New Music

In première: Woezels heeft het lied der liederen gemaakt met Zijn Spullen Plekken Tijd


22 november 2018

Vandaag stellen we je voor aan Woezels, de band met een van de origineelste websites: een openbare Google Drive Spreadsheet. Dan voel je hem direct al een beetje aankomen, want de Nederlandstalige elektropop van Woezels is inderdaad behoorlijk absurdistisch en houdt wel van een vette knipoog. Aan ons vandaag de eer om de nieuwe single plus video van Zijn Spullen Plekken Tijd uit te brengen.

‘Wij zijn Woezels, we komen uit Amsterdam en we maken Nederlandstalige elektropop met humor, absurdisme en af en toe een snik. Klinkt als Fakkelbrigade, Lucky Fonz III en de JVT in de blender, wij noemen het ‘dansbare Nederlandse levensliederen’, aldus het bericht dat wij ontvingen van de Amsterdamse band. Bovendien vertelden ze ons dat ze een heel album gemaakt hebben waar ze ‘rete-trots’ op zijn en speelde Woezels onder meer op festivals als Noorderlicht, MadNes en Jazz in de Gracht. Ondertussen werd de band door de VPRO omschreven als de hedendaagse J.J. Voskuil, maakt Woezels intro-tunes voor podcasts van diezelfde omroep en schreef frontman Wisse Beets de Hard//hoofd-zomerhit.

Dat zijn behoorlijk wat wapenfeiten, maar laten we voor nu eens inzoomen op die nieuwe single. Normaal ratelen we altijd door over klankkleuren, instrumentarium, vergelijkingen en overgangetjes, maar dit is een single waar wij ook even met open mond naar hebben zitten luisteren (en kijken). Een goed teken wat ons betreft, maar als we het in één zin moeten proberen: ‘Het muzikale voorvochtkindje van Lucky Fonz en Kenji Minogue‘. Om toch nog wat meer over de band te weten te komen, besloten we een paar vragen de kant van zanger Beets op te sturen.

Waar zijn jullie allemaal mee bezig op het moment?
“We zijn de afgelopen twee jaar vooral bezig geweest om toffe elektronische muziek te maken die we ook live kunnen spelen en waarin ruimte is voor leuke teksten, chaos, vrolijkheid, twijfel, hiphop, electro, synths, keytars en ballads. Daar is nu een album uit ontstaan. Het is een fijne en aparte mix geworden waar we erg blij mee zijn. Ook live is het een feestje nu. Het is ook echt een leuke band om in te zitten.”

Hoe is die VPRO x Woezels-link eigenlijk ontstaan?
“De VPRO plaatste drie jaar terug een oproep. De omroep was namelijk op zoek naar makers voor reisprogramma’s. We ontdekten dit pas een dag voor de deadline, dus knutselden we in een dag een vreemd reisfilmpje in elkaar met Google Streetview en Paint. Het gaat over wonen in Huancabamba, Peru. Dat landde goed: we hebben sindsdien verschillende animatiefilmpjes, interviews en intro tunes mogen doen. Via-via leidde het ook nog tot een vaste wekelijkse taalpuzzel (het Woordgraptogram) in de Volkskrant. Huancabamba heeft de televisie trouwens nooit gehaald, we zijn verslagen door iets professionelere reisprogramma’s zoals Langs de oevers van de Yangtze. Gelukkig maken we liever muziek dan reisprogramma’s, dus dat is oké.”

Waar gaat de single over voor jou?
“Het lied begon in eerste instantie een stuk aardser. Ik wilde eigenlijk eens flink wat levensdilemma’s en wereldproblemen aankaarten in het lied. Maar dat werkte in eerste instantie echt heel matig, het werd nogal ongepast belerend, cliché en in ieder geval kuttig. Ik merkte dat ik het veel fijner vond als ik het abstracter maakte. Toen ik met toetsenist Bart uit de oefenruimte naar huis fietste, hadden we een lekkere vibe te pakken, waarbij we om beurten een soort grootse oerwoorden riepen: Zijn! Bestaan! Alles! Zooi! Leven! Momenten! Het voelde echt alsof we het lied der liederen aan het bedenken waren. Een alleslied, bijna religieus. Met de rest van de band – Herman en Gertjan – hebben we daar toen Zijn Spullen Plekken Tijd van gemaakt.”

Hoe is de video tot stand gekomen?
“We wilden er een allesomvattende video bij maken: botsende planeten, ontploffende zonnestelsels, het ontstaan van tijd, zijn, dat soort dingen. Omdat het te duur is om echt de ruimte in te gaan hebben we alles voor een groen scherm opgenomen en die beelden erachter geprojecteerd. Net echt, toch? Door te suggereren dat het hele bestaan ook maar een museumruimte is, relativeren we ook nog onze eigen grootheidswaanzin.”

Wat zijn de plannen met de band voor de komende tijd?
“We hebben twaalf nummers opgenomen. We gaan hierna nog een clip opnemen voor de volgende single en dan in het voorjaar een presentatie-tour voor het hele album doen. Dat zijn we nu met een agency aan het bedenken allemaal. Dat is ook nieuw voor ons en echt heel leuk. Deze winter gaan we veel repeteren en wat kleine shows doen tussendoor om dingen uit te kunnen proberen. In maart is in ieder geval de albumpresentatie in Amsterdam.”