TDI Tipt

Fuzz Club Eindhoven trilt uit elkaar van denderende, tuffende en blazende psych-acts (24 & 25 augustus, Effenaar)


27 juli 2018

Fuzz Club
Vrijdag 24 augustus & zaterdag 25 augustus
Effenaar Eindhoven

 

Het is eigenlijk niet normaal hoeveel moddervette psychedelische acts Fuzz Club in samenwerking met Effenaar heeft geboekt voor hun nieuw opgerichte festival. Het Londense platenlabel neemt de Eindhovense popzaal eind augustus compleet over voor een tweedaags festival waar alle uitersten van gitaarmuziek aan bod komen. Wij duiken samen met jou in de sidderende programmering. 

Want dat gaat een heet en spannend weekendje worden in Eindhoven, om maar een aantal namen te noemen: A Place To Bury Strangers, Holy Wave, Ron Gallo, Ulrika Spacek, Desert Mountain Tribe, The Black Angels, Spectrum, The Cult Of Dom Keller, The Limiñanas, The Underground Youth, The Wands, Medicine Boy, 10 000 Russos en Gnod.

Zo is dit een buitengewoon mooie nakomeling van het Eindhoven Psych Lab, want de oprichters daarvan zijn uiteraard betrokken bij dit nieuwe festival. Nu gaan we over naar de tips: we hebben de laatste tijd door het hele programma zitten spitten om de mooiste aanraders te verzamelen. Je leest ze allemaal hieronder!


 

Foto: Jancy Buffington

New Candys
Zaterdag 25 augustus
Als je een beetje gaat zoeken naar deze band, kom je er al snel achter dat New Candys alweer een tijdje bezig is. In 2008 kwam deze Venetiaanse band samen als liefhebbers van The Velvet Underground en Syd Barrett. Na een paar jaar schrijven en spelen, verscheen in 2012 debuutalbum Stars Reach The Abyss, dat zo goed werd ontvangen dat het later nog ge-reissued is. Drie jaar verscheen New Candys As Medicine (2015), om uiteindelijk uit bij te komen bij het kleurrijke en broeierige album Bleeding Magenta, dat bol staat van krautrock, romige fuzz, roze noise en in reverb verzuipende zanglijnen.

 

“New Candys sound like something between The Stooges and The Jesus And Mary Chain. Super wild and super cool.” Primal Scream’s Simone Marie Butler, 2017

 

De band kwam een paar jaar geleden op de radar van Fuzz Club, toen het label de band op het derde deel van The Reverb Conspiracy zette in 2015, de compilatie-reeks waar alles wat ‘psychedelisch’ en ‘relevant’ op wordt verzameld door Fuzz Club en The Reverberation Appreciation Society. Ondertussen speelde de band met onder meer The Warlocks, Crystal Stilts, Slowdive, Savages en op festivals als het befaamde Liverpool Psych Fest. Alleen kan de band het ook prima af, New Candys dendert zonder probleem over je heen de 25ste van augustus. Check hieronder zeker de KEXP-sessie van de band, want die klinkt als een fuckin’ klok!


 

Foto: Per Bergmann

Tales Of Murder And Dust
Vrijdag 24 augustus
Hoppakee, door met de volgende knaller op de vrijdag van Fuzz Club Eindhoven: Tales Of Murder And Dust. De Deense noise-postrockers lopen ook alweer een paar jaartjes mee, maar klinken altijd net zo fris alsof de band net is opgericht. De albums van deze droney acidrockers openen zich langzaam als een waterige oase in de woestijn vol sissende oosterse instrumenten en trillende vocalen.

 

“This record really should come with a disclaimer something like: ‘caution, may cause hallucinations, paranoia, dark thoughts and can be dangerous to your health and those around you”, Sound of Aarhus.

 

De mysterieuze band heeft er behoorlijk veel zin in, want op social media telt de band al maanden af naar de show. Dat wordt ongetwijfeld en gig waar je als bezoeker langzaam meer zeker in opgezogen gaat worden. Langgerekte nummers vol op- en afbouw, grootse climaxen en bergen aan zinderende reverb en huiverende Swans-invloeden. Darkwave in optima forma de 24ste!


 

Foto: Antonio Curcetti

The Oscillation
Zaterdag 25 augustus
We gaan dieper en dieper het festival in en we stuitten tot ons geluk ook op The Oscillation. De band die we in 2013 ontdekten met het waanzinnige nummer All You Want To Be van het album From Tomorrow. We besloten direct de band te contacten en frontman Demian Castellanos te interviewen, waarin hij aan ons vertelde:  “Ik zou kunnen zeggen dat onze muziek klinkt als een mix tussen de vroege Pink Floyd en Spacemen 3, maar dat is eigenlijk niet zo. Het is moeilijk om uit te leggen. Ieder nummer is als een denkbeeldige plek waar je heen kunt gaan. Niet filmisch. Het is geen film, maar een soort atmosfeer waar je jezelf in kunt verplaatsen en die je op je eigen manier kunt interpreteren”.

