Feature

Wat de kleurrijke bandavond Indie In Town net even anders maakt dan de andere


31 augustus 2017

Indie In Town VI
Donderdag 7 september

 

Dikke kans dat je de avondjes van Indie In Town al in het vizier hebt. Met een piekfijne artiestenkeuze, een strakke en herkenbare vormgeving plus een hoop uitverkochte avonden kun je er haast niet meer omheen. Wij waren wel nieuwsgierig naar de drijfveren van deze frisse en eigentijdse bandavond en besloten de oprichters eens wat vragen te stellen. 

Broers Jelle en Thom Schotanus zijn de aanstichters van deze evenementen, waarmee ze in februari vorig jaar van start zijn gegaan. Op donderdag 7 september staat alweer de zesde editie op het programma met The Howlin’, Poncho, Martijn Roggeveen en DJ Young Wolf. Eerdere edities speelden onder meer Dakota, Frank Valenza, Bungalow, Stillwave, Batobe, Jagd en Palmsy.

Kunnen jullie eens even wat meer vertellen over de totstandkoming van Indie In Town?
“Het idee voor de avond ontstond toen ik (Jelle, red.) begon met programmeren bij het poppodium De Bakkerij. Destijds woonden we in het kleine dorp Castricum. Ik kwam tot de conclusie dat er veel geboekt werd wat de programmeurs zelf leuk vonden. Er speelden vooral metal, ska en punkbands en de avonden liepen niet heel goed. Ik wilde een meer toegankelijke avond bieden en zag dat indie op het moment goed werkte.”

“Na de eerste editie, waar vooral veel vrienden en vrienden van vrienden kwamen, begon mijn tweelingbroer Thom met het helpen bij de communicatie en promotie van het evenement. De tweede editie, met PALMSY, Jagd en Animal Antics, was overvol en we besloten te verhuizen naar de Sugarfactory in Amsterdam, een locatie met meer mogelijkheden. Vanaf de derde editie in de kleine zaal van de Sugarfactory zijn we echt gaan werken aan een breder concept. We willen indie-acts de kans geven meer van zichzelf te laten zien en begonnen met het schieten van introductievideo’s. Daarnaast werken we aan een betere beleving en begonnen we met denken aan elementen die de avond tot een geheel konden maken, zoals kunstexposities en een nu vaste DJ, Young Wolf, een lopende indie-encyclopedie.”

Thom en Jelle Schotanus

Wat is de filosofie achter de bandavond?
“Beiden geloven we er in dat indie het populaire genre van onze generatie is. Zoals in de jaren zeventig de hardrock en de jaren negentig de grunge de rockmuziek domineerden, denken we nu dat indie voorop staat. Omdat de indiescene hot is, willen we een plek creëren waar de ‘spirit’ achter het genre het best tot zijn recht komt. We willen dat Indie In Town een onderdompeling wordt, een echte beleving en een plek waar creatievelingen samen kunnen komen om te genieten van een toffe avond. Bij Indie In Town kun je meer doen dan alleen nieuwe acts checken. We boeken een kunstexpositie van een opkomende kunstenaar en zijn momenteel ook bezig met een concept om jonge filmmakers een platform te geven waar we korte films in première laten gaan via Indie In Town.”

Er zijn natuurlijk meer bandavonden, wat willen jullie anders doen? 
“We werken aan de algemene beleving van een avond. We pakken het thema, in dit geval indie en proberen dit via boekingen en visuele elementen te versterken op de avond zelf. Daarnaast bouwen we een relatie op met de muzikanten die verder gaat dan de avond alleen. Van tevoren introduceren we de act aan het publiek en na het evenement proberen we de acts een stapje verder te helpen”

 

“Veel bandavonden steken hetzelfde in elkaar; je komt binnen -> bestelt een pilsje -> band1 -> spotifylijstje -> band2 -> spotifylijstje -> band3 -> einde. Best leuk, maar het kan veel toffer”

 

Vinden jullie dat er te weinig plek is voor opkomende indie-acts?
“We vinden niet dat er te weinig plek is voor opkomende indie-acts, er zijn genoeg bandavonden voor beginnende acts. Wel vinden we dat er meer uit deze avonden gehaald kan worden. Veel bandavonden steken hetzelfde in elkaar; je komt binnen -> bestelt een pilsje -> band1 -> spotifylijstje -> band2 -> spotifylijstje -> band3 -> einde. Best leuk, maar het kan veel toffer. We proberen altijd zo veel mogelijk verschillende elementen neer te zetten om de bezoeker te entertainen. Ook merken we dat er veel meer uit de relatie van de band en de programmeur gehaald kan worden. Op een avond waar beginnende bands spelen zien de bands en de boeker elkaar meestal voor de eerste keer. Naast promotiedoeleinden hebben de video’s die we maken dus ook het doel om de bands die we boeken persoonlijk te leren kennen. Zo krijgt een band een gezicht en wordt Indie In Town niet weer een ‘gewone gig’ voor een band, maar het optreden dat Thom en Jelle organiseren. Een band voelt zich na een kennismaking veel meer op zijn gemak op de avond zelf.”

