Interview

Hoe Mexican Surf de garage verbouwt: een stappenplan voor de Nederlandse scene


9 april 2018

The Daily Indie Presents
The Mighty Breaks, MILLENNIALS & Mexican Surf
Zaterdag 14 april

 

Ergens tussen de voormalige Unoxfabriek en het stadion van de voetbalclub die ooit de beste naam van Nederland had (TOP Oss natuurlijk!), moet de repetitieruimte van Mexican Surf liggen. Nee, dit kwartet groeide niet op in een culturele broedplaats vol bakfietsmoeders, maar woonde nog nét dicht genoeg bij Eindhoven om de naar garagerock ruikende rook van die stad in te ademen.

Nu verovert het viertal vanuit Noord-Brabant de rest van Nederland, frontman Jules Trum vol furie en frustratie voorop. Als Trum vanuit Arnhem in de trein terug afzakt onder de rivieren, vragen we hem naar het stappenplan van z’n band en de Nederlandse scene: “Er mag wel wat meer gebondenheid zijn. Iedereen die muziek maakt is voor mij gelijkwaardig, daarvoor hoe je niet aan een bepaalde status te voldoen.”

Stap 1: Naar de wieg van Mozes trekken
“Ik denk niet dat we heel anders zijn dan garagebands uit bijvoorbeeld Amsterdam”, relativeert de zanger, die in Arnhem stage loopt als grafisch vormgever, de romantiek rond zijn geboorteplaats. “Wel werden we in onze omgeving natuurlijk niet geprikkeld door andere bands: die waren er niet. En als ze er zijn, vallen ze in de categorie van covers of stonerrock. We moesten dus zelf op onderzoek uit om op internet te vinden wat voor muziek er allemaal bestaat. Als je niet geprikkeld wordt, moet je zelf je prikkels maar creëren.”

Een van de eerste bands die zich als inspiratiebron aandiende was The Wytches, het duistere drietal uit het Britse Peterborough. In 2017 staat Trum met zijn bandgenoten in het voorprogramma van zijn voorbeelden, in het Eindhovense Stroomhuis. Daar, waar ook de wieg van Mozes and the Firstborn en Lookapony stond, spendeerde Trum veel tijd en werd hij verliefd op de vernieuwende uithoeken van het garageveld: “Ik vind het vet als je garage blijft innoveren en ontwikkelen, zoals Ty Segall en zijn zijproject Fuzz dat bijvoorbeeld doet. Zij blijven niet telkens op hetzelfde punt en brengen garage met nóg meer lading.”

 

“Ik vind het vet als je garage blijft vernieuwen”

 

 

Dat doet Mexican Surf inmiddels ook: met een DIY-ethiek van de Lichtstad tot het op recente single Tropical Pleasure bezongen L.A. verbouwt het viertal de garage. Surf? Dat dekt allang de lading niet meer. En Mexicaans? Dat is de muziek van Trum & co. ook niet echt. Houdt die naam dan in dat de Osse garage ongeveer net zoveel verschilt van de Eindhovense als de Mexicaanse van de ons zo welbekende Californische? Nee, zoals het de beste bandnamen betaamt was de geboorte van Mexican Surf het gevolg van een ongelukje. “Een gast vroeg me ooit hoe onze band heette, toen ik op Appelpop was volgens mij. We hadden ons op dat moment vernoemd naar Max Can’t Surf van FIDLAR, maar hij verstond me verkeerd.”

 

Stap 2: Een bluesgitarist traumahelikopter laten horen
Ons inderdaad, want inmiddels deelt Trum zijn inspiratiebronnen met een drietal bandgenoten. Het duurde wel even, voor hij gitarist Koen Ruijs, bassist Stef Leijten en drummer Stijn Luijk gevonden had: zoveel muzikanten zijn er nu eenmaal niet in Oss. Gelukkig bood het internet opnieuw een uitweg. “Ik had een advertentie geplaatst op muzikantenbank.net”, herinnert Trum zich. “We schreven dat we bezig waren met een garageband, maar kregen alleen een reactie van een bluesgitarist. Toch hebben we ‘m maar langs laten komen: don’t judge a book by its cover. We hebben ‘m toen The Wytches, The Orwells en traumahelikopter laten horen. Had ‘ie nog nooit van gehoord natuurlijk. Hij dacht alleen maar: ‘what the fuck is dit?’ Nadat we maanden met elkaar gespeeld hadden begon ‘ie het beter te begrijpen. Nu is z’n gitaarsound vunzig, vuil en een belangrijk onderdeel van ons geluid.”

Nu timmert Mexican Surf rustig verder aan de weg, al houden de bandleden er ieder ook hun eigen bezigheden op na. “Stef is tandartsassistent”, doet Trum uit de doeken. “Dus hij loopt stage in een praktijk. Koen studeert aan het Conservatorium en Stijn studeert momenteel muziektherapie. Hij heeft ambities om verder te gaan in de muziekwereld.” Trum zelf gebruikt zijn achtergrond in grafisch vormgeving om samen met Joep van Uden videoclips en hoezen voor de band te ontwerpen. “Ik heb het beste beeld van wat de band moet uitstralen, dus ik dat het liefst zelf omzetten naar iets echts.”

