Live

Lookapony overdondert op eigen benen in Kelderbar van Vera


20 februari 2017

Begin 2016 gaf het Eindhovense viertal al een klein voorproefje van wat er van het debuutalbum Ha-Satan verwacht kon worden met de single Forty Four. Nu de plaat dan eindelijk uit is, moest dit gevierd worden met een kleine release-tour. Vier dagen lang reist Lookapony van Gent naar Groningen om het publiek kennis te laten maken met het langverwachte debuut. Op 18 februari 2017, de laatste dag van deze korte tour, maken de heren zich klaar om de Kelderbar van Vera te overdonderen.

Laat in de zaterdagavond trapt de zwijgende band, geheel op eigen benen en dus zonder support, het eerste nummer af. Per direct wordt de kleine ruimte gevuld met het ingetogen nummer In Space. Hiermee begint het optreden direct al anders dan we van de band gewend zijn. Na de in 2012 uitgebrachte single Red Wine is er afstand genomen van de kwetsbare ballads, maar dit is zeker een goede binnenkomer. Het viertal speelt vlot door en de ballad wordt opgevolgd door knaller Bored & Lonely, het openingsnummer van de nieuwe plaat. Het sterke contrast tussen deze twee nummers laat direct de veelzijdige muzikaliteit van de heren zien.

De Kelderbar staat stampvol, maar de enthousiaste muzikanten hebben een zekere kalmte over zich heen. Het publiek staat bijna tussen de band in, maar hier lijkt niemand problemen mee te hebben. Ondanks de nog altijd strak gespeelde nummers, zit er weinig energie in. Vier dagen achter elkaar spelen eist duidelijk zijn tol. De nummers zijn vlak en de lijzige stem van zanger Jasper Grave mist enigszins de gewenste dynamiek. Het beperkte bereik van Grave komt sterk tot zijn recht tussen de gekozen balans van garagerock en britpop, maar stelt live lichtelijk teleur bij verrassende poppunk-tracks als In My Head.

Desondanks weet Lookapony duidelijk te laten zien hoe ze de weg naar een debuutalbum hebben bewandeld. Moeiteloos wordt melodieus en rockend gecombineerd en Ha-Satan zelf smaakt naar meer. Ook de setlist brengt een flinke dosis variatie met zich mee, waarbij de vier muzikanten op precies het juiste moment het gas even loslaat. Lookapony lijkt soms misschien nog vergelijkbaar met je standaard garagebandje, maar is duidelijk bezig om een vaste plek tussen de Nederlandse gitaarbands te bemachtigen.