Hoe is het gesteld met de Nederlandse indiescene volgens jullie?
“Op het moment heel goed, daarom willen wij er ook graag een deel van uitmaken! Er zijn veel goede indiebands en er zijn veel gave evenementen en initiatieven die ervoor zorgen dat mensen veel acts kunnen zien. De laatste jaren is het met Spotify en blogs simpeler geworden om nieuwe dingen op te pikken en daardoor is het voor de bands ook veel makkelijker om zelf je muziek aan de man te brengen.”

Welke Nederlandse bands pakken het in jullie ogen goed aan op ’t moment? Wie is lekker bezig en waarom?
“Klangstof is op het moment een van de interessantste bands van Nederlandse bodem. Binnen de korte periode dat de band bestaat, speelde hij op Coachella en Lowlands, dat is bizar. Twee jaar terug zag je Klangstof nog in de kleine zaal van de Sugarfactory. De plaat is ook gewoon fantastisch. Canshaker Pi is een band die wij ook heel tof vinden, de band breekt iedere tent volledig af met zijn rauwe en catchy songs. Je merkt tijdens de optredens ook dat de jongens veel humor inzetten in de shows.”

 

“Ons doel is om over een paar jaar meerdere Indie in Town-acts op Lowlands en Best Kept Secret te zien

 

“Jagd is een band die we persoonlijk goed kennen en het naar onze mening goed doet. Het is in de muziekindustrie erg belangrijk dat mensen je mogen en dat mensen het leuk vinden om met je te werken. Dat doet deze band erg goed. Vanaf de eerste keer dat we de band hebben ontmoet (tweede editie van Indie in Town, mei 2016) waren de leden super enthousiast en leuk om mee te praten. Daarnaast hebben ze een gigantische drive om het te maken in de muziek en geven de indiepunkers 110% live.”

Waar letten jullie op bij de artiestenkeuze?
“Ons doel is om over een paar jaar meerdere Indie in Town-acts op Lowlands en Best Kept Secret te zien. We boeken beginnende bands met veel potentie. We vinden het heel belangrijk dat we een toekomst zien in de band. Misschien is een act op het moment van de boeking nog niet bekend, heeft hij wel veel potentie om door te breken. Daarnaast zorgen we voor een goede dynamiek op de avond zelf. We hebben we altijd een rustige act, een hardere indieband en een dansbare act.”

De edities lopen erg goed qua kaartverkoop en verkopen bijna altijd uit: wat is het geheim?
“We komen pas net om de hoek kijken met onze evenementen, maar we zijn al bezig met het opbouwen van een ‘base’: een groep mensen die terug blijft komen naar onze avonden. Iedere editie proberen we onze grenzen te verleggen op gebied van boekingen, maar ook via promotie. Een bio’tje en een fotootje in een evenement is tegenwoordig niet meer genoeg om mensen enthousiast te maken voor een band. We kijken naar wat onze groep terugkerende mensen interessant vinden en bouwen onze promotie daaromheen. Daarnaast proberen we de fanbase van een band te activeren om naar ons evenement te komen. De fans van een band luisteren eerder naar een band dan de organisatie die de band boekt. Dit is ook de reden waarom die relatie tussen de programmeur en de act zo belangrijk is. Acts kunnen je actief helpen met promoten van het event.”

 

“We waren op zoek naar ‘verborgen parels’. The Howlin’ klonk na de eerste paar seconden al veelbelovend”

 

Op 7 september is er natuurlijk weer een nieuwe editie, hoe kwamen jullie bij de optredende artiesten uit?
“De eerste act die we boekten voor deze editie was The Howlin’. We zochten naar goede bands uit de Popronde-selectie die niet per se uitgelicht werden door partijen als 3voor12 en OOR. We waren op zoek naar ‘verborgen parels’. The Howlin’ klonk na de eerste paar seconden al veelbelovend en we hebben daar ook heel veel zin in!”

“Een vriend van ons tipte Martijn Roggeveen. De singer-songwriter heeft nog geen following op Facebook en heeft nog maar één nummer online staan, maar wij vonden zijn songs erg veelbelovend klinken. Martijn Roggeveen is de rustige act die aankomende editie de avond intiem gaat openen.”

“PONCHO is een band die Jelle hoorde bij Enter The Wave in Frankrijk. Een fotograaf liet zijn zelfgemaakte tracks horen aan een vriend van mij en ik luisterde stiekem mee. Het klonk goed dus toen we terug in Nederland waren heb ik die jongen benaderd of hij zijn tracks door wilde sturen. De band is nog niet heel lang bezig, maar zal live sowieso een dansbare show neerzetten.”

Laatste vraag: wanneer doen we eens een The Daily Indie In Town?
“Wellicht de volgende editie op 9 november! We wisselen met Indie in Town namelijk nu telkens van kleine en grote zaal en de editie van 9 november zal weer in de grote zaal plaatsvinden. We hebben al een aantal gave acts bevestigd, maar dat zal op 7 september in de Sugarfactory bekendgemaakt worden…”

 


 

WEBSITE SUGARFACTORY | FACEBOOK-EVENT