Feature

Podcastserie: het verhaal van The Black Panther Party for Self-Defense (aflevering 1)


1 juli 2022

In tien afleveringen lichten we The Black Panther Party for Self-Defense uit. De politieke organisatie die de Verenigde Staten in de jaren zestig en zeventig op hun kop zetten. Veertig jaar geleden kwam er een einde aan de partij, maar haar gedachtegoed en invloed hebben hun sporen achtergelaten in de maatschappij. De Zwarte Panters gingen de wereld over, meerdere leden werden in koelen bloede vermoord door de Amerikaanse overheid en de FBI benoemde de partij (die handelde uit zelfverdediging) tot de grootste bedreiging voor de binnenlandse veiligheid. Met alle bizarre gevolgen nadien.

Even berucht zijn hun community services zoals gratis ontbijtprogramma’s, hun gewapende opstand tegen racistische politieagenten en verzet tegen het bevooroordeelde juridische systeem in Amerika. En nog altijd relevant is het ideologische tienpuntenprogramma van de partij, met thema’s die nog steeds spelen. Het verhaal van deze partij is er een vol helden, boeven, schoonheid, geweld, tranen, liefde, moorden, trots, moed, onrecht, racisme, strijd, community en revolutie. Bovenal is het een verhaal dat, eigenlijk, niet te geloven is.

Podcast
Iedere aflevering is een hoofdstuk en ieder hoofdstuk begint met een punt uit het tienpuntenprogramma van de partij. Nummer 1.

1. We want freedom. We want power to determine the destiny of our Black and oppressed communities. 
We believe that Black and oppressed people will not be free until we are able to determine our destinies in our own communities ourselves, by fully controlling all the institutions which exist in our communities.


Disclaimer
Voor iedereen die denkt: waar komt dit precies vandaan, The Daily Indie is toch een muziekplatform? Neen. Wij richten ons sinds dit jaar op ieder verhaal dat met kunst en cultuur te maken heeft en bovenal: dat interessant is. Een bijzonder verhaal is een bijzonder verhaal. En het verhaal van The Black Panther Party is dat zonder meer.