New Music

Vandaag gaat de druilerige psychsingle A New Dawn van Earth Mk. II bij ons in première


19 april 2017

Niet zo lang geleden mochten we ook al een ander nummer van Hugo van de Poel zijn muziek in première laten gaan. Dat ging om Stippenlift, maar wij kennen Van de Poel al veel langer. In eerste instantie van Earth Mk. II, zijn psychedelische en verlepte bloemenmuziek waarover we al sinds 2013 schrijven. Na een poosje niets van zijn galmende project te hebben gehoord, is hij nu weer helemaal terug met A New Dawn.

En zo kennen we ‘m weer! Nadat we in maart 2013 voor het eerst schreven over de band, Van de Poel in mei van datzelfde jaar spraken over zijn neo-psychedelische project, ging er bij ons in 2015 ook al eens een nummer van hem in première. Zelf zegt Van de Poel weer een beetje terug te gaan naar zijn oude sound en hij brengt het deze keer ook in eigen beheer uit. Om nog wat meer te weten te komen, stelden we de psychkoning een paar vragen.

Hé Hugo, waar ben je allemaal mee bezig?
“Muzikaal ben ik heel druk, as always, maar vooral met Stippenlift. Dat project loopt heel goed en hiervan komt op korte termijn ook weer een nieuwe EP uit, waarover later meer… Daarnaast ben ik met wat andere artiesten aan het opnemen geslagen, maar dit is nog allemaal heel geheim. Ik hoop ook dat dit binnenkort het licht gaat zien. Na al de Nederlandstalige depriwave, had ik wel weer zin om wat met gitaren te doen. En zie hier het resultaat.”

En van depri-wave, ga je nu naar…?
“A New Dawn gaat over een gevoel dat ik vaak bij mij draag en dat gaat erover dat eigenlijk alles je naar beneden probeert te trekken, in een soort zwartgallig onderbewustzijn. Het is een beetje zoals rennen tegen de wind in. Je wilt graag ergens komen, maar alles lijkt de andere kant op te bewegen. En als die wind dan soms heel even gaat liggen, kun je de goede momenten pakken. Dat is waar het refrein over gaat.”

Vrijdag komt ook direct die nieuwe EP uit: hoe kwam deze tot stand?
“De aankomende EP Drowwwsy, breekt naar mijn gevoel aardig met de laatste twee Earth Mk. II-albums die veel ninetiesinvloeden hadden. Voor Drowwwsy heb ik een aantal nummers verzameld die een sixties psychpop tot vroege prog-gevoel hebben. Een van die nummers kwam al eens uit op een cassette van Burger Records, de rest komt nu voor het eerst uit. Het valt mij ook op dat deze nummers best optimistisch zijn in vergelijking tot mijn andere muziek, misschien is dat waarom ik er nu graag iets mee wil doen.”

Hoe heb je die clip gemaakt?
“De clip is found footage.”