Feature

Weet wat je support dit wereldkampioenschap: indie van over de hele wereld bij The Daily Indie WK-playlist


23 juni 2018

Wij als muziekliefhebbers hebben normaal gesproken niet zoveel te melden bij het WK voetbal, zeker niet als het Nederlands elftal thuis blijft. Wat we wel goed kunnen is goede alternatieve muziek overal vandaan plukken. Omdat je dit toernooi misschien wel voor een ander land dan Nederland zal juichen, moet je de cultuur van dat land wel een beetje kennen. That’s where we come in. Tijdens dit WK zullen we je muzikaal voorstellen aan het WK-land waar jij misschien wel voor wil juichen door je de beste muziek uit alle deelnemende landen te laten horen. Met onze playlist kom je ook als niet-voetballiefhebber dit toernooi wel door zonder je te vervelen! 

Vormgeving Booy Snoeren

EGYPTE: Nadah El Shazly- Palmyra (Ricardo)
Ik zat eens even na te denken: ja, welke artiest ken ik uit Egypte? Na wat dralen dacht ik ineens aan een interview van ons met Nadah El Shazly uit april dit jaar. De muzikante die we vorig jaar leerden kennen via Le Guess Who? waar ze geprogrammeerd stond. Na het gesprek met veel plezier te hebben gelezen, haar album Ahwar achteraf flink veel te draaien, zag ik haar een paar weken geleden in Italië aan het strand spelen met haar band tijdens Beaches Brew. Een betoverende show waar de zilte zeewind zo nu en dan nog meer exotische invloeden doorheen blies.

SENEGAL: Baaba Maal – Fulani Rock (Mick)
Deze Senegalees heeft al zoveel op zijn conto genomen in zijn leven dat je je afvraagt wat hij nog meer zou kunnen willen. Een wereldkampioenschap voor Senegal zal hij vast niet afslaan. Op moment van schrijven staat het West-Afrikaanse land 2-0 voor tegen Polen, dus wie weet. Baaba Maal is waarschijnlijk de één na bekendste Senegalese muzikant. Hij heeft in de jaren negentig samengewerkt met Brian Eno, en hij droeg bij aan de soundtrack voor de game Far Cry 2. Het nummer Fulani Rock komt van zijn laatste album The Traveller. Op de special edition staan remixes van Henrik Schwarz en DJ Spoko die ook zeer de moeite waard zijn.

POLEN: Leski – Pocisk (Bram)
Het lijkt bijna alsof Mathias Janmaat van Bombay sinds het stoppen van die band in 2016 zijn tijd heeft gestoken in een cursus Pools, zo erg lijkt de stem van Paweł Leszoski van de Poolse indierockband Leski op de zijne. Het pas uitgekomen album Miłość.Strona B staat bol van broeierige gitaarlijntjes die de koude winters in het land gauw doen vergeten en toont een verrassend werelds geluid. Het zal mij benieuwen of Robert Lewandowski en co net zo’n verrassend en fris spel op de grasmat kunnen neerzetten als Leski op plaat krijgt.

URUGUAY: La Vela Puerca – La Nube (Mick)
Misschien een beetje flauw om van het land waar ze het eerst écht wiet gedoogden een ska-band te nemen, maar La Vela Puerca is nu eenmaal een van de grootste acts uit Uruguay. Ook in buurland Argentinië is de band trouwens populair. Het nummer La Nube (vertaald: de wolk) komt van het zeer recente Destilar. Als de band tourt staan er wel tien leden op het podium, en soms doet dat je afvragen waarom. De muziek is niet onderscheidend, maar wel leuk. Typisch ska, dus. Met zeven albums achter zijn naam heb je als (nieuwe) fan in ieder geval genoeg om je tanden in te zetten. Snap je?

IRAN: Sote – Flux of Sorrow (Bram)
Ata Ebtekar is geboren in Hamburg, is opgegroeid in Iran en heeft nog even gestudeerd in San Francisco. Toch heeft hij Iraans bloed door zijn aderen stromen en is hier alweer lang woonachtig, daarom zal hij dit WK dan ook juichen voor De Perzische Leeuwen. De wereldreis van Ebtekar zorgt ervoor dat hij alle muzikale smaken heeft kunnen proeven: van Duitse techno tot de Perzische sitar. Al deze invloeden hoor je terug in zijn electro-akoestische muziek die voelt als een wereldreis op zich maar zijn basis vindt in Teheran, waar Sote de vaandeldrager van vooruitstrevende muziek is.

