Interview

Interview Naked Song Festival: terug naar de basis met een verzameling van frisse en vernieuwende muzikanten (14 april, Muziekgebouw Eindhoven)


5 april 2018

Naked Song Festival
Zaterdag 14 april
Muziekgebouw Eindhoven

 

Afgelopen week las je onze tips al voor Naked Song Festival, dat volgende week zaterdag plaatsvindt in het Muziekgebouw Eindhoven. Maar om echt meer te weten, besloten we programmeurs van het festival Frank Veenstra (tevens artistiek leider Muziekgebouw Eindhoven) en Bas Jansen te spreken over alle ins en outs van de aankomende editie op 14 april. 

Het duurt namelijk niet lang meer voordat artiesten als Tamino, Tom McRae, Sam Lee, Fil Bo Riva, Pitou en Christof van der Ven richting Eindhoven komen. En met een brede en kwalitatief sterke line-up vol ontdekkingen zit de stemming er goed in bij de breed glimlachende heren. “Jazeker! We hebben dit jaar echt een coherente line-up waarmee we vast willen houden aan de basis van Naked Song; wat simpelweg de zingende en muziek schrijvende artiest is”, vertelt Frank.

“Vorig jaar hebben we het hele profiel van Naked Song onder de loep genomen, van de line-up tot de marketing, het artwork en ik denk dat je dat zeker kunt zien. Zo zijn we dit jaar bijvoorbeeld niet zozeer op zoek gegaan naar dé grote ster, maar hebben we gezocht naar een balans van actuele artiesten en opkomende acts waar we echt veel van verwachten. Daardoor zijn we meer de breedte en de diepte ingegaan.”

Frank Veenstra & Bas Jansen

 

Insidertips
Zoals gezegd hebben wij vorige week onze tips al verklapt, maar wat zijn nou de pareltjes van de programmeurs?! Binnen enkele minuten beginnen de heren uit zichzelf al de acts door te nemen waar ze naar uitkijken. “Sam Lee“, zegt Bas direct. “Die gaat tijdens het festival live met nachtegalen zingen en daar ben ik heel benieuwd naar. Er wordt tijdens de show een live-verbinding gemaakt met Engeland, waar we hopelijk de vogels gaan horen zingen die Sam begeleiden in zijn muziek. Het kan ook alleen tussen 14 april en 22 april, want dat is het zangseizoen. Echt een bijzonder verhaal, zoiets heb ik ook nog nooit gezien, dus dat wilden we hier zeker hebben!”

Frank voegt toe: “Hij laat zien hoe je met muziek om kunt gaan en hoe je spannende, nieuwe projecten kunt bedenken.”

Bas vervolgt: “Daarnaast ben ik erg blij dat Tom McRae komt. Dat is een oudgediende die zijn sporen heeft verdiend en daarna hebben we dan Tamino staan, die volgens mij aan het begin staat van een hele lange, mooie carrière. We streven naar zo’n mix waar artiesten op elkaar kunnen leunen in een line-up”, vertelt de programmeur. “En Lisa Hannigan niet te vergeten. Ik denk dat zij een prachtig voorbeeld is van wat Naked Song is. En vooral omdat ze een speciaal project doet met kamerpoporkest The Colorist Orchestra, dat is precies waar het festival voor staat.”

 

Ad van Meurs
Tijdens ons gesprek kunnen we uiteraard niet om Ad heen. Ad van Meurs: de founding father van Naked Song die een paar maanden geleden overleed. Het festival eert deze singer-songwriter- en rootsfanaat met een bijzondere tribute op 14 april: “Ad is het allemaal begonnen in zijn thuisplaat Gemert, als een klein festivalletje. Toen ik hier twaalf jaar geleden begon bij Muziekgebouw Eindhoven, organiseerde hij het festival hier inmiddels in de kleine zaal”, zegt Frank. “In al die jaren hebben we ontzettend intensief met elkaar gewerkt en we wilden uiteraard iets prachtigs bedenken om Ad te eren. Daaruit ontstond het idee om een tribute op te zetten. Het is een project waar de muziek van Ad wordt gespeeld door zijn naaste vrienden, het is een grote groep met onder meer Lenny Kuhr, Christof van der Ven, zijn vrouw Ankie en zoon Dylan van Meurs. Dat zal erg bijzonder en emotioneel worden.”

 

“Tijdens Naked Song is die druk niet zo hoog en is die onrust om iets te missen er niet”

 

Frank vervolgt: “Ad heeft niet alleen voor de scene in Eindhoven veel betekent, maar op nog zoveel meer plekken. Hij was altijd wel iets aan het organiseren. Daarom openen we het festival met de tribute, en om hem nog extra te eren wordt er tijdens het festival een boek gelanceerd, getiteld Married To The Song. Daarin staan allerlei testimonials, mooie foto’s en geselecteerde songteksten van hem.”

