New Music

In première: Jagd zoekt in nieuwe videoclip bij Civic naar de grenzen van mannelijk- en vrouwelijkheid


15 juni 2018

Goed nieuws om heerlijk het weekend mee in te gaan: Jagd heeft een gloednieuwe videoclip bij het openingsnummer van de band zijn laatste en gelijknamige EP Civic. Wij hebben de eer om ‘m vandaag in première te laten gaan, inclusief een interview met de band en de regisseur over alle ‘hoe- en wat-vragen’.

Na de Popronde uit te hebben gespeeld afgelopen najaar, Noorderslag te slopen en die nieuwe EP uit te hebben gebracht, was het vat nog niet leeg voor de band. Vandaag komt de band met een strakke clip bij het nummer Civic, dat de vier muzikanten hebben gemaakt met filmmaker Wouter Sessink. Vol staven van neon, snel gemonteerde beelden uit alle hoeken van een parkeergarage en verkleedde mannen die de vocalen overnemen.

Daar zitten uiteraard allerlei gedachtes achter, dus om wat meer over de video te weten te komen, spraken we met de regisseur over de video. Maar eerst even met de band zelf, om te vragen waar ze allemaal wel niet mee bezig zijn!

Hoe kwamen jullie bij Wouter uit voor het maken van de nieuwe videoclip?
“Wouter is een goede vriend van ons die al eerder de video maakte voor onze single Parlay”, vertelt drummer Timo Mes ons. ‘’Het idee voor de video kwam al snel in het proces omhoog en de uitvoering is erg snel en soepel verlopen. We hebben de mazzel dat we een hoop mensen om ons heen hebben die goed zijn in wat ze doen en ons graag helpen.”

Waar is JAGD nu mee bezig?
“Deze zomer gaan we redelijk wat spelen op festivals. Zo zullen we te zien zijn op MadNes, Broekrock, Mañana Mañana, Young Art Festival en we gaan voor het eerst naar Duitsland voor Pappe Open Air Festival in Greiz. We zijn net ook terug van een schrijfweek in Duitsland waarbij we nieuwe nummers voor onze volgende release hebben geschreven. Binnenkort gaan we namelijk de studio in met veel verschillende producers. Dat doen we om erachter te komen wie het beste past bij onze sound.”

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?
“We zitten in een lekkere flow qua schrijven en we nemen hier ook meer tijd voor, in het verleden gingen we een stuk gehaaster te werk. We willen meer uitstapjes gaan maken naar het buitenland, hebben hele toffe plannen voor het najaar en durven al hardop na te denken over een debuutalbum in 2019.’’

Voor het hele overzicht van waar de band binnenkort speelt kun je terecht op hun website: www.jagdjagd.com. Onder de clip lees je het interview met regisseur Wouter Sessink.

 

Regisseur Wouter Sessink over de video van Civic:
“Mannen kijken naar vrouwen. Vrouwen worden bekeken door mannen. Drie golven feminisme, de opkomst van genderneutraliteit en de #MeToo-beweging hebben dit nog niet veranderd. Onze cultuur is er een van masculiene dominantie, waarin mannen zich het recht toe-eigenen vrouwen te beoordelen. Vrouwelijkheid wordt door die dominante mannelijke blik nauw gedefinieerd en mag bij mannen eigenlijk niet bestaan. Een mannelijke vrouw is ‘one of the guys’ en een vrouwelijke man is ‘een homo.’”

“Wat betekent de masculien beoordelende blik voor een rockband waarin een vrouw de meest prominente rol heeft? In het geval van JAGD dat zangeres Nanne ongewild het unique selling point van de band is. Waar de aandacht naar zou moeten uitgaan, zijn de strakke riffs en verrassende songstructuren. Terwijl de focus nu vaak ligt op Nanne’s kleding en energieke performance: ‘Die kan wel schreeuwen, zeg… voor een vrouw.’ Zo wordt vrouwelijkheid tegen wil en dank een van de belangrijkste factoren in de beeldvorming rond JAGD.”

“Hoog tijd om de rollen om te draaien. Wat is JAGD voor band wanneer die niet uit drie mannen en één vrouw bestaat, maar uit drie vrouwen en één man? Wat gebeurt er als de mannelijke bandleden zonder gêne hun vrouwelijkheid onderzoeken? En natuurlijk: wat als de vrouw haar mannelijkheid onderzoekt? Geen verkleedpartij, geen lacherig gedoe. Maar serieus zoeken in zichzelf.”

“In de videoclip voor het nummer Civic, afkomstig van de band zijn gelijknamige EP, durven de bandleden dit onderzoek aan. In een coaching sessie door een professionele dramadocent onderzochten de bandleden hoe ze de kaders van hun eigen gender konden doorbreken. Tijdens een ijskoude nacht in een parkeergarage vertrouwden ze de uitkomst van dat onderzoek toe aan de camera. Het resultaat is een muziekvideo over de grenzen van mannelijkheid en vrouwelijkheid.”