PERU: Los Outsaiders – Niña (Robin)
De Peruaanse hoofdstad Lima is met zeven miljoen inwoners ‘s lands epicentrum van moderne cultuur en kent een levendige bandscene. Een van de meest succesvolle acts van de afgelopen jaren is Los Outsaiders, die vorig jaar nog op SXSW speelden. Als deze track je trouwens doet denken aan The Strokes, heb je het goed gehoord. De debuutplaat van de band uit 2013 werd geproduceerd door Gordon Raphael, die ook The Modern Age, Is This It en Room On Fire voor de New Yorkse band produceerde. Los Outsaiders haalde Raphael via Facebook over om samen te werken, waarna de plaat in een week werd opgenomen. Sindsdien bracht Los Outsaiders nog twee albums uit, de laatste begin dit jaar.

ZUID-KOREA: Yaeji – Raingurl (Bram)
Nog niet klaar met de zon? Dan moet je Raingurl van Yaeji voorlopig nog even niet in je playlist gooien. De toch vrij eentonige en ijzige housetrack blijft dankzij Yaeji’s fluisterzang eeuwig in je hoofd hangen en zal je over het strand laten paraderen terwijl je smeekt om regen. De Koreaans-Amerikaanse Kathy Yaeji Lee laat alle cool kids over de hele wereld zonder schuldbesef regendansen in de club. Als Raingurl ook gedraaid wordt in de kleedkamers dit WK moeten we er op hopen dat Zuid-Korea zoveel mogelijk in overdekte stadions speelt.


Tracklist:

Rusland
Motorama – Deep
Kedr Livanskiy – Razrushitelniy Krug

Uruguay
La Vela Puerca – La Nube
Juan Wauters – Todo Término

Egypte
Nadah El-Shazly – Palmyra
Alif – Saware

Saoedi-Arabië
Tamtam – Blue
Omar Bassaad – Ride The Wave

Iran
Mahdyar – New Bloom
Sote – Flux of Sorrow

Spanje
Gizmo Varillas – Losing You
El Último Vecino – Tu Casa Nueva

Portugal
Jibóia – Dvapara Yuga
Ganso – Conversas Repetidas

Marokko
SomaDima – Ronaldo
Tamer Abu Ghazaleh – Nefsif Akli

Frankrijk
Her – On & On
Christine & The Queens – Damn, Dis-moi

Australië
Pond – Giant Tortoise
Loose Tooth – Sherry

Peru
Los Outsaiders – Niña
Laikamori – Masken

Denemarken
Iceage – Pain Killer
Pardans – Let Darkness Decend

Argentinië
Malena Zavala – Should I Try
El Zar – Lo Que Fuimos

IJsland
Sigur Rós – Brennisteinn
Kiasmos – Blurred

Kroatië
Zen – Sonicna Taktika
F5 – Remember November

Nigeria
Tony Allen ft Damon Albarn – Go Back
Las Luces Primeras – Alfa Dorada

Brazilië
Tom Ze – Ma
Clarice Falcao – Oitavo Andar

Zwitserland
Klaus Johann Grobe – Liebe Am Strand
Kadebostany – Save Me

Costa Rica
Mishcatt – Another Dimension
Patterns – Sunny Days

Servië
Repetitor – Suzeni Snovi
Bojana Vunturišević – Nocni Program

Duitsland
Roosevelt – Colours
Drangsal – Turmbau zu Babel

Mexico
CLUBZ – Afrika
Plastiina Mosh – Peligroso Pop

Zweden
Dungen – Sista Festen
Hater – Cry Later

Zuid-Korea
Say Sue Me – Old Town
Yaeji – Raingurl

België
Balthazar – Blood Like Wine
Soulwax – Do You Want To Get Into Trouble?

Panama
Pepe Bahia – Ave Espacial
Los Guayas – Comejen

Tunesië
Souad Massi – Raoui
Redstar Radi – Letter to my son

Engeland
Insecure Men – I Don’t Wanna Dance (with My Baby)
Sleaford Mods – Tied Up in Nottz

Polen
Król – Całą Ciszę / Pokój Nocny
Leski – Pocisk

Senegal
Baaba Maal – Fulani Rock
Cheickh Lô – Sante Yalla

Colombia
Abelardo Carbono y su Grupo – La Pina Madura
YOPO – Achiote

Japan
Ogre You Asshole – バランス
Never Young Beach – Akurai Mirai