Feature

Podcastserie: het verhaal van The Black Panther Party for Self-Defense (aflevering 2)


8 juli 2022

In tien afleveringen licht The Daily Indie het verhaal van The Black Panther Party for Self-Defense uit, de politieke organisatie die de Verenigde Staten in de jaren zestig en zeventig op hun kop zetten. Veertig jaar geleden kwam er een einde aan de partij, maar haar gedachtegoed en invloed hebben hun sporen achtergelaten in de maatschappij.

Even berucht zijn hun community services zoals gratis ontbijtprogramma’s, hun gewapende opstand tegen racistische politieagenten en verzet tegen het bevooroordeelde juridische systeem in Amerika. En nog altijd relevant is het ideologische tienpuntenprogramma van de partij, met thema’s die nog steeds spelen. Het verhaal van deze partij is er een vol helden, boeven, schoonheid, geweld, tranen, liefde, moorden, trots, moed, onrecht, racisme, strijd, community en revolutie. Bovenal is het een verhaal dat, eigenlijk, niet te geloven is.

Luister hier de eerste aflevering van de serie: ‘Policing the police‘.

Aflevering twee
In de tweede aflevering trekken de Zwarte Panters naar het Capitool in Sacramento, aangezien de wapenwet ‘ineens’ aangepast lijkt te gaan worden sinds de Panters met hun geweren in opkomst zijn. Zoals wel vaker blijkt het recht in de Verenigde Staten een spelletje te zijn. Het is echter de eerste keer dat de partij zich op het nationale podium laat zien, want de pers duikt erbovenop wanneer ze dertig Zwarte jonge mannen en vrouwen door de roomwitte hallen van het gebouw zien trekken. Volledig bewapend en van boven tot onder in het zwart gekleed. Daarnaast hebben we het over de ‘framing’ van de Zwarte bevolking in de Verenigde Staten en het (binnenlandse) imperialisme van het land. En hoe Newton en Seale als geen ander hun boodschap over weten te brengen en mensen bij elkaar weten te brengen. Een van de grootste vrezen van de overheid.

Iedere aflevering is een hoofdstuk en ieder hoofdstuk begint met een punt uit het tienpuntenprogramma van de partij.

2. We want full employment for our people. 
We believe that the federal government is responsible and obligated to give every person employment or a guaranteed income. We believe that if the American businessmen will not give full employment, then the technology and means of production should be taken from the businessmen and placed in the community so that the people of the community can organize and employ all of its people and give a high standard of living.


Disclaimer
Voor iedereen die denkt: waar komt dit precies vandaan, The Daily Indie is toch een muziekplatform? Neen. Wij richten ons sinds dit jaar op ieder verhaal dat met kunst en cultuur te maken heeft en bovenal: dat interessant is. Een bijzonder verhaal is een bijzonder verhaal. En het verhaal van The Black Panther Party is dat zonder meer.