New Music

Het geëngageerde gesproken woord van The Irrational Library swingt als een malle op funky rocksong Fake News


4 juli 2017

Joshua Baumgarten, ofwel Mr. Weird Beard,  is iemand die maatschappelijke betrokkenheid ventileert met kritisch gesproken woord en poëzie. Op debuutsingle Fake News doet hij dat op een swingende combi van saxofoon met een groovende ritmesectie. Op de muziek van zijn nieuwe band The Irrational Library spreekt Baumgarten in dit protestlied over de ‘verrijking’ van het hedendaagse nieuws met alternatieve waarheden.  

Op de Mr. Weird Beard-manier komen zaken aan bod als het pensioen van Hillary Clinton, de shampoo van Geert Wilders en het ontstaan van aliens op Pluto. De uit New York afkomstige Baumgarten runt in Haarlem al ruim tien jaar The Irrational Library: een smeltkroes waarin een knotsgezellige winkel met tweedehandsspulletjes, vintage, poëzie en muzikale evenementen bij elkaar komen. Vanuit die winkel leest Baumgarten op zijn YouTube-kanaal regelmatig een stukje voor uit de boeken die hij verkoopt, terwijl op de achtergrond een flinke dot desertrock te horen is. Twee jaar geleden bracht hij vanuit The Irrational Library Press de poëziebundel The Poetry of Modern Urban Hope uit.

En sinds kort heeft hij een rockband onder die noemer om zich heen, waarvan we in het najaar debuutplaat Now, That We Still Can mogen verwachten. Tegelijkertijd met Popronde en dat is geen toeval, want The Irrational Library is geselecteerd voor het festival!