Iets echts, dat breidde zich al snel uit van singles naar shows. Mexican Surf speelde bijna twintig gigs tijdens de Popronde en won afgelopen zondag nog de halve finale van de Grote Prijs van Nederland. Niet dat de garagerockers daarna in een zwart gat vallen, hoor. Elke show die Mexican Surf speelt lijkt tot een nieuwe boeking te leiden. “Ik merk aan de reacties van mensen dat de Popronde daarin zeker geholpen heeft. Er waren heel veel mensen nieuwsgierig naar ons, omdat we daarvoor nog niet zoveel shows gespeeld hadden. Daar hebben we dus veel harten kunnen winnen. Er zijn ook belachelijk veel T-shirts verkocht toen!”

 

Stap 3: Het spoor van Claw Boys Claw volgen
De veroveringstochten, die de band al door heel Nederland gebracht hebben, bevallen goed. “Het is eigenlijk het leukst als mensen naar je toe komen om te zeggen dat ze het vet vinden wat we doen”, vertelt Trum. “In Oss vinden mensen het vooral leuk dat we íets doen, maar zouden ze onze muziek nooit aanzetten. In steden waar het muzikaal gezien wat meer bruist merk je dat mensen ook echt positief zijn over wát we doen. Garage is misschien geen super toegankelijk genre, maar het is heel cool om door te krijgen dat er wel mensen zijn die er echt belangstelling voor hebben, ook door te zien dat een band als Charlie and the Lesbians steeds bekender wordt.”

Dat de shows van Mexican Surf ongeveer zo spectaculair zijn als die van Charlie Hoeben en de zijnen helpt natuurlijk een handje. “Tijdens de Popronde hebben we ons elke show in het zweet gewerkt en geen moment stilgestaan”, hijgt Trum nog een beetje uit. “Natuurlijk wil je het liefst een volle bak, maar je kunt beter vier toeschouwers hebben die het écht tof vinden dan negentig die niet eens op staan te letten. Daarom stappen we elke gig met dezelfde energie het podium op. Op dat moment maakt het me eigenlijk geen fuck uit of er honderd man staat of niet: als je naar een show van ons komt, waarderen we dat sowieso.”

De toekomst waarnaar dat zou moeten leiden, heeft Trum al in z’n achterhoofd sinds Mexican Surf onlangs het podium deelde met de Amsterdammers van Claw Boys Claw, die zich in vijfentwintig jaar opgewerkt hebben tot veteranen van de Nederlandse rockwereld. “Als je ziet hoe lang die gasten al in de game zitten en hoe vol die zaal stond, snap je dat het niets uitmaakt hoe oud je bent in dit genre. Als je fans je muziek mooi vinden, blijven ze je volgen. Naar de periode waarin wij ons op dat punt bevinden, kijk ik soms stiekem uit.”

 

Stap 4: verdrinken in de duisternis van The Lumes
De eerste stap in de juiste richting wordt momenteel gezet, want Mexican Surf werkt achter de schermen aan zijn debuutalbum. Daarop wordt volgens Trum de kant-en-klare garagepunk met grof geweld verruild voor meer diepgang. “Het zal toch de beginnende ouderdom zijn”, lacht ‘ie. “De nieuwe nummers zijn voor ons ook aan de lange kant, waarbij we ons bijvoorbeeld hebben laten inspireren door de leipe energie en duisternis van The Lumes. Echt props naar die gasten, ik haal persoonlijk heel veel inspiratie uit hen en hun combinatie van garage met lompe rauwheid. Ik wil dat onze muziek je doet denken alsof de wereld ieder moment kan vergaan. Zo voelt het voor mij in ieder geval wel soms.”

 

“Tussen je twintigste en dertigste is er geen zekerheid”

 

 

Niet voor niets staan de vooruitgesnelde singles van Mexican Surf bol van teksten die – met enige boosheid – beschrijven hoe bizar het dagelijks leven kan zijn. “Ik denk dat ik me in een rare periode van m’n leven bevind”, reflecteert Trum op zijn teksten. “Tussen je twintigste en dertigste is er geen enkele vorm van zekerheid en kun je eigenlijk alle kanten op. Ik denk dat iedereen van mijn leeftijd af en toe door dreigt te draaien vanwege dat frustrerende idee.”

Wie Trum soms gadeslaat op het podium, vreest wellicht dat het voor zijn geestelijke gezondheid al te laat is. “Mensen denken misschien dat ik compleet geschift ben. Dat mag, maakt me verder niet uit. Ik leef me op dat moment gewoon zo in mijn teksten in dat dat kan zorgen voor onverwachte impulsen. Het is voor mij een vorm van verwerking.” Kleine dingetjes voegen zich, zoals Trum op recente single Stuck bezingt, samen tot één beklemmende brok kopzorgen. “Andere mensen gaan hardlopen om die kwijt te raken, ik móet optreden. Anders trek ik het niet meer.”

Mexican Surf speelt op zaterdag 14 april een TDI Presents-show in het Dordrechtse Bibelot met ook The Mighty Breaks en MILLENNIALS. Meer showdata zijn hier te vinden.


 

Leden kunnen met vrijkaarten naar deze show, dus kom met ons feesten in Dordrecht, stuur een mailtje naar ricardo@thedailyindie.nl en kom zaterdag 14 april met je vrienden en vriendinnen naar Bibelot! Nog geen lid? Word het hier voor een tientje per jaar!

WEBSITE BIBELOT | FACEBOOK-EVENT | WORD LID VAN THE DAILY INDIE