 

Van een ideetje naar een smaakmakend festival
Wat begon als een ideetje en met een eerste editie, is inmiddels uitgegroeid tot een festival van formaat waar in het verleden namen speelden als Ryley Walker, Damien Jurado, Alex Vargas, James Vincent McMorrow, Pokey LaFarge, Eels, Admiral Freebee, Joanna Newsom, Patrick Wolf, Oscar & The Wolf, Agnes Obel, Tindersticks en Fink. Hoe is dat zo gegroeid? “Vanuit een klein idee is het festival binnen een aantal jaren verdubbeld; in zowel aantal podia, artiesten en bezoekers. Naked Song is gaandeweg wel iets meer indie, alternatiever geworden denk ik, maar nog wel met die invloeden van Ad erbij. Die altijd wat meer naar de americana- en rootshoek neigt”, vertelt Frank. “We zijn daardoor meer een voorhoedefestival geworden, een festival voor ontdekkers. Dat is de rode draad in ons programma en dat is dit jaar weer sterk aanwezig.”

Het publiek beweegt daar ook in mee volgens Frank: “Je vindt echt een mix aan bezoekers tijdens Naked Song en met namen als Tamino, Pitou en Chelou trekken we ook zeker een jong publiek aan, terwijl er ook een meer rootsy groep rondloopt. En dat is ook het leuke en aantrekkelijke van Naked Song voor mij: het is één grote familie en iedereen laat zich verrassen. Het is geen in-crowd of een bepaalde kliek, het loopt allemaal in elkaar over.”

 

Overzichtelijke line-up
We leven met z’n allen in hete muzikale tijden; of het nou garage, jazz, elektro of hiphop is, als muzikant moet je er tegenwoordig écht met kop en schouders bovenuit steken en iets vernieuwends doen om op te vallen. Hoe zit dat in de singer-songwriter-hoek volgens Bas? “Dit is een genre dat al heel lang bestaat en het leeft ook altijd. Het gaat natuurlijk in golven, maar ik vind het nu zeker spannende tijden. Elke generatie heeft wel een aanvoerder, zoals een Dylan of Damien Rice. En ik vind het mooi om dan jonge mensen als Tamino of Pitou te zien, die je doen denken aan van die oude grootheden en toch allemaal weer iets unieks hebben. Die traditie leeft voort en wordt telkens verfrist met nieuwe elementen.”

 

“Dat klinkt misschien raar als programmeur, maar ik geniet altijd onwijs van de sfeer”

 

Iets anders dat bij deze tijden hoort, is het waanzinnig grote muziekaanbod. Volgens Bas houdt het de twee twee juist extra scherp. “We hebben één dag festival en daarin moet alles gebeuren. Persoonlijk vind ik dat ook wel erg lekker moet ik zeggen, je moet daardoor scherpe keuzes maken. En aan de andere kant hebben we het programma zo opgesteld dat je vrijwel alle shows kunt zien”, vertelt hij. “Ik heb ook het idee dat dat meer terugkomt, het is een tijdje meer, meer, meer geweest op festivals en dan liep je heen en weer te rennen tussen zalen en venues. Een groot deel van het publiek vindt dat helemaal niet fijn en ik herken dat zelf ook wel. Tijdens Naked Song is die druk niet zo hoog en is die onrust er niet om iets te missen: je maakt van tevoren een mooi schema, je zet je telefoon lekker uit, geniet van een aantal fijne shows en je kunt je tussendoor laten verrassen door ergens binnen te wandelen of een 2 Meter Sessie te bezoeken.”

Het aller-allerleukste
Goed, over de bands is genoeg te vertellen, maar wat vindt bijvoorbeeld Frank nou echt het allerleukste aan het festival? “Dat klinkt misschien raar als programmeur, maar ik geniet altijd onwijs van de sfeer. Het hoeft eigenlijk alle kwaliteiten van een goed outdoorfestival”, vertelt hij. “Je kunt lekker op je gemak rondlopen, er komt een heel gemengd publiek op af, we besteden veel aandacht aan goede catering, gastvrijheid en je bent van alle gemakken voorzien in het Muziekgebouw. Dat alles bij elkaar is voor mij erg belangrijk.”

“En als ik als laatste nog één tip mag geven”, roept Frank.” Dan wil ik zeker Christof van der Ven nog noemen. Hij speelt ook nog in Bear’s Den, maar is nu behoorlijk naam aan het maken voor zichzelf. Laatst speelde hij in Londen nog als support van Bon Iver, dus ik ben erg benieuwd welke sprongen hij heeft gemaakt de laatste tijd. Zijn debuutalbum komt ook precies die week uit en hij komt toevallig ook uit Gemert, net als Ad van Meurs. Christof doet ook mee aan de tribute voor Ad, dat vind ik erg mooi van ‘m.”


 

Volledige line up Naked Song 2018: Lisa Hannigan & The Colorist Orchestra / Tamino / Ad van Meurs tribute / Tom McRae / Sam Lee – Singing With Nightingales / Chelou / Fil Bo Riva / Christof van der Ven / Pitou / Jono McCleery / Session Americana / Sheesham, Lotus and ‘Son / Wink Burcham / David Henry / Woody The Human Jukebox

WEBSITE NAKED SONG | FACEBOOK-EVENT | TICKETS


 

Wanneer: Zaterdag 14 april in Muziekgebouw Eindhoven
Aanvang: 16:00 uur
Entree: € 39 / CJP: € 34, exclusief € 1,50 servicekosten per ticket