New Music

Max Meser 2.0 is ‘eindelijk vrij’ – en dat hoor en zie je als eerste hier


25 oktober 2018

Max Meser gold drie jaar terug als een van dé beloftes van Nederland, maar of dat helemaal is uitgekomen, daar kunnen we over discussiëren. Feit blijft dat de Spaanse Nederlander niet voor één gat te vangen is: anno 2018 is er een nieuwe band, nieuwe bandnaam, een nieuw platenlabel en een frisse herstart. Het eerste wapenfeit van Max Meser 2.0 heet dan ook toepasselijk Free en hoor je als eerst bij The Daily Indie.

‘On-Nederlands goed’ is een kutcliché waar we nog niet met een stok van tien meter aan willen, maar feit blijft dat tijdens de Popronde van 2015 Max Meser een van de meest overtuigende deelnemers was. Met een on-Nederlandse flair (Max groeide op in Spanje), een imposant goede internationale band en een Britsere sound dan de meeste Britse bands, was Meser de Popronde eigenlijk al ontstegen voordat ‘ie er goed en wel aan deelnam.

Des te gekker was het dat debuutalbum Change (2016) en opvolger Pictures (2017) eigenlijk vrij geruisloos aan ondergetekende voorbijgingen. Niet dat dat geen goede platen waren. Maar misschien ging Max Meser – wellicht onterecht – ten onder in de enorme golf aan Nederlandse bands die destijds voortkwam uit de herwaardering van de typisch Britse sound. Denk Orange Skyline, The Stangs, Taymir, The Brahms en Bewilder.

Twee jaar later horen we weer van Meser, inmiddels 26 jaar oud en permanent woonachtig in Nederland. Tenminste, zo wordt ons gevraagd te benadrukken: we hebben het hier over Max Meser 2.0. De band gaat anno 2018 door het leven als The Max Meser Group: nieuwe bandleden, naar eigen zeggen meer gelijkgestemd dan ooit en Meser wilde de indruk wegnemen dat hij als een soloartiest is. Een frisse herstart dus, ook aan de zakelijke kant: Mesers nieuwe werk komt niet meer uit via PIAS, maar op het eigen label Migrant Records. Het eerste wapenfeit hoor je vandaag als eerst bij ons en heet, hoe toepasselijk, Free. Meser zegt erover: “We’re now free from bosses, free from prejudice, free from borders, labels and marketing analysts. The Max Meser Group now really is free.” Juist.

 

Lekker Brits
In de video maken we kennis met Max zijn nieuwe band, dwalend door de gangen van De Nieuwe Anita in Amsterdam. De video werd knap geschoten door Georgi Meser, de broer van, en bestaat uit één take van drie minuten en 34 seconden, zonder edits. Free mag een frisse start voor de band zijn, muzikaal is het godzijdank allemaal niet radicaal veranderd. Het klinkt nog steeds ontzettend lekker en ontzettend Brits, alleen voorzichtig iets poppier dan een paar jaar terug. En dat doet Meser goed, want Free is aanstekelijker dan ooit en een oorwurm van een song. Welkom terug!

Max Meser 2.0 live aan het werk zien? De band speelt een aantal keer in Nederland als onderdeel van een Europese tour: 13 december Patronaat-café in Haarlem; 15 december café Wilhelmina in Eindhoven; 19 december Paardcafé in Den Haag.