme, strijd, community en revolutie. Bovenal is het een verhaal dat, eigenlijk, niet te geloven is.

Luister hier de eerste aflevering van de serie: ‘Policing the police‘.
Luister hier de tweede aflevering: Zwarte Panters in het Capitool van Sacramento
Luister hier de derde aflevering: ‘The long, hot summer’ en de oprichting van een eigen partijkrant


Ieder hoofdstuk begint met een punt uit het tienpuntenprogramma van de partij:

4. We want decent housing, fit for the shelter of human beings. 
We believe that if the landlords will not give decent housing to our Black and oppressed communities, then the housing and the land should be made into cooperatives so that the people in our communities, with government aid, can build and make decent housing for the people.

In de vierde aflevering van de podcastserie over The Black Panther Party for Self-Defense zien we de autoriteiten dichterbij komen en de FBI zijn zweetneus in de groep steken. Want wat er ook gebeurt: de opkomst van een Zwarte Messias willen ze koste wat het kost voorkomen. Daarnaast hebben we het over de sensationele schrijver, speecher en journalist Eldridge Cleaver, die zich bij The Black Panther Party voegt als woordvoerder en Minister van Informatie. Cleaver kijkt zijn ogen uit wanneer hij Huey Newton in actie ziet tijdens een opstootje met de politie. Terwijl de agenten afdruipen denkt hij over Newton: dit is de hardste motherfucker die ik ooit heb gezien. En Cleaver weet direct dat dit dé partij is waar hij al die tijd naar op zoek was.

En we nemen je mee naar de nacht van 27 op 28 oktober 1967, de nacht die alles verandert voor de partij en met name Huey Newton. De partijleider belandt gewond in het ziekenhuis met een kogel in zijn buik en een politieagent blijft dood achter op straat…


Disclaimer
Voor iedereen die denkt: waar komt dit precies vandaan, The Daily Indie is toch een muziekplatform? Neen. Wij richten ons sinds dit jaar op ieder verhaal dat met kunst en cultuur te maken heeft en bovenal: dat interessant is. Een bijzonder verhaal is een bijzonder verhaal. En het verhaal van The Black Panther Party is dat zonder meer.