Feature

Podcastserie: het verhaal van The Black Panther Party for Self-Defense (aflevering 3)


15 juli 2022

In tien afleveringen licht The Daily Indie het verhaal van The Black Panther Party for Self-Defense uit, de politieke organisatie die de Verenigde Staten in de jaren zestig en zeventig op hun kop zetten. Veertig jaar geleden kwam er een einde aan de partij, maar haar gedachtegoed en invloed hebben hun sporen achtergelaten in de maatschappij.

Even berucht zijn hun community services zoals gratis ontbijtprogramma’s, hun gewapende opstand tegen racistische politieagenten en verzet tegen het bevooroordeelde juridische systeem in Amerika. En nog altijd relevant is het ideologische tienpuntenprogramma van de partij, met thema’s die nog steeds spelen. Het verhaal van deze partij is er een vol helden, boeven, schoonheid, geweld, tranen, liefde, moorden, trots, moed, onrecht, racisme, strijd, community en revolutie. Bovenal is het een verhaal dat, eigenlijk, niet te geloven is.

Luister hier de eerste aflevering van de serie: ‘Policing the police‘.
Luister hier de tweede aflevering: Zwarte Panters in het Capitool van Sacramento

In deze aflevering belanden we in ‘the long, hot summer’ van 1967, opent de partij zijn eerste kantoor en staan we stil bij de oprichting van misschien wel het belangrijkste wapen in de strijd van de Panters: de eigen partijkrant. Waarin ze eindelijk eens hun kant van het verhaal kunnen vertellen, waarmee ze hun filosofie verder uit kunnen diepen en mensen kunnen mobiliseren. Dit lijkt het moment te zijn, want de Verenigde Staten piepen en kraken. Het vuur van de burgerrechtenbeweging brandt nog in de harten, de roep om Black Power vanuit de jeugd, antikoloniale overwinningen in Afrika, de woede om vermoorde activisten, de opstand tegen het extreme politiegeweld dat door het hele land woekert en de 159 rellen tijdens die zomer in 1967 die in sommige gevallen kleine oorlogen zijn.

Er zijn alleen maar weinig partijen die deze bol van woede, frustratie en kracht weten te kneden in een beweging die vooruit gaat. Newton en Seale hebben daarentegen alles in huis om mensen te mobiliseren en de strijd nieuw leven in te blazen. Van hun retoriek en praktische aanpak tot hun uitstraling en ideeën die ze bundelen in hun programma. Waarin ze niet om iets onredelijks vragen; ze willen leven in vrijheid, een menswaardig bestaan leiden en hun eigen lot bepalen. Gelijk behandeld worden, goed en eerlijk onderwijs genieten, betere huisvesting, gerechtigheid, werk, vrede, geen militaire dienst, een einde aan het politiegeweld, niet uitgebuit worden door kapitalisten en simpelweg in staat worden gesteld om hun potentieel waar te maken.


Disclaimer
Voor iedereen die denkt: waar komt dit precies vandaan, The Daily Indie is toch een muziekplatform? Neen. Wij richten ons sinds dit jaar op ieder verhaal dat met kunst en cultuur te maken heeft en bovenal: dat interessant is. Een bijzonder verhaal is een bijzonder verhaal. En het verhaal van The Black Panther Party is dat zonder meer.