 

“The band is so committed to the chugging rhythm and vapor-trail guitar detonations that who they sound like is much less important than how hypnotic they sound”, Pitchfork.

 

Sinds 2006 heeft de band een hele rits fascinerende albums uitgebracht die alle kanten uitschieten, maar altijd volzitten met duistere, griezelige en dreigende gitaren. Dat is eveneens goed te horen op het nieuwe en post-apocalyptische werk U.E.F. waarmee een nieuwe hoofdstuk aan het The Oscillations-canon werd toegevoegd begin dit jaar. In eerste instantie dachten we: ‘ah, de band heeft twee nieuwe singles uitgebracht’, tot je ziet dat beide nummers ruim 22 minuten doorgalmen als een soort audio-film. Of zoals we eerder schreven: “Een draaikolk vol nerveuze riffs en repetitieve partijen die je rond blijven slingeren. Het is verwoestende muziek, maar op een kalme en prettige manier.”


 

NONN
Vrijdag 24 augustus
Een lekker fris bandje op de vrijdag tref je aan in NONN. Het muzikale project van Christian Eldefors die zich begeeft in de bliksems hete psychscene van Zweden. Dit jaar is de band nog met de vrienden van Dead Vibrations (spelen ook op de vrijdag van Fuzz Club) op tour geweest en heeft alle Soft Moon- en Joy Division-liefhebbers onderweg een groot plezier gedaan met de songs van de band zijn debuutalbum die vorig jaar verscheen.

 

“There is a beautiful simplicity to this album, from the one syllable track names to the minimalistic use of instrumentation”, Backseat Mafia.

 

De zilverige coldwave-sound van de band voelt als een punt stikstof tegen je huid. De bleke en ijzige omgeving in Noord-Zweden heeft dan ook een grote invloed gehad op het ontstaan van het NONN-geluid. Voor wie nog wat meer wilt weten: check ook zeker de documentaire die Fuzz Club vorig jaar maakte over de Zweden.


 

Dead Rabbits
Zaterdag 25 augustus
De zaterdag is al goed gevuld met acts als The Black Angels, The Limiñanas, The Underground Youth, Gnod en RMFTM, maar wij willen bij dezen nog even wat dieper duiken in Dead Rabbits, de band uit Southampton heeft inmiddels alweer een handvol albums bij elkaar geschreven en sinds de release van The Ticket That Exploded in 2013 een van de vaandeldragers van de hedendaagse psychscene.

 

“From the first strike of the ethereal chords you gripped by the lapels and dragged into the underbelly of Dead Rabbits. This psych onslaught continues, it’s a swirling wall of sound that is pulsating in relentless energy”, Clunk Magazine. 

 

De Fuzz Club-band bracht in 2016 het laatste werk uit in de vorm van Everything Is A Lie en speelde een paar jaar geleden nog op Eindhoven Psych Lab. Eind augustus kun je die magische shoegaze opnieuw live aanschouwen, waar de band een bak onheilspellende synths open zal trekken met een partij modderige baslijnen en vaal gewassen gitaarriffs die je in een moeras van psychedelica zullen zuigen.


 

Medicine Boy
Zaterdag 25 augustus
Nou, omdat je het zo lief vraagt: nog eentje dan! We kunnen de hele programmering wel tippen, want elke band is interessant: maar deze is ook wel écht de moeite waard, hoor. Medicine Boy uit Zuid-Afrika (net verhuisd naar Berlijn overigens) bestaat uit Lucy Kruger en Andre Leo, die eind 2013 besloten om alle bands waar het tweetal inspeelde achter zich te laten en samen verder te gaan. Een verdomd goede beslissing als je het ons vraagt, wij waren dan ook direct fan toen de twee aanklopten bij ons in 2016 met de vraag of de song E.V.I.L. in première wilden brengen van het dreamnoise-duo zijn eerste album Kinda Like Electricity.

 

“Time and time again, Andre and Lucy have reinvented the musical efforts of their roots without losing the soul that encompasses their musicality. Medicine Boy stands as one of the greatest bands South Africa has to offer”, The Fuss. 

 

Onlangs bracht de band nieuw werk uit in de vorm van Water Girl vol dromerige fuzz en een heerlijk voorproefje van een nieuw album dat later dit jaar verschijnt. Twee van de band zijn inspiratoren zijn Spiritualized en Nick Cave en die haast mythische duisternis van die twee komt dan ook sterk naar voren in Medicine Boy. Sombere en openhartige vocalen met een sprankje licht aan het eind van elke zin en een draaikolk aan synths en duivelse gitaarmuren. Maar welke voorbeelden ze ook hebben, de sound die de twee hebben ontwikkeld is helemaal eigen en waanzinnig vet. Go-go Medicine Boy!


 

WEBSITE FUZZ CLUB | FACEBOOK-EVENT | TICKETS