New Music

In première: de nostalgische single Hometown van YVI


29 augustus 2018

Singer-songwriter YVI, artiestennaam van Diederick Brandsma, releast vandaag de videoclip bij zijn single Hometown. In de video zien we herkenbare taferelen van een groepje jongeren in hun middelbare schooltijd. Een tijd waar YVI zelf met nostalgie op terugkijkt. De singer-songwriter gaat een najaar vol reuring tegemoet. Morgen vertrekt hij naar Oekraïne voor een bijzonder, muzikaal project, en na terugkomst begint hij aan een reeks optredens met Popronde. We spraken hem over zijn single en blikten met hem vooruit op de komende maanden.

Hometown gaat over de tijd op de middelbare school. Wat zijn jouw mooiste herinneringen daaraan?
“Eigenlijk alle dingen die ik met mijn vriendengroep deed. De herinneringen daaraan voelen bijna hetzelfde als terugdenken aan een relatie die voorbij is. Dan is alles ineens mooi, zelfs het geïrriteerd naast elkaar in de auto zitten na een onenigheidje. Terugdenken met een glimlach met een klein beetje pijn in je buik.”

Waar werd die tijd het meest door getekend, in jouw geval?
“Wat me het meest dierbaar is, zijn alle tussenuren die we in de studio op onze school doorbrachten om muziek te maken. En de chill-sessies buiten, op daken van scholen, onder bruggen, in mooie parken, met goeie gesprekken en nieuwe muziek ontdekken. Hoe onbevangen dat allemaal ging. Ik denk vaak dat deze tijd de mooiste tijd van mijn leven was en blijft.”

Een nostalgische single dus.
“Hometown is absoluut nostalgisch! Als ik vrienden uit die vriendengroep spreek, wordt me ook vaak verteld dat ik nog altijd zo aan die tijd denk en de groep weer terug bij elkaar zou willen brengen.”

Heeft het een reden, dat je zulke nostalgische gevoelens ervaart?
“Tja, ik denk dat nostalgie zo’n grote rol in mijn leven speelt, omdat ik meestal gelukkig ben met terugwerkende kracht. Als ik me iets herinner wat me dierbaar is, ervaar ik geluk. Terwijl ik dat op het moment zelf niet echt doorhad. Ik kom er steeds meer achter dat ik pas grenzeloos creatief kan zijn als ik over iets schrijf wat me écht raakt. En nostalgie is iets wat mij echt raakt. Dan kom ik in een soort bubbel of trans, waarin ik alle tips en trucs voor songwriting vergeet en me niet meer afvraag of wat ik maak wel goed is. En dan is er ineens een liedje aan het einde van de dag, zoals Hometown.”

Morgen vertrek je naar Oekraïne voor een bijzonder project, Transmission. Je gaat een mobiele residentie doen met de Oekraïense songwriter Sasha Boole, waarin je gezamenlijk nieuw materiaal schrijft. Van dit project wordt een documentaire gemaakt die later uitgezonden zal worden op NPO2 en vertoond wordt op het Noordelijk Film Festival.Kun je iets meer over Transmission vertellen?
“Het project wordt geïnitieerd door Fries productiehuis de Popfabryk en Oekraïens festival Respublica FEST, onder de vlag van Tandem Fryslân en Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Het idee: een brug slaan tussen Nederland, of nou ja, Friesland en Oekraïne. Door twee creatieven met elkaar aan het werk te zetten en iets moois te laten maken, en hen ondertussen in gesprek te laten gaan over de verschillen en overeenkomsten van hun thuisland. Ik vertegenwoordig Friesland, Sasha Boole vertegenwoordigt Oekraïne. We hebben elkaar nog nooit ontmoet, de eerste ontmoeting zal ook meteen de eerste dag van de residentie zijn.”

Dat klinkt best spannend.
“Ja, ik vind het super spannend om met Sasha te gaan schrijven. Ik ken hem helemaal niet, weet niet wat voor persoon hij is, laat staan hoe hij liedjes schrijft. Maar wat voor persoon hij ook blijkt te zijn, dat ik een week lang met hem zal schrijven staat vast. Er is natuurlijk net zo’n grote kans dat het wel klikt, als niet, maar van nature ga ik vaak meteen van het slechtste scenario uit. Dat maakt het eigenlijk alleen maar spannender.”

Het ergste scenario zou zijn dat het totaal niet klikt, maar je wel een volle week met elkaar opgescheept zit?
“Precies. Mijn grootste uitdaging is in dat geval dat ik, wat voor persoon Sasha ook blijkt te zijn, probeer om dicht bij mezelf te blijven als songwriter. Ik hoop dat ik dan aan het einde van de rit kan zeggen dat ik achter alle liedjes sta die we hebben geschreven.”

Als je terugkomt uit Oekraïne, gaat direct de Popronde van start. Daar doe je ook aan mee.
“Ja, met zowel solo-optredens als optredens met mijn band. Ik heb vooral zin in de optredens met mijn band. Met z’n allen in een busje naar een stad rijden, en daar roeien met de riemen die we hebben: daar houden we wel van!”

Wat hoop je dat de Popronde jullie zal gaan brengen?
“Ik hoop vooral dat de Popronde ons een breder publiek gaat brengen. We spelen natuurlijk door het hele land, op veel plekken waar we nooit eerder hebben gespeeld. Met andere woorden: er zullen heel veel mensen komen kijken die nog nooit van YVI hebben gehoord. Ik hoop die mensen fan te kunnen maken van onze muziek. Vaak lukt dat toch het beste in een live-setting. Vooral als het publiek, de sfeer en de muziek helemaal bij elkaar aansluiten. Ik heb zo het idee dat dat het geval gaat zijn bij Popronde Nijmegen, in de Sint-Nicolaaskapel. Ik heb echt zin in die gig!”

YVI heeft al een ruime tien Popronde shows geboekt staan. Je vindt ze op de website van Popronde. Zijn residentie met de Oekraïense Sasha Boole is te volgen op Facebook. YVI vertrekt op 30 augustus naar Kiev. Op vrijdag 7 september presenteren de songwriters hun nieuwe materiaal exclusief in de Stadsoase in Leeuwarden.


De videoclip van Hometown werd gemaakt door Jonathan Sipkema.