Naked Song Festival

| apr 14

| Muziekgebouw Eindhoven

Naked Song Festival
Zaterdag 14 april
Muziekgebouw Eindhoven

 

Nog iets meer dan twee weekjes en dan trekt een stoet aan fijnbesnaarde muzikanten richting Eindhoven. De line-up van Naked Song is dit jaar om over naar huis te schrijven – wij houden het voor nu op onze website. Zo zijn onder meer Tamino, Lisa Hannigan, Pitou, Tom McRae, Chelou, Fil Bo Riva en Christof van der Ven uitgenodigd op 14 april. 

In het Muziekgebouw Eindhoven gaan we terug naar de basis met beeldschone (f)luisterliedjes. Een intiem en smaakmakend festival waar verhalen worden verteld in al zijn naaktheid. Akoestische sessies van bekende artiesten tot en met onbekende pracht van singersongwriter-pareltjes die pas net uit de modder zijn getrokken; ze zitten er allemaal weer bij.

Om je vast een idee te geven, lichten we een aantal van onze favoriete artiesten uit voor je. Neem ze lekker rustig door en vergeet niet de Spotify-playlist van het festival te beluisteren!

Fil Bo Riva
We beginnen met de half-Italiaanse Fil Bo Riva die zijn dagen spendeert in Rome, Dublin en Berlijn. Wat direct opvalt: fans van de Vlaamse sound (lees Balthazar, Faces on TV) gaan dit helemaal te gek vinden. Diezelfde whiskeybruine sound, de rauwe stem en veelvoud aan instrumenten die elkaar vlekkeloos afwisselen. Sinds het uitbrengen van zijn eerste EP If You’re Right, It’s Alright in 2016, is FIL BO RIVA zo ongeveer continu op tour geweest, maar wist in de tussentijd toch nog een debuutalbum op te nemen dat later dit jaar verschijnt.

Een voorproefje daarvan kregen we met Head Sonata (Love Control) en dat klinkt toch wel even wat anders dan het eerdere werk. Het intensieve bandleven heeft gezorgd voor een beter uitgewerkte sound, diepere lagen, meer dynamiek en een nummer dat alle kanten uitschiet, maar toch knap bij elkaar wordt gehouden. In Duitsland verkoopt de band er inmiddels allerlei zalen mee uit, vorig jaar speelde de band nog op Best Kept Secret en eind 2017 ging de band nog meer op tour met Milky Chance. Reken maar dat dat een show wordt om je vingers bij af te likken.

 

Pitou
Ja, om folkpopper Pitou kunnen we toch echt niet heen deze editie van Naked Song. Wat een pracht, wat een glorie. De wereld wordt een stukje mooier door dit soort fabelachtige muzikanten. De Amsterdamse zingt al een aantal jaartjes, wat in 2016 resulteerde in een zelfgetitelde EP en vorig jaar nog de single Problems. In de geest van Julia Holter en Aldous Harding, hangt er over alles wat ze doet een mysterieuze gloed, die ze bezweert met haar eigenzinnige stem.

Vorig jaar hadden we nog het genoeg om Pitou Nicolaes voor onze eigen camera’s te krijgen, wat een wegzwijmelende sessie is geworden. We kennen haar al wat langer, zo maakte ze voor ons een reportage van haar tour in Schotland en onlangs schreven we over haar show op Grasnapolsky: “Ze is net uit een dagenlang ziektebed gekropen en kucht haar nummers aan elkaar, maar ondanks dat haar zang naar eigen zeggen ‘iets meer Tom Waits is dan ik wilde’, zingt ze de sterren aan de hemel. De lucht die boven de Veluwe achter haar prijkt, kleurt mee met het optreden. Haar troosteloze emoties die ze in de zaal injecteert, reflecteert zich in de hemel en kruipt richting de nacht.”

 

Tom McRae
Ook om Tom kunnen we niet heen deze editie en dat willen we ook absoluut niet. Geen haar op ons hoofd die de live-uitvoering wil missen van Ah, The World! Oh, The World!, zijn laatste album dat vorig jaar verscheen. Tussen zijn zelfgetitelde debuut uit 2000 en dat album heeft Tom aan een rijk muzikale oeuvre gebouwd. Warme, intelligente nummers die soms met de heilige Nick Drake worden vergeleken, en dat wordt niet zomaar gezegd. Niet voor niks is zijn muziek in het verleden genomineerd voor de Mercury Prize en een Grammy.

In 2010 zei hij nog tegen FaceCulture: “Ik luister niet graag naar gecontroleerde, krachtige, niet-kwetsbare muziek. Ik hou van liedjes met een afgrond. Waar je als luisteraar in kunt vallen.” Dat is ‘m gelukt. De Engelse singer-songwriter zijn laatste plaat is sober, ingetogen en radeloos klinkend album. Het schittert van hartverscheurende schoonheid en poëtische ellende.

 

Sam Lee
Dit is misschien wel een van de meest inventieve artiesten die op 14 april het Muziekgebouw in Eindhoven aandoet. Sam Lee maakt Engelse folk, alleen dan compleet anders. Dat is opgevallen, want zijn debuutalbum Ground Of Its Own werd genomineerd voor een Mercury Prize. Om een idee te geven, die plaat werd gemixed door de engineer die ook met Nick Drake heeft gewerkt. Sam Lee zijn muziek heeft iets geks, het is ontstaan uit eeuwenoude traditionals, maar heeft iets heel nieuws tegelijkertijd. Zelf heeft hij ook iets Victoriaans, wat hem een rol in Peaky Blinders opleverde.

Daarnaast is hij ook nog eens een wilderness survival expert en heeft hij een speciale band met nachtegalen en maakt hij ook liedjes met deze vogels. Zo organiseerde hij in Engeland speciale openluchtconcerten/boswandelingen waarin de muzikant werd begeleid door zijn kleine, tsjilpende vriendjes. Deze experience neemt hij mee naar de Lichtstad en wel via een live audiofeed van nachtegalen uit het bos, vastgelegd door een ornitholoog (beoefenaar van vogelkunde) uit het Sam Lee-team. Ja, Sam is een man van vele talenten.

 

Christof van der Ven
Hij stond dit jaar al Noorderslag, speelde als support van Bon Iver in Londen(!) en komt 14 april naar Eindhoven om zijn gloednieuwe debuutalbum te spelen dat slecht één dag eerder verschijnt. Na de EP’s Love Glory en Montreal borrelt de naam van Christof van der Ven al een tijdje, maar nu is het ‘m echt menens. Luister hieronder maar eens naar de titeltrack van dat album en je snapt wat we bedoelen.

De in Brabant geboren muzikant verhuisde een aantal jaren geleden naar Ierland, ontwikkelde zich als muzikant en vertrok vervolgens naar Londen. Daar kreeg hij de kans om als supportact van onder meer The Boxer Rebellion en Bear’s Den te touren, waarna hij vervolgens als tourlid werd gevraagd voor Bear’s Den. Dat opende behoorlijk wat deuren, want zo stond Van der Ven ineens op festivals als Glastonbury, Pinkpop, Rock Werchter en tourde ondertussen hele continenten af.

 

Chelou
Nog een bonustip, omdat we het niet konden laten: Chelou. Check hieronder het folktronische Halfway To Nowhere in de lijn van Bon Iver en Ry X, en dan hoeven we je zeer zeker niet uit te leggen waarom dit zo ontzettend mooi is.

 


 

Volledige line up Naked Song 2018: Lisa Hannigan & The Colorist Orchestra / Tamino / Ad van Meurs tribute / Tom McRae / Sam Lee – Singing With Nightingales / Chelou / Fil Bo Riva / Christof van der Ven / Pitou / Jono McCleery / Session Americana / Sheesham, Lotus and ‘Son / Wink Burcham / David Henry / Woody The Human Jukebox

WEBSITE NAKED SONG | FACEBOOK-EVENT | TICKETS

Wanneer: Zaterdag 14 april in Muziekgebouw Eindhoven
Aanvang: 16:00 uur
Entree: € 39 / CJP: € 34, exclusief € 1,50 servicekosten per ticket