Nieuws

WINNEN! De roman Het tegenovergestelde van een mens van Lieke Marsman


15 juli 2017

The Daily Indie x Atlas Contact
Boek van de Maand

Ja ja, bij The Daily Indie doen we ook nog weleens wat anders dan muziek luisteren. Zo zijn we haast net zo verzot op boeken als op platen. Daarom zaten wij eens te denken: hoe kunnen we nou eens wat mooie boeken onder de aandacht brengen bij onze volgers? De oplossing hebben we gevonden!

We hebben onze krachten gebundeld met Atlas Contact – de uitgever van onder meer Adriaan van Dis, Geert Mak, Hanna Bervoets, Ellen Deckwitz, Joris Luyendijk, Haro Kraak, Niña Weijers, Jerry Hormone, Haruki Murakami en Dimitri Verhulst – en een maandelijkse actie verzonnen. Zo ontvangen de eerste twee nieuwe leden van The Daily Indie namelijk het The Daily Indie x Atlas Contact Boek van de Maand!

Het tegenovergestelde van een mens
We beginnen deze fijne serie met Lieke Marsman haar debuutroman Het tegenovergestelde van een mens. Een ideeënroman over de dreigende ondergang van de wereld. Experimenteel en eigenzinnig; een boek over onzekerheid, klimaat, liefde, hoop, taal, seksualiteit en angst. In 176 pagina’s neemt ze je in korte hoofdstukken mee naar een wereld waar alles net even anders is dan je denkt. De roman vertelt het verhaal van Ida, over haar jeugd en de tijd na haar studie klimaatwetenschappen, waarbij ze in een after studie-dip valt en besluit naar Italië te gaan om mee te werken aan een belangrijk klimaatproject.

In vele beschouwingen zet Marsman een wirwar aan thema’s uiteen of zoals Tzum omschreef: “Het tegenovergestelde van een mens is een roman die existentiële vraagstukken loepzuiver uiteenrafelt. Niet alleen over het klimaat. Het engagement betreft vooral de mens, de mens als ademend wezen tussen andere, steeds vaker naar lucht happende schepsels en natuurfenomenen. Waar, vraagt Marsman, ligt het zwaartepunt? Bij de hemellichamen, of bij de mens? In dat wat wij het klimaat noemen, zegt niets of niemand wat terug, en de mens is onbeduidend in de spiegel die de natuur ons voorhoudt. Wij doen er niet toe: ‘Zelfs de hemel is leeg.’ Hoe ervaart een mens deze leegte, die we ook tegenkomen in de liefde, de taal, in al onze pogingen betekenis toe te kennen aan het zijn?” Kortom: een heerlijk boek voor in je roadtripkoffer deze zomer.

 

 

Lieke Marsman
Lieke Marsman (1990) is filosoof, dichter en een van de meest gelezen auteurs van deze tijd. Met optredens op Lowlands, gedichten plus essays in De Gids, Vrij Nederland, Tirade en onderscheidingen als de C. Budding’-Prijs in 2011, is Marsman een woordkunstenares die bij de top van een nieuwe generatie schrijvers hoort. Absoluut eentje om rekening mee te houden.

Lid worden is lezen!
Het boek op de mat horen ploffen van de week? Daar hoef je niet eens zo veel voor te doen, want je kunt eenvoudig meedoen met onze actie. Als je lid wordt van The Daily Indie, dan geniet je namelijk niet alleen van onze ledenvoordelen, maar dus ook van Lieke Marsmans nieuwe boek. Word dus lid en stuur er direct even een mailtje achteraan naar ricardo@thedailyindie.nl om het te bevestigen. Dan gaan we het voor je regelen.

 

 

Lieke Marsman | foto Lenny Oosterwijk