New Music

Mac DeMarco produceert The Voidz naar twee knettergekke singles Did My Best en The Eternal Tao


13 januari 2020

Hoe herken je een song van Julian Casablancas? Aan zijn luie, zwoele stem die je tegemoet komt over een kabbelend melodietje met een half gezongen, half gesproken wijsheid verpakt als intro. Zo ook op Did My Best, de nieuwe en door Mac DeMarco geproduceerde track van The Voidz, het project waar Casablancas als creatief aanvoerder weer helemaal los mee gaat dezer dagen.

Let me tell you a story, ‘bout the hazy good old days‘, begint hij. Vijf minuten later weet je precies hoe Casablancas nadenkt over het hedendaagse leven, compleet met Kanye-like autotune-break.

Dat wonderkind Julian Casablancas iets creatiefs zou gaan doen, leek vast te staan bij zijn geboorte. Zijn vader is een gevierd zakenman in New York City en oprichter van een groot modellenbureau en zijn moeder werd ooit tot Miss Denemarken uitgeroepen. Met The Strokes bracht hij als creatief uitvoerend brein vijf succesvolle albums en een EP uit, waarvan Future Present Past de meest recente is en waarop hij ook zijn zijn signature intro laat horen. Fans van The Strokes moesten het echter al een tijdje met die EP en zonder hoop doen, totdat er recent tijdens een oud en nieuw-show bekend werd gemaakt dat er een heel nieuw album aan zit te komen, ergens dit jaar.

Creatieve uitlaatklep
Los van The Strokes heeft Casablancas zich met vijf vrienden dus helemaal op The Voidz gericht en gebruikte hij dit project als creatieve uitlaatklep om lekker te experimenteren met geluid en vormgeving. Dat blijkt ook weer uit de nieuwe single Did My Best, waarop er een hoop dingen tegelijkertijd gebeuren en het toch als soepele eenheid voor je oren klinkt. Het uitstapje dat Casablancas maakte met Daft Punk lijkt zijn invloed te hebben gehad op de rest van zijn werk: de autotune wordt niet ingezet om zangkunsten te maskeren, maar om een diepe laag effect aan een toch al sterke song mee te geven.

Voor de video heeft Casablancas ervoor gekozen om dit nummer te combineren met de vorige single The Eternal Tao. Wie wel houdt van een experimentje op muzikaal en visueel gebied en toch de klassieke gitaartjes kan waarderen, gaat in zijn nopjes zijn met deze double-header music video. Extraatje: Mac DeMarco had een groot aandeel in het produceren van deze single. Dat verklaart misschien het motto ‘hoe raarder, hoe beter’. In ieder geval is Julian Casablancas lekker op dreef en belooft dit nog veel meer goeds voor de rest van